10x Online Lunchbreak: de Doelen x North Sea Round Town

Geplaatst op 12 juni 2020

Concerten in jouw woonkamer!

 
 

De Doelen en North Sea Round Town hebben de afgelopen jaren geregeld de handen ineengeslagen. Dit keer doen we dat met de Doelen Online Lunchbreak: een serie van tien hoogwaardige concerten van jonge artiesten, variërend van r&b tot geïmproviseerde muziek. De sessies - geprogrammeerd door Raluca Baicu, curator van North Sea Round Town - worden elke werkdag om 12.15 uur gestreamd via het Youtube kanaal van de Doelen, gevolgd door een kort gesprek met de artiesten. 

Raluca Baicu, curator van North Sea Round Town
: “De Nederlandse muziekscene heeft artistiek veel te bieden. We geloven dat het vooral in tijden als deze nog meer onze verantwoordelijkheid is om artiesten te ondersteunen en manieren te vinden om hun kunst aan het publiek te blijven presenteren.” 

Presentatie: Raluca Baicu en Mieke van der Linden.

Hoe kan je kijken?
Live meekijken: surf op werkdagen op 12:15 naar het YouTube-kanaal van de Doelen. Terugkijken: optreden gemist? Alle concerten zijn terug te kijken via YouTube, Facebook en Instagram

Agenda en line-up 
Op werkdagen om 12:15 - van ma 29 juni t/m vrij 10 juli

Maandag 29 juni 
Sun-Mi Hong & Alistair Payne - Facebook-event
De quarantaine zette Sun-Mi Hong en Alistair Payne aan tot een muzikaal experiment. Onder de naam IN:人 improviseerden zij erop los, met het prachtig debuutalbum [Exit] als resultaat. De ongebruikelijke combinatie van slagwerk met trompet klonk niet eerder zo natuurlijk. Deze muziek neemt je mee langs ademhalingen, voetstappen, een huilende vrouw, een krakende deur en lange passages die klinken als het schuren van hout door een timmerman. Een bijzondere droomervaring. 

Dinsdag 30 juni 
Yannick Hiwat, Alessandro Russo & Bill Scott Mookhoek - Facebook-event
Yannick Hiwat (Trio) 
Violist Yannick Hiwat (Duvel Vibes Soul & Jazz Talent), basgitarist in hart en nieren Bill Scott Mookhoek en de eclectische saxofonist Alessandro Russo kennen elkaar van Codarts. Deze Rotterdamse musici delen hun liefde voor jazz in een mix met andere genres. Op het programma staan unieke composities van Yannick Hiwat. Naast de westerse klassieke muziektraditie, jazz, hiphop en een vleugje neo-soul, zijn Hiwats composities beïnvloed door shona mbira cycles: muziek uit centraal Afrika, oorspronkelijk voor duimpiano. Check ook de bijzondere zessnarige viool van Hiwat, gebouwd door Luthier Eric Aceto.

Woensdag 1 juli  
Freya Duo feat. Tineke Postma & Marc van Roon - Facebook-event
Het net uitgekomen album ‘Freya’ - vernoemd naar de Friese godin van de schepping, liefde en vruchtbaarheid - is een persoonlijk portret waarmee Tineke Postma haar terugkeer als bandleider en haar nieuwe leven als kersverse moeder viert. Extra bijzonder aan deze lunchbreak is dat Postma vandaag het podium deelt met haar levenspartner, pianist Marc van Roon. Verwacht van deze uitvoering van het internationaal geprezen zevende album lyrische muziek, dat tegelijkertijd avontuurlijk klinkt met een heerlijke groove.  

 

Donderdag 2 juli
Fuensanta Méndez (Fuensanta Méndez, Marta Arpini, Teis Semey) - Facebook-event 
Zangeres, contrabassiste en componiste Fuensanta Méndez werd geboren in Mexico. Haar muzikale roots liggen dan ook in Zuid-Amerika. Een voorliefde voor dichtkunst is terug te horen in haar kleurrijke, verfijnde en soms ruige teksten. Haar muziek bevat de vrijheid en rijkdom van de hedendaagse jazz, maar behoudt tegelijkertijd de eenvoud van een populair lied.

