Dinerconcert: Curaçao op de Kaap met Vernon Chatlein (uitverkocht)

woensdag 06 juli 2022

€ 15 (incl. maaltijd)

Agenda

Verhalenhuis Belvédère

Rechthuislaan 1
3072LB Rotterdam

Traditiegetrouw keert North Sea Round Town terug op Kaap voor een avond in het teken van één de vele culturen die Rotterdam rijk is. Na onder andere Kaapverdië en Suriname, is het de beurt aan Curaçao. De locatie heet niet voor niets Verhalenhuis Belvédère, want deze avond is meer dan alleen een concert. Componist en percussionist Vernon Chatlein neemt je met zijn concert Imershón mee in zijn persoonlijke verhaal met roots op Curaçao. De avond wordt compleet met heerlijke traditionele gerechten, bereid in de Volkskeuken door Chatlein’s vrouw Daya Maduro. Samen runnen ze Dushi Matters, hun eigen cateringbedrijf als oplossing voor het niet kunnen beoefenen van hun beroep tijdens de lockdowns.

De plaat Live at the Village Gate van Tito Puente uit 1993, waar op Latin dansritmes op hoogstaand niveau wordt geïmproviseerd, was een keerpunt in zijn leven. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería (Afro-Cubaanse) ceremonieën. In 2009 is Vernon naar Nederland verhuisd omdat hij lessen wilde volgen bij een van de grondleggers van de Curaçaose jazz: pianist Randal Corsen

Inspiratiebron Zikinzá
Imershón is een intiem live concert dat het publiek onderdompelt in Curaçaose muziek, cultuur en geschiedenis. In deze performance versmelt Chatlein zijn eigen hedendaagse composities met geluidsfragmenten uit het verleden, om zo “een ode te brengen aan onze voorouders, onze taal en al haar magie”. Het publiek zit rondom de musici en wordt omringd door speakers waaruit fragmenten uit het Zikinzá-archief en andere samples worden afgespeeld. Op deze manier wordt het publiek meegesleept in de Curaçaose geschiedenis, tradities en muziek.

De archiefcollectie Zikinzá, waarin pater Paul Brenneker en de Curaçaose literaire kunstenaar en antropologe “Ompi” Elis Juliana in de jaren vijftig anekdotes en liederen uit de Afro-Curaçaose cultuur vastlegden, vormt de basis van alle muzikale composities van Imershón. De gepresenteerde muziek is een mix van zeldzame en oude Afro-Curaçaose volksmuziek uit de 19e eeuw, Muzik di Zumbi genaamd, en jazz.

Kaarten zijn nu te koop!

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief