inJazz – Marit van der Lei: Nextet

donderdag 27 juni 2024

Gratis

Agenda

LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996
3072 MD Rotterdam

Marit van der Lei is diep overtuigd van de rustgevende kracht van muziek. Haar muziek wordt omschreven als ontwapenend en kwetsbaar en ze wordt geprezen om haar expressieve teksten die doordrenkt zijn van oprechte passie. Van der Lei’s inspiratie ontstond toen ze ooit de blaasinstrumenten van de bigband van haar buren hoorde. Sindsdien probeert ze haar stem te benaderen als een instrument, waarbij ze zich meer richt op het produceren van geluid dan op het zingen van woorden. Warme tonen hebben haar voorkeur en sluiten mooi aan bij de visie van haar bandleden.

Hoewel alle leden van het Marit van der Lei Nextet hun wortels in de traditionele jazz hebben, neemt haar rustgevende muziek een modernere vorm aan, waarbij soundscapes een belangrijke rol spelen. Ze gebruikt gitaarpedalen om haar stem te manipuleren, waardoor ze emotionele soundscapes creëert of lagen van heavy-reverb vocalen toevoegt. In een wereld waarin mensen steeds meer gepolariseerd raken, streeft Marit van der Lei Nextet ernaar om luisteraars verbonden te houden, ongeacht hun politieke overtuiging of wereldbeeld.

Over inJazz
Geheel volgens traditie vormt inJazz in het openingsweekend van North Sea Round Town de aftrap van het festival. Het programma is een samenwerking tussen de twee steden Amsterdam en Rotterdam en start op woensdag 26 juni in BIMHUIS met gratis toegankelijke showcases voor publiek en een conferentieprogramma voor professionals, waarna inJazz op donderdag 27 juni neerstrijkt in Rotterdam bij LantarenVenster en club MOOD. Loop gerust van het ene naar het andere podium, de entree is gratis en zo mis je het minst.

De line-up bestaat uit de creme de la creme van de Nederlandse hedendaagse jazz. Nieuw samengestelde ensembles en repertoire. Met o.a. 100% CottoneFaKruTu: Dakar EditionFederico Calcagno OctetFemke Mooren QuartetGiuseppe Doronzo, Andy MoorFrank RosalyMarit van der Lei Nextet, Mark Lotz – Freshta, NAUSYQA, Ping-En Hung,  Ponga, TELEVIZYON, WAAN,Y.O.P.E. Er is voor fijnproevers en nieuwkomers genoeg keuze. Laat je verrassen!

Hier vind je alle concerten van inJazz  in één overzicht in de agenda.

inJazz – Conference
Met inJazz komt de internationale jazzscene samen om elkaar (weer) te ontmoeten, zichzelf te presenteren, te discussiëren, te luisteren en de vrijheid in muziek te vieren. inJazz cureert de matchmaking met internationale gasten en daarnaast is veel ruimte om te netwerken. InJazz conferentie is waar studenten professionals ontmoeten, waar showcase artiesten onderhandelen met podia, festivals, labels en agenten, waar projecten financieringspartners ontmoeten. Laat je inspireren! Koop hier je tickets voor de conferentie.

inJazz – Festival
Je weet inmiddels hoe het gaat: er is gratis toegang tot twee avondvullende inJazz programma’s in het Amsterdamse BIMHUIS op woensdag 26 juni en in het Rotterdamse LantarenVenster en aangrenzende club MOOD op donderdag 27 juni. Een toegewijde selectiecommissie is druk bezig geweest met het checken van meer dan 250 aanmeldingen waaruit een mooie selectie van artiesten is gerold die op inJazz 2024 zullen spelen! Er komen dus ook dit jaar heerlijke showcases voorbij, waarvan je geheel gratis kun genieten. Je hoeft geen tickets te kopen en ook niet te reserveren. Loop gewoon  binnen, geniet van alle concerten en de sfeer.

Foto credit: Jelmer de Haas

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief