Candy Dulfer wint Edison Jazz Oeuvreprijs 2021

30 september 2021

Agenda

Dit jaar is de Edison Jazz Oeuvreprijs toegekend aan Candy Dulfer. De saxofoniste is succesvol op alle fronten, nationaal én internationaal, en bracht meer dan een dozijn aan albums uit. De Edison Stichting en de jury waarderen Dulfer middels deze prijs wegens haar consistente, inspirerende carrière gedurende de afgelopen drie decennia.

De jury schreef in haar rapport deze lovende worden of Dulfer en haar carrière:

Veel jonge musici worstelen er mee: zijn jazzmusici bezig met hogere kunst of zijn ze onderdeel van wat we showbusiness noemen. Gaat het alleen om de noten of mag er verder ook nog iets te genieten zijn? Streven we naar een klein en zichzelf als intellectueel bestempelend publiek of is een grote volle zaal ook politiek correct?

Iemand die al haar hele carrière deze vragen hol en achterhaald maakt is Candy Dulfer. Haar unieke personality, haar aanstekelijke en herkenbare geluid, haar bijzondere techniek,  het maakt de muziek die ze maakt van een grote schoonheid met veel power. Het unieke aan haar als fenomeen, want dat is ze zonder twijfel, is dat ze muzikale integriteit koppelt aan een groot zakelijk en creatief talent. Alles lijkt te kloppen: de muziek, de samenwerkingen, de foto’s, de bands, de optredens, de interviews. Alles met een glans van een zelfverzekerde en uitermate sympathieke vrouw.

Het leidt allemaal tot de conclusie: er is maar één Candy Dulfer. Vanaf de eerste noten begin jaren ‘80 op Vara-vinyl met haar vader en zijn Perikels tot aan de meest recente release, Candy Rules! Hoog tijd dat eens met deze oeuvreprijs te onderstrepen!

Edison Jazz 2021
Candy Dulfer Op zaterdag 25 september was Dulfer te gast zijn bij Matthijs Gaat Door om de mijlpaal te vieren. Bekijk hieronder haar optreden tijdens de aflevering.

De andere winnaars van Edison Jazz 2021 worden op zaterdagavond 2 oktober bekendgemaakt in het NPO Radio2 programma ‘Co Live!’. De jury van Edison Jazz 2021 bestaat uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Andreas Lawen, Fotandi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Meld je aan voor de nieuwsbrief