Voorpremière NN North Sea Jazz Compositieopdracht – Marike van Dijk

woensdag 06 juli 2022

€10.00

Agenda

LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996
3072MD Rotterdam

Elk jaar verstrekt het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist, arrangeur en componist Marike van Dijk. LantarenVenster en North Sea Round Town presenteren samen de exclusieve voorpremière van het stuk, dat op vrijdag 8 juli op North Sea Jazz wordt opgevoerd.

Marike van Dijk (1982) studeerde aan conservatoria in zowel Rotterdam als Amsterdam en vertrok erna naar New York. Daar werd ze opgeleid aan de befaamde Manhattan School of Music en ontving een beurs voor New York University, waar ze studeerde bij pianist/arrangeur Gil Goldstein. Hij zegt over zijn voormalige pupil en haar album The Stereography Project uit 2018: “Marikes stijl heeft een organische kwaliteit, is gebalanceerd en lijkt combinaties en ratio’s te bevatten die gebaseerd zijn op de natuur. Ik vind haar muziek zeer intuïtief en voel dat ze eerlijk is. Dit album is maar één stap in haar toekomstige lange carrière van componeren.”

De jury van de compositieopdracht, bestaande uit Frank Bolder (North Sea Jazz, programmeur), Robbert Kamphuis (Jazz in Wageningen, programmeur) en Vera Vingerhoeds (Jazz Connaisseur en voorheen programmamaker) was unaniem in haar besluit. Ze is van mening dat Van Dijks composities de juiste balans hebben tussen gecomponeerde muziek en ruimte voor improvisatie en swing. De jury hechtte groot belang aan deze voor de jazz zo kenmerkende elementen.

De compositieopdracht North Sea Jazz kwam tot stand in samenwerking met NN North Sea Jazz en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

De première vindt plaats op vrijdag 8 juli 2022 op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam Ahoy. Kaarten voor de voorpremière in LantarenVenster zijn nu in de verkoop.

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief