Artist in Focus: Alexander van Popta

Geplaatst op 29 mei 2019

Een interview met pianist, componist, producer en arrangeur Alexander van Popta over zijn uiteenlopende concerten tijdens North Sea Round Town

 

Interview: Cathelijne Beijn

Artist in Focus Alexander van Popta (32) ontdekte muziek via de platencollectie van zijn ouders. Jazz van Keith Jarrett en Miles Davis, popmuziek via Simply Red, Sting en Sade. Ondertussen ramde hij als kleuter op de fender rhodes van zijn vader waardoor zijn liefde voor toetsen ontstond. Inmiddels is de pianist uitgegroeid tot componist, producer en arrangeur en geeft hij voor North Sea Round Town een reeks uiteenlopende concerten met in uiteenlopende bezettingen.

De ster van Alexander van Popta is rijzende, wat vooral te merken is aan zijn volle agenda. Na opnames met onder anderen Benjamin Herman en Teus Nobel vorig jaar, is nu het Metropole Orkest aan de beurt. "Die samenwerking begon een halfjaar geleden, toen de elektronische sound van DJ Hardwell moest worden vertaald naar live muziek," vertelt Alexander in een koffiebar in Rotterdam Noord. "Twee weken lang stonden er zes synthesizers in mijn huiskamer. Die moest ik één voor één programmeren om de juiste sound te krijgen. Een berenklus, maar het is me gelukt." De samenwerking met het wereldberoemde orkest beviel zo goed dat hij werd gevraagd arrangementen te maken voor het jaarlijkse Knoop Gala en het jubileumconcert van Trijntje Oosterhuis. "Werken met het Metropole is geweldig," zegt Alexander trots. "Vooral om dirigent John Clayton aan het werk te zien is inspirerend. Ik ben er enorm door gegroeid."

Artist in Focus
Alexander is dit jaar de eerste Artist in Focus van North Sea Round Town. Een hele eer, vindt hij. "Mijn spel en de verschillende muziekgenres die ik beheers zijn blijkbaar opgevallen. Het is een erkenning van het vele werk dat ik de afgelopen vijftien jaar heb verzet." Voor North Sea Round Town zal Alexander in een reeks concerten zelf spelen, maar ook stukken componeren en arrangeren voor uiteenlopende bezettingen, waaronder het Re:Freshed Orchestra. Naast een concert in de hal van het Centraal Station speelt het orkest in BIRD de grootste hits van Dr Dre, als opwarmer voor hun concert op North Sea Jazz. "Met het Re:Freshed Orchestra is het voor mij allemaal begonnen. Normaal zijn we met veertien man, maar voor het concert op CS zet ik alleen de ritmesectie in het spotlicht, samen met onze vaste DJ Franky Sticks. In deze bezetting is veel ruimte voor improvisatie, iets wat voor mij onmisbaar is in muziek. In BIRD staan we met de volle formatie en maken we een cross over met hiphop. Dat wordt een feestje."

Hoewel Alexander groeit in zijn rol als arrangeur, noemt hij zich het liefst pianist. Daar werd hij tenslotte voor opgeleid tijdens zijn studie aan het Rotterdams conservatorium. Na zijn opleiding en tours met het Re:Freshed Orchestra ging het hard en werd hij gevraagd te spelen met Ntjam Rosie en Shirma Rouse. Maar door veel keyboards te spelen in popbandjes was hij niet meer gewend aan de zwaarte van de pianotoetsen. Dat zat in de weg. "Na een concert dat ik deed met Gregory Porter zei iemand uit het publiek: wat leuk dat je nu ook jazz speelt! Niemand wist blijkbaar van mijn jazz-achtergrond, de muziek waarmee ik begon. Dat was een breekpunt. Ik wilde terug naar piano en nam ontslag bij een aantal bands. Een heftige beslissingen, want het zou me werk kosten. Maar ik moest trouw blijven aan mezelf."

Jazz en impro
Jazztrompettist Teus Nobel kwam op het juiste moment en vroeg Alexander om stukken te schrijven voor zijn nieuwste album 'Journey of man'. Op het album speelt Alexander uitsluitend piano, wat voelde als een warm bad. "Ik kon tijdens de opnames veel kwijt van mezelf. Het 'gesprek' tussen muzikanten, zoals in jazz gebeurt: ik had het erg gemist." Tijdens inJazz op 27 juni speelt Alexander met Teus Nobel en zijn Liberty Group. "Het wordt het eerste optreden dat we gaan doen in Rotterdam, in deze bezetting. Ik sta echt te popelen."

