Rite Here Rite Now

zaterdag 26 juni 2021

7,50 (online stream)

Agenda

LantarenVenster


In een serie van vier voorstellingen, in samenwerking met LantarenVenster, gaat het New Rotterdam Jazz Orchestra (NRJO) gewaagde samenwerkingen aan met Rotterdamse culturele gezelschappen. Voor de tweede editie werd dansgezelschap Scapino Ballet Rotterdam uitgenodigd voor een muzikale ontmoeting op het podium van LantarenVenster. Een experiment dat leidt tot een versmelting van de twee Rotterdamse groepen en disciplines. Op donderdag 27 mei om 20:30 uur was de première van videovoorstelling Rite Here Rite Now. De bijzondere show is tussen 23 juni en 11 juli exclusief tijdens North Sea Round Town te bekijken on demand. Streamlink volgt.

De voorstelling Rite Here Rite Now is ontstaan in de drie dagen die de groepen met elkaar doorbrachten in LantarenVenster. Romain Bly (NRJO): “De samenkomst was als een soort ritueel waarbij kunst spontaan en op één plek gecreëerd is door muzikanten, dansers en technici samen. Ook al kon er geen publiek live bij zijn, er was toch een sterke synergie tussen de mensen. Het orkest zit in een grote cirkel rond de dansers. Onze oren en ogen wijd open en iedereen interacteert non-stop met elkaar. We vinden het belangrijk dat de ontmoeting in Rotterdam is, want deze stad is ons thuis. Ieder van ons heeft zoveel magische momenten beleefd in Rotterdam en dat gebeurde nu weer.”

Bij de ontmoeting was improvisatie het uitgangspunt. Geen van tevoren tot in de puntjes uitgewerkte choreografieën, maar schetsmatige ideeën om elkaar zo open mogelijk tegemoet te treden. Het grootste gedeelte van de choreografie is geïmproviseerd. De muziek is speciaal voor deze gelegenheid geschreven en bevat onder andere Taglingja en Babbel, twee stukken die later zullen verschijnen op het nieuwe album van New Rotterdam Jazz Orchestra dat in september verwacht wordt.

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom & Daad en het Cultuurmakersfonds van Prins Bernard Cultuurfonds.

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief