Highlights North Sea Round Town 2018

In 2018 mochten we na tweeënhalve week live muziek een wederom mooie editie afsluiten, met podia in alle uithoeken van de stad, uitverkochte concerten van internationale sterren, avontuurlijke jazz-excursies en evenementen met een sociaal maatschappelijk tintje. Bekijk hier een overzicht van de highlights van North Sea Round Town 2018.

Kijk hier voor een video- en fotoverslag, met de favoriete selectie van het North Sea Round Town team.

Internationale gasten, muziekdocumentaires, hiphop en Edison Awards
Naast concerten van talent van eigen bodem kon het publiek dit jaar genieten van Amerikaanse sterren als de kroonprins van de afrobeat Seun Kuti, vijfvoudig Grammy winnares Lalah Hathaway en de legendarische soul- en gospellegende Mavis Staples. Al deze concerten kwamen tot stand in samenwerking met de grote Rotterdamse podia en waren binnen korte tijd uitverkocht.

Nieuw dit jaar was de verhuizing van de Edison Jazz/World Music Awards van het Nieuwe Luxor Theater naar LantarenVenster (LV), één van de belangrijkste jazzpodia van Rotterdam. Op 6 juli kwamen oeuvreprijswinnaars Carel Kraayenhof, de Braziliaanse jazzpianiste Eliane Elias en winnaars Fay Claassen, Yuri Honing, Acoustic Quartet en New Cool Collective hun Edisons persoonlijk in ontvangst nemen en speelden vervolgens met een live optreden de sterren van de hemel. Spoken word artiest YMP ontving met zijn lofrede over Rotterdam Zuid het publiek gastvrij op eigen bodem. Na de uitreiking van het felbegeerde beeldje was er in de foyer een spetterend, gratis toegankelijke jamsessie. Ook nieuw was het filmprogramma in samenwerking met LV met grotendeels nooit eerder vertoonde muziekdocumentaires.

Hiphopliefhebbers konden hun hart ophalen in LV waar House of Knowledge de live hiphopshowcase Know the Ledge organiseerde. Hiervoor programmeerden zij acht getalenteerde Rotterdamse mc’s, begeleid door een strakke live band. Om deze talenten te inspireren en de tracks van de mc’s te remixen tot jazz werd de Amerikaanse award winning toetsenist Jamal Peoples (USA) ingevlogen en werd er samengewerkt met Tasha’s World. Peoples werkte eerder met niemand minder dan jazzlegende Roy Ayers en zangeressen Angie Stone en Lauryn Hill.

 “Jazz is net als hiphop een progressieve muzieksoort: forever growing, changing, en evolving.”
– Jamal Peoples

North Sea Round Town connects!
North Sea Round Town breidde deze editie haar sociaal maatschappelijke programma flink uit. Opnieuw waren er buurtconcerten in verzorgingshuizen, met live optredens in ‘de huiskamers van de wijk’ van onder meer zangeres Kim Hoorweg en gitaristen Robby Alberga en Dana Fun Loy. Saxofonist Keimpe de Jong, één van de initiatiefnemers en artistiek leider van het project, vertelde bij de kick-off van de Buurtconcerten aan professionals over zijn ervaringen met muziek voor senioren, waarna het eerste concert volgde in het Van Leeuwenhoekhuis aan de West-Kruiskade. Alle buurtconcerten waren gratis toegankelijk voor ouderen, professionals uit de zorg, verzorgers, familie en belangstellenden.

“Bij muziek maakt je hart een sprongetje, dat is ook bewegen!”
– Keimpe de Jong, artistiek leider Buurtconcerten

Een ander kennisatelier werd georganiseerd in samenwerking met Venture Café in het kader van de architectuurmaand. Teun de Booij presenteerde zijn rol binnen het stadsmakerschap op Rotterdam Zuid, met als ‘best practise’ het programma Jazzfietsen op Zuid, dat alweer voor het tweede jaar plaatsvindt tijdens North Sea Round Town.

v.b.n.b.: Het Jazzschip; Benjamin Herman bij het Mart Café; North Sea Jazz Kids; Izaline Calister bij De Machinist.

Nieuw dit jaar was de samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis waar chronisch zieke kinderen hun verhaal terug hoorden in een lied, speciaal voor hen geschreven door YMP. Bij deze ‘Spoken Woordjes’ werd tevens een videoclip gemaakt. Ook Het Oogziekenhuis Rotterdam deed deze editie voor het eerst mee. In samenwerking met North Sea Round Town werd in de tuin van het ziekenhuis een bijzonder klankconcert gegeven waarbij alle bezoekers, visueel beperkt en goedziend, werden geblinddoekt zodat zij op dezelfde manier het concert konden ervaren.

“Ik vond het echt een prachtige ervaring. Oordeelloos luisteren zonder iets te zien.”
– bezoeker van het klankconcert in de tuin van het Oogziekenhuis

Tot slot verzorgde North Sea Round Town samen met verschillende initiatieven voor vluchtelingen en statushouders een gevarieerd muziekprogramma. In samenwerking met Boerenkool & Baklava, dat ontmoetingsplekken creëert voor vluchtelingen in Rotterdam, bracht het festival een bont gezelschap samen van topmusici, bestaande uit nieuwe én gevestigde Nederlanders. Cycling Connects was ook van de partij en organiseerde een fietstoer langs een aantal concerten.

Muziek is van iedereen
North Sea Round Town gaat graag de uitdaging aan met de stad. Rotterdam bestaat uit zo’n 170 culturen, die allemaal een eigen muziekcultuur en talentvolle musici meebrengen. Met het Jaarlijkse fringe festival heeft Rotterdam maar liefst drie weken om dit talent in de spotlight te plaatsen. Van oost naar west, van noord naar zuid: in alle uithoeken van de stad wordt er op spannend wijze muziek gebracht. Daarnaast laten we Rotterdam zien vanuit een ander perspectief. Zoals letterlijk vanaf Het Jazzschip dat het publiek met swingende klanken meevoert over de Maas, of met Jazzfietsen op Zuid. Maar ook door geblinddoekt te luisteren naar een klankconcert of hiphop te overgieten met jazz.

“We willen jazz naar de stad brengen, maar andersom de stad ook betrekken bij jazz. Om dat te bereiken houden we niet alleen concerten bij muziekpodia en horeca, maar juist ook op plekken waar mensen komen die normaal gesproken niet zo snel naar concerten gaan. Muziek is voor iedereen!”
– Michelle Wilderom, Cro Lampe, directie North Sea Round Town

Wat cijfers op een rij
Met 365 programma’s breidde North Sea Round Town 2018 uit met 65 concerten ten opzichte van 300 optredens vorig jaar. Daarvan waren 315 concerten gratis toegankelijk. Ook de betaalde concerten werden druk bezocht. Het fringe festival telde dit jaar 125.000 bezoekers: een publiekstoename van vijftien procent.