In jazz ligt voor Alexander de grootste uitdaging. Techniek is daarbij niet het belangrijkste, het gaat vooral om het openzetten van je oren. "In het verleden heb ik met gitarist Reinier Baas als duo volledig geïmproviseerde sets gespeeld. Bij elk concert werd ik gedwongen met ideeën te blijven komen, waardoor je als muzikant telkens wordt uitgedaagd. Je moet er bij blijven, hard werken. Die interactie is ontzettend spannend. Een soort koorddansen zonder net." Tijdens North Sea Round Town zullen ze in Dizzy opnieuw als duo improviseren. "Reinier speelt weird en strak en kan ongelofelijk veel. Hij heeft een uniek en verfrissend gitaargeluid ontwikkeld en is een inspiratiebron voor iedereen. Veel muzikanten kopiëren hem nu."

Cross over
Om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen, blijft een cross over van verschillende stijlen voor Alexander belangrijk. Naast jazz ligt zijn hart bij hiphop, maar ook bij klassieke muziek. "Onlangs vroeg violist Yannick Hiwat mij mee te spelen met een gelegenheidsformatie bij Podium Witteman. We hadden met z'n vijven een enorme klik. Na de tv-opnames keken we elkaar aan en wisten: wij moeten een band beginnen." Samen met Niek de Bruijn (drums), Bill Scott Mookhoek (bas) en Alessandro Russo (sax) spelen zij op 2 juli voor het eerst samen in Dizzy. "Het wordt een mix van moderne jazz met hiphop- en klassieke invloeden. Dit soort cross overs verbindt Rotterdamse muzikanten en geeft ze een kans om te spelen. Zo moet het zijn, vind ik."

Bijzondere stadslocaties
Ook bijzondere locaties spelen in Alexanders concertreeks voor het fringe festival een rol. Zo geeft hij met drummer Jamie Peet en zangeres Esperanza Denswil (Pink Oculus) een concert in Skateland, als onderdeel van Het Jazzschip. "De skaters maken ter plekke een geïmproviseerde choreografie op de muziek die wij spelen, inclusief de geluiden van bonkende boards en razende wieltjes op het beton. Dat wordt qua akoestiek nog een uitdaging," lacht Alexander. Opvallend vindt hij de gelijkenis tussen skaters en muzikanten. "De skaters, jong en oud, zijn een heel hechte groep. Niemand in de skatehal zit op zijn telefoon, ze zijn echt bezig met elkaar. Het is ouderwets lol hebben, met veel interactie onderling." Het trio zal covers spelen in het genre dat past bij hun skatende gastheren- en vrouwen. Zoals muziek uit de computer game van skater Tony Hawk. Maar ook hiphop en punk van eind jaren negentig, of rock van Radiohead. 

Rotterdamse sound
Alexander woont nu veertien jaar in Rotterdam en voelt zich er thuis. Om dat gevoel te vertalen naam muziek, vertelt hij samen met drie spoken word artiesten op 5 juli in Mono het verhaal van de stad. "Ik zie hier erg naar uit. Het concert wordt deels geïmproviseerd, maar ik ga er ook speciaal composities voor schrijven." Terwijl via spoken word verhalen uit verschillende stadswijken worden verteld, laat Alexander zijn liefde voor Rotterdam weerklinken. "Ik maak voor dit project een trip down memory lane. Hiphop en jazz werden in Rotterdam jarenlang vrij vermengd en iedereen speelde met elkaar samen. Dat is nu anders, meer individueel. Trends verschuiven en tijden veranderen. Maar die vrijwel verdwenen sound wil ik deze avond weer laten horen." Alexander wordt hierbij begeleid door zangeres Rachell Melanie, Quincell Adolphin op elektrische bas en Niek de Bruijn op drums. "De sfeer wordt klein en intiem, dicht op de mensen. Samen met spoken word brengen we de stad tot leven."

Overzicht concerten Alexander van Popta: Artist in Focus
27 juni: Teus Nobel Liberty Group, Kantine Walhalla
29 juni: Pink Oculus (zang) en Jamie Peet (drums), Skateland
2 juli: Yannick Hiwat Quintet, Dizzy
3 juli: Huisconcert met Dillenburg (zang) en Marc Bien (gitaar)
4 juli: Alexander van Popta Trio*, Fenix Music Factory
4 juli: Future Flux, Onderzeebootloods
5 juli: SPRAZZ: Spoken Word meets Jazz, Mono
7 juli: Re:Freshed Explores, Rotterdam Centraal Station
9 juli: duo met Reinier Baas (gitaar), Dizzy
11 juli: sessie met Efe Erdem (trombone), BIRD
11 juli: Sly5thAve & Re:Freshed Orchestra, BIRD (Dr. Dre special)

*Wegens familieomstandigheden zal Teus Nobel deze avond niet kunnen aantreden.

[Foto: Robert Veen]

FACEBOOK
  I  TWITTER  I   INSTAGRAM  I   SPOTIFY

 
Naar boven