Vrijdag 3 juli
Alex Simu Trio (Alex Simu, Lara Rosseel, Aleksandar Škorić) - Facebook-event
De interesse voor jazz en wereldmuziek brengt deze musici samen. De Roemeense klarinettist, saxofonist en componist Alex Simuis is wereldwijd actief en wordt geprezen als musicus. Hij is docent op Codarts en componeert daarnaast onder andere filmmuziek. Jazz en muziek uit diverse andere culturen komen ook samen in de muziek van contrabassiste en componiste Lara Rosseel. Deze Belgische dompelde zich onder in de Malinese muziekwereld waarin improvisatie haar vaste metgezel is. Met de strakke ritmiek van de Joegoslavische slagwerker Aleksander Škorić belooft dit een veelzijdig spetterend optreden te worden.

Maandag 6 juli
Reinier Baas & Ben van Gelder - Facebook-event
Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder hebben een uniek vocabulaire met roots in de Amerikaanse jazztraditie. Het gitaarspel van Baas toont humor en levenslust, met onverwachte ritmische en dynamische wendingen. Van Gelder straalt daarentegen rust uit en wisselt lyrische passages af met explosieve virtuositeit. Hun laatste album ‘Mokum In Hi-Fi' is een ode aan Amsterdam en de voornaamste kenmerken van de stad, zoals het water (‘Aquatics’). Een grapje voor de echte Rotterdammers onder ons: bij het album zit een speciale sticker om de titel te veranderen in ‘Roffa In Hi-Fi’. Is dat probleem ook meteen opgelost!

Dinsdag 7 juli
Sanem Kalfa & George Dumitriu - Facebook-event
De Turkse zangeres Sanem Kalfa en Roemeense multi-instrumentalist George Dumitriu staan bekend om hun intieme en intense uitvoeringen. In 2018 namen zij het album ‘Dance’ op. In vier talen zingt Kalfa over Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Perzische wijsheden en Italiaanse filosofie. De instrumentale dialoog van Dumitriu krijgt door het subtiele gebruik van elektronica een hypnotiserende dimensie.

Woensdag 8 juli
North Sea String Quartet - Facebook-event
Deze strijkers maken iets in je los! Het veelzijdige North Sea String Quartet is in 2016 opgericht in Rotterdam. Ze spelen uitsluitend eigen composities: een mix van wereldmuziek met veel improvisatie. Naast hun klassieke scholing, delen deze musici hun liefde voor jazz en folkmuziek uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Met innovatieve speeltechnieken vertalen zij deze werelden naar het strijkkwartet. Meteen verfrissend resultaat.

Donderdag 9 juli
Sanne Rambags European Colours Group - Facebook-event
Zangeres en componiste Sanne Rambags weet als geen ander een moment van magie te creëren in haar optredens. Improvisatie staat daarbij centraal, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, dan weer door de zang volledig tussen de musici te positioneren. De lyrische melodieën en poëtische teksten in deze muziek zijn een waar genot voor de oren.

Vrijdag 10 juli
Josimar Gomes w/ Maria Sanchez - Facebook-event

De internationale sound van de Rotterdamse Josimar Gomas is veelzijdig en bevat elementen van soul, jazz, r&b en rap. Inspiratie voor zijn muziek vindt Gomas in zijn eigen omgeving. Hij wil sociale problemen aan de kaak stellen en zijn luisteraars uitnodigen om het leven eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zijn sociaal bewogen teksten worden op gitaar begeleid door Maria Sanchez, die voor haar muziek ook inspiratie vindt in een mix van jazz, r&b en hiphop. 

Met speciale dank aan Sena, Rotterdam Festivals en de Gemeente Rotterdam.

Foto: Maarten Laupman
 

 
Naar boven