Interview Keimpe de Jong

Geplaatst op 19 maart 2018

Buurtconcerten: muziek voor en met de wijk

 

Op Componist en dirigent Keimpe de Jong (60) is samen met North Sea Round Town initiatiefnemer van de buurtconcerten. 'Twee jaar geleden startte het fringe festival met een muzikale tournee in tehuizen. Vorig jaar werd ik erbij gevraagd en gingen we met elkaar nog meer kijken naar de behoefte die er leeft. Elk concert is anders, bij de één spelen we in een zaal, bij de ander in het restaurant of in de tuin. Soms gaat het er rustig aan toe, vaker gaat het dak eraf. Zoals in het tehuis aan de Kruiskade, een dolle boel!'

‘We spelen zeker niet alleen maar 'kent u deze nog-nog-nog?' deuntjes!' waarschuwt de Jong. ‘Maar Muzikale herkenning is wel fijn. Je ontwikkelt je muzieksmaak grotendeels tussen je 12e en 25e. Muziek waar je dan van houdt, kan je nooit meer ontkennen. De eerste keer dat ik een uitvoering zag van George Gershwin's Rhapsody in Blue met symfonieorkest - op de televisie in zwart wit - was ik helemaal ondersteboven! Mijn vader kocht dat singeltje voor mij en dat draai ik nog steeds grijs.’

De Jong staat met beide benen in het leven en is maatschappelijk betrokken. Zo gaat hij met een straatorkest naar acties en demonstraties voor de goede zaak. Hij toeterde tegen de kruisraketten, vóór de mijnwerkers in Engeland en onlangs nog tegen de sluiting van het Havenziekenhuis. De Jong: 'Als kunstenaar moet je niet op een kale berg gaan zitten en je ding doen. Muziek maken gaat over de wereld en communicatie met andere mensen.' 

Daarom geniet hij ook zo van de buurtconcerten. ‘We maken muziek voor en mét de bewoners in de wijk. En daarna gezellig met zijn allen een biertje drink. [Foto: Eric van Nieuwland]

FACEBOOK  |  TWITTER  |  INSTAGRAM  |  YOUTUBE

 
Naar boven