Buurtconcerten met Jules Deelder en Boris van der Lek

Geplaatst op 23 februari 2019

Jules Deelder en Boris van der Lek staan samen op de planken tijdens de buurtconcerten van North Sea Round Town!

 

Twee mastodonten staan tezamen op de planken als onderdeel van deze buurtconcerten van North Sea Round Town: het repertoire van Deelder en Van der Lek bestaat uit pakkende, robuuste stukken die aansluiten bij het beste uit een glorieus jazzverleden, met ‘tussendoor’ mooie verhalen en gedichten van Deelder.
Dichter, auteur, beeldend kunstenaar, jazzfanaat, drummer en Spartaan Jules Deelder en Boris van der Lek tenorsaxofonist Van der Lek (o.a. the Houdini’s, Herman Brood & his Wild Romance, Golden Earring, Hans Dulfer) spelen al 32 jaar regelmatig samen sinds een eerste ontmoeting op de Boulevard of Broken Dreams. Wat weinigen weten: dankzij de legendarische impresario Paul Acket kon Boris op 18-jarige leeftijd debuteren op North Sea Jazz in een inmiddels al even legendarische tenor battle. Daar kruiste Boris zijn tenorsax met die van Arnett Cobb, Flip Phillips en Buddy Tate. Nog diezelfde avond wordt Boris door impresario’s benaderd. Hij gaat als headliner (!) op wereldtournee met zwaargewichten als Arnett Cobb en Harry ‘Sweets’ Edison. Ook met Butch Miles en Joe Pass deelt Boris het podium en hij wordt al snel gevraagd voor formaties die grote sterren van weleer op de grote jazzfestivals begeleiden (Newport Allstars), dan wel de herinnering aan een legende levend moeten houden (Benny Goodman Allstars).
Boris is mede-oprichter van het hardst boppende sextet the Houdini’s. Met deze band neemt hij o.a. twee albums in Amerika op bij Rudy van Gelder, de fameuze jazzproducer die voor honderden legendarische albumopnamen van Blue Note en andere labels tekende. Van Gelder is vol lof over Boris: “You sound like a giant from the fifties!” Inmiddels geldt Boris als misschien wel de allerlaatste onversneden ‘tough Texas tenorman’ die er op deze planeet rondloopt. Deelder en Van der Lek worden o.v.b. bijgestaan door musici van naam en faam. De formatie heeft recentelijk het album JAZZ opgenomen.

Vocalen en slagwerk: Jules Deelder, tenorsax: Boris van der Lek, contrabas: Peter Wassenaar, gitaar: Cok van Vuuren, slagwerk: Arend Niks.

Twee weken voor het North Sea Jazz festival begint komt Rotterdam al in de stemming met North Sea Round Town, het fringe festival met meer dan 365 concerten op ruim 100 locaties door de hele stad. Populair onderdeel van de programmering zijn de gratis buurtconcerten in verzorgingshuizen, waar iedereen welkom is. Meer info volgt binnenkort! 

Lees meer over de buurtconcerten. 

Foto: Hielke Grootendorst

 
Naar boven