Samengesteld door Raluca Baicu

10x Online Lunchbreak: de Doelen x North Sea Round Town

Concerten in een prachtige zaal zonder publiek

De Doelen en North Sea Round Town hebben de afgelopen jaren geregeld de handen ineengeslagen. Dit keer in de vorm van de Online Lunchbreak: een serie van tien hoogwaardige concerten van jonge artiesten, variërend van r&b tot geïmproviseerde muziek. In 2020 kon North Sea Round Town niet doorgaan wegens COVID-19, maar gelukkig maakte deze samenwerking het mogelijk om de muziek toch te laten doorklinken. De sessies – geprogrammeerd door Raluca Baicu, curator van North Sea Round Town – zijn gedurende tien werkdagen rond lunchtijd uitgezonden op verschillende digitale platforms.

Scroll naar beneden om jouw favoriete concert terug te kijken.

Presentatie door Raluca Baicu en Mieke van der Linden.

Sun-Mi Hong & Alistair Payne
De quarantaine zette Sun-Mi Hong en Alistair Payne aan tot een muzikaal experiment. Onder de naam IN:人 improviseerden zij erop los, met het prachtig debuutalbum [Exit] als resultaat.

Yannick Hiwat, Alessandro Russo & Bill Scott Mookhoek
Deze Rotterdamse musici delen hun liefde voor jazz in een mix met andere genres. Op het programma staan unieke composities van Yannick Hiwat. Naast de westerse klassieke muziektraditie, jazz, hiphop en een vleugje neo-soul, zijn Hiwats composities beïnvloed door shona mbira cycles: muziek uit centraal Afrika, oorspronkelijk voor duimpiano.

Fuensanta Méndez (Fuensanta Méndez, Marta Arpini, Teis Semey)
Zangeres, contrabassiste en componiste Fuensanta Méndez werd geboren in Mexico. Haar muzikale roots liggen dan ook in Zuid-Amerika. Een voorliefde voor dichtkunst is terug te horen in haar kleurrijke, verfijnde en soms ruige teksten. Haar muziek bevat de vrijheid en rijkdom van de hedendaagse jazz, maar behoudt tegelijkertijd de eenvoud van een populair lied.

Alex Simu Trio (Alex Simu, Lara Rosseel, Aleksandar Škorić) 
De interesse voor jazz en wereldmuziek brengt deze musici samen. De Roemeense klarinettist, saxofonist en componist Alex Simu is wereldwijd actief en wordt geprezen als musicus. Jazz en muziek uit diverse andere culturen komen ook samen in de muziek van contrabassiste en componiste Lara Rosseel. Met de strakke ritmiek van de Joegoslavische slagwerker Aleksander Škorić belooft dit een veelzijdig spetterend optreden te worden.

Reinier Baas & Ben van Gelder
Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder hebben een uniek vocabulaire met roots in de Amerikaanse jazztraditie. Het gitaarspel van Baas toont humor en levenslust, met onverwachte ritmische en dynamische wendingen. Van Gelder straalt daarentegen rust uit en wisselt lyrische passages af met explosieve virtuositeit.

Sanem Kalfa & George Dumitriu
De Turkse zangeres Sanem Kalfa en Roemeense multi-instrumentalist George Dumitriu staan bekend om hun intieme en intense uitvoeringen. In 2018 namen zij het album ‘Dance’ op. In vier talen zingt Kalfa over Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Perzische wijsheden en Italiaanse filosofie. De instrumentale dialoog van Dumitriu krijgt door het subtiele gebruik van elektronica een hypnotiserende dimensie.

North Sea String Quartet
Deze strijkers maken iets in je los! Het veelzijdige North Sea String Quartet is in 2016 opgericht in Rotterdam. Ze spelen uitsluitend eigen composities: een mix van wereldmuziek met veel improvisatie. Naast hun klassieke scholing, delen deze musici hun liefde voor jazz en folkmuziek uit Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Met innovatieve speeltechnieken vertalen zij deze werelden naar het strijkkwartet.

Sanne Rambags European Colours Group
Zangeres en componiste Sanne Rambags weet als geen ander een moment van magie te creëren in haar optredens. Improvisatie staat daarbij centraal, soms met zelfgeschreven teksten en gedichten, dan weer door de zang volledig tussen de musici te positioneren. De lyrische melodieën en poëtische teksten in deze muziek zijn een waar genot voor de oren.

Josimar Gomes w/ Maria Sanchez
De internationale sound van de Rotterdamse Josimar Gomas is veelzijdig en bevat elementen van soul, jazz, r&b en rap. Inspiratie voor zijn muziek vindt Gomas in zijn eigen omgeving. Hij wil sociale problemen aan de kaak stellen en zijn luisteraars uitnodigen om het leven eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zijn sociaal bewogen teksten worden op gitaar begeleid door Maria Sanchez, die voor haar muziek ook inspiratie vindt in een mix van jazz, r&b en hiphop.

Met speciale dank aan Sena, Rotterdam Festivals en de Gemeente Rotterdam.

Omslagfoto: Fuensanta Méndez door Maarten Laupman