Blik op Nederland tijdens JAZZ I AM, Barcelona

13 februari 2023

Agenda

Op 16 en 17 maart nodigt de internationale jazzbijeenkomst Jazz I Am in Barcelona drie in Nederland gevestigde acts uit binnen programmalijn ‘Focus Netherlands’: Sanem Kalfa en Teis Semey als duo, de Guy Salamon Group, en het trio met de Spaans/Nederlandse flamencozangeres Raquel Kurpershoek.

Sanem Kalfa en gitarist Teis Semey (respectievelijk Artist in Focus van North Sea Round Town 2023 en 2022) zijn te zien op het Spaanse festival in een zeldzaam duo-optreden, geïnspireerd door Deense en Turkse volksmuziek, songs en vrije improvisatie. Kenmerkend voor Kalfa is haar krachtige stem en immense bereik. In haar optredens schakelt ze moeiteloos over van introvert en kwetsbaar naar theatrale en aangrijpende improvisaties, waarin het vertellen van verhalen voorop staat. Op JAZZ I AM deelt ze het podium met gitarist Teis Semey, een onverschrokken improvisator. De Deense Semey is sinds zijn aan het Conservatorium van Amsterdam een bekende verschijning is in de Nederlandse jazzscene. Hij toert door Europa met zijn eigen Quintet en is onderdeel van de Guy Salamon Group.

De Guy Salamon Group is tevens aanwezig in Catalonië, waar het optreden van de achtkoppige supergroep onderdeel uitmaakt van een minitour door de regio. In 2022 genoten we van het ensemble op het Jazzschip waarbij stilzetten absoluut niet tot de opties behoorde. Creatures, Creatures! werd door dagblad NRC verkozen tot een van de beste albums die in 2022 in Nederland zijn gemaakt.

De derde Nederlandse act op JAZZ I AM is het trio van Raquel Kurpershoek. Kurpershoek studeerde Cubaanse, Braziliaanse en Indiase muziek aan Codarts Rotterdam en leerde tevens de fijne kneepjes van de flamencotraditie aan het conservatorium in Córdoba. In 2022 bracht ze haar album Nizami uit, waar een samenwerking met Spaanse gitarist Alejandro Hurtado en Nederlandse percussionist Danny Rombouts een belangrijke rol speelt.

Het duo-optreden van Kalfa en Semey is een samenwerking tussen JAZZ I AM, North Sea Round Town en inJazz. De optredens van de Guy Salamon Group en Raquel Kurpershoek worden mogelijk gemaakt door inJazz/Buma Cultuur.

Over JAZZ I AM
JAZZ I AM begon in 2019 in Barcelona als een jaarlijkse internationale bijeenkomst gericht op het stimuleren van partnerschappen tussen muziekprofessionals door het organiseren van conferenties, workshops en de beste nationale jazzshows. JAZZ I AM verwelkomt alle professionals van de muzieksector die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de Spaanse jazzscene. Het belangrijkste doel van het tweedaagse evenement is het stimuleren van artiesten, agentschappen, podia, sponsors en publieke en private instellingen om internationale samenwerkingen tussen hen op te bouwen.

Header: Sanem Kalfa door Mehmet Salih Mulayim

Meld je aan voor de nieuwsbrief