Buma Boy Edgar Prijs 2019 voor Jasper Blom

30 juni 2019

Agenda

De belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is toegekend aan saxofonist en componist Jasper Blom. Dit werd bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase-evenement inJazz in Rotterdam. Jasper Blom (Geldrop, 1965) geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en streeft als componist naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek.

Blom studeerde in 1991 cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium. Vervolgens ging hij een half jaar naar New York, in de leer bij verschillende meesters. Inmiddels is Jasper Blom een gewild sideman in pop, jazz en geïmproviseerde muziek. Hij speelde met mensen als Randy Crawford, George Duke, Chet Baker, Lee Konitz en Nat Adderley. Onder de formaties waarin Blom een aandeel heeft, zijn het septet KRUPA & The Genes, WonderYears (een trio gewijd aan de muziek van Stevie Wonder) en de David Kweksilber Big Band. Regelmatig wordt Blom uitgenodigd door ensembles als het Metropole Orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor studiosessies en concerten.

Enkele citaten uit het juryrapport:

“Jasper Blom kan gezien worden als een filosofische realist, een denker én doener. Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld.”

“Hij doet niets uit effectbejag en gaat al dertig jaar lang heel integer zijn eigen gang in diverse stromingen binnen het jazzidioom.”

“Sinds lange tijd manifesteert Jasper Blom zijn creatieve kern met zijn uitmuntende kwartet, dat hem op intense wijze verbindt met jazzhelden Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink.”

“Hij haalt het allerbeste uit zijn medemuzikanten, zowel in de studio als op de vele podia, binnen en buiten Nederland.”

De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus, die zich onderscheidt door zijn opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Onderdeel van de prijs is een door winnaar Jasper Blom zelf samen te stellen concertavond op 4 december 2019 in het BIMHUIS. Bij die gelegenheid zal hem de prijs, bestaande uit een geldbedrag van €12.500 en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers, worden overhandigd.

Bron: Jazzism

Meld je aan voor de nieuwsbrief