inJazz: Mark Lotz – Freshta

woensdag 26 juni 2024

Gratis

Agenda

BIMHUIS

Piet Heinkade 3
1019 BR Amsterdam

Ontstaan als een compositieopdracht voor BumaStemra en de VNJJ, brengt Freshta een eerbetoon aan de nalatenschap van Freshta Kohistani. Kohistani was een Afghaanse voorvechter van vrouwenrechten en democratie, die op tragische wijze door de Taliban werd vermoord in 2020 op 29-jarige leeftijd.

Het album, gecomponeerd door fluitist Mark Alban Lotz, is opgedragen aan het eren van de herinneringen aan vrouwelijke activisten in Azië en Afrika. Ondanks het serieuze onderwerp klinkt Freshta hoopvol, met een combinatie van jazz-swing en etnisch beïnvloede klanken. Dit past bij het doel van componist Mark Lotz, die het album niet als politiek bestempelt, maar eerder de aandacht richt op de viering van de opmerkelijke levens van deze activisten in elk stuk.

Lotz werd geboren in Duitsland en groeide op in Thailand en Oeganda. Zijn werk brengt hem nog steeds naar alle uithoeken van de wereld, op zoek naar samenwerkingen met unieke stemmen in de muziek. Hij wordt vergezeld door vier klinkende namen in de jazz, die samen een helder geluid creëren, uitgebreid met het gebruik van elektronische effecten.

Over inJazz
Geheel volgens traditie vormt inJazz in het openingsweekend van North Sea Round Town de aftrap van het festival. Het programma is een samenwerking tussen de twee steden Amsterdam en Rotterdam en start op woensdag 26 juni in BIMHUIS met gratis toegankelijke showcases voor publiek en een conferentieprogramma voor professionals, waarna inJazz op donderdag 27 juni neerstrijkt in Rotterdam bij LantarenVenster en club MOOD. Loop gerust van het ene naar het andere podium, de entree is gratis en zo mis je het minst.

De line-up bestaat uit de creme de la creme van de Nederlandse hedendaagse jazz. Nieuw samengestelde ensembles en repertoire. Met o.a. 100% CottoneFaKruTu: Dakar EditionFederico Calcagno OctetFemke Mooren QuartetGiuseppe Doronzo, Andy MoorFrank RosalyMarit van der Lei Nextet, Mark Lotz – Freshta, NAUSYQA, Ping-En Hung,  Ponga, TELEVIZYON, WAAN,Y.O.P.E. Er is voor fijnproevers en nieuwkomers genoeg keuze. Laat je verrassen!

Hier vind je alle concerten van inJazz  in één overzicht in de agenda.

inJazz – Conference
Met inJazz komt de internationale jazzscene samen om elkaar (weer) te ontmoeten, zichzelf te presenteren, te discussiëren, te luisteren en de vrijheid in muziek te vieren. inJazz cureert de matchmaking met internationale gasten en daarnaast is veel ruimte om te netwerken. InJazz conferentie is waar studenten professionals ontmoeten, waar showcase artiesten onderhandelen met podia, festivals, labels en agenten, waar projecten financieringspartners ontmoeten. Laat je inspireren! Koop hier je tickets voor de conferentie.

inJazz – Festival
Je weet inmiddels hoe het gaat: er is gratis toegang tot twee avondvullende inJazz programma’s in het Amsterdamse BIMHUIS op woensdag 26 juni en in het Rotterdamse LantarenVenster en aangrenzende club MOOD op donderdag 27 juni. Een toegewijde selectiecommissie is druk bezig geweest met het checken van meer dan 250 aanmeldingen waaruit een mooie selectie van artiesten is gerold die op inJazz 2024 zullen spelen! Er komen dus ook dit jaar heerlijke showcases voorbij, waarvan je geheel gratis kun genieten. Je hoeft geen tickets te kopen en ook niet te reserveren. Loop gewoon  binnen, geniet van alle concerten en de sfeer.

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief