De jury heeft gesproken:
Dit zijn de winnaars van Edison Jazz 2022

20 september 2022

Agenda

Tekst: Edison

Gisteren heeft Angelique Houtveen in de Sublime Middagshow de winnaars van Edison Jazz 2022 bekendgemaakt. Samen met juryvoorzitter Imme Schade van Westrum spraken zij met alle Nederlandse winnaars. Daarna was het de beurt aan internationale winnaars Brandee Younger en Peter Somuah. De twee andere winnaars, Cécile Mclorin Salvant en Jazmine Sullivan waren niet aanwezig vanwege buitenlandse verplichtingen.

Nationale winnaars

Janne Schra & De Vogels wonnen de Edison in de categorie Nationaal Vocaal voor het album In De Regen. Voor deze nieuwe Nederlandtalig plaat benaderde Janne Schra haar voormalige bandleden van Room Eleven, pianist Tony Roe en bassist Lucas Dols. Samen met drummers Mark van Kersbergen en Jamie Peet maakten ze In De Regen. Mooie verhaaltjes vol spitsvondigheden die tot perfectie gepolijst zijn om te passen bij de melodie. Zij versloeg in deze categorie Lillian Vieira en Marta Arpini.

Jan van Duikeren won de Edison in de categorie Nationaal voor zijn album Short Stories. Hoe ver het spel van Jan van Duikeren rijkt mag blijken uit de anekdote dat hij werd voorgesteld aan zijn grote held Quincy Jones. Jones (van oorsprong zelf trompettist) bleek Van Duikeren al lang te kennen en somde moeiteloos een paar karakteristieken van zijn spel op. Voor dit project – dat ontstond tijdens de concertloze dagen van de covid crisis – werd de JvD 4 uitgebreid met saxofonist Tineke Postma en Marcel Veenendaal, zanger van Di-Rect. De andere genomineerden waren Liquid Spirits en Tony Overwater en Atzko Kohashi.

Fay Claassen wist de concurrentie te verslaan in de categorie Het Document met haar album Fay Live. Het schoolvoorbeeld van een geslaagd fonografisch document bestaande uit 2 elpee’s en 8 CD’s. Acht perfecte concertregistraties met onder meer het Metropole Orkest, de WDR Big Band, Jazz Orchestra of The Concertgebouw, Ruud Jacobs, Cor Bakker, Peter Beets, John Engels, Toots Thielemans en vele andere nationale en internationale top musici. Fraai gedocumenteerd met unieke beeldcollages en voorzien van relevante tekstbijdragen, veelal van de zangeres zelf. De terechte kroon op Fay Claassen’s 25 jarig artiesten jubileum. De andere genomineerden waren Summer of Soul en Alice Coltrane.

Internationale winnaars

Cécile Mclorin Salvant won de Edison in de categorie Internationaal Vocaal met haar album Ghost Song. Het zesde album van zangeres-componist Cécile McLorin Salvant, Ghost Song, gaat over spookverhalen en mysterie. Met een grote diversiteit aan invloeden en een onverschrokken aanpak maakt ze van iedere nummer iets bijzonders. De verfijning van de melodieën zijn de basis van haar uitstekende zang. Zij was in goed gezelschap want de andere genomineerden waren Michael Mayo en Veronica Swift.

Brandee Younger won de Edison in de categorie Internationaal met het album Somewhere Different. Met ‘Somewhere Different’ levert harpiste Brandee Younger na eerdere releases op kleinere labels, een gevarieerd, overtuigend eerste album af op het beroemde label ‘Impulse Records’. Younger houdt knap het zachte timbre van de harp overeind te midden van vocalen, bas, drums en blazers. Younger schreef bijna alle composities zelf. Ze versloeg in deze categorie Christian McBride & Inside Straight en Immanuel Wilkens.

Jazmine Sullivan heeft de Edison gewonnen in de categorie R&B Soul Funk met haar album Heaux Tales. Haar teksten waren altijd al scherp op de liefde en mannen, maar op haar vierde album Heaux Tales omarmt Jazmine Sullivan het thema met volle overtuiging en heeft ze volle controle over haar stem. Met gemak wisselt ze tussen ingetogen en uitgesproken zang. Ze had in deze categorie sterke concurrentoe van Yebba en Jon Batiste.

Peter Somuah won de Edison in de categorie Global met zijn album Outer Space. Al op de eerste track van Peter Somuahs debuutalbum ‘Outer Space’ hoor je dat we met uitzonderlijk muzikaal talent te maken hebben. Zijn virtuoze trompetspel wordt nog indrukwekkender als je bedenkt dat hij zichzelf trompet heeft leren spelen. Met zijn door hem zelfgeschreven album ‘Outer Space’ neemt hij de luisteraar mee naar een muzikale kosmos van Jazz, Afro-funk en traditionele West-Afrikaanse muziek, waar buiten de lijnen wordt gekleurd en grenzen worden opgerekt. De twee andere genomineerden waren New Cool Collective en Ignacio Maria Gomez.

Uitreiking 6 oktober
De AFAS EDISONS Jazz en Klassiek 2022 vindt dit jaar plaats op donderdag 6 oktober in het AFAS Theater Leusden. Janne Schra, Jan van Duikeren, Fay Claassen en Peter Somuah zullen op 6 oktober tijdens de Edison avond optreden en hun Edison persoonlijk in ontvangst nemen. Daarnaast zullen er ook een aantal optredens zijn van de winnaars van de Edison Klassiek.

Jury 2022
De nominaties werden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan nationale en internationale albums van bijzondere kwaliteit. De Edisons staan daarmee voor de kwaliteitsmuziek van nu. De jury bestaat dit jaar uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz. De Edison Stichting is een unieke samenwerking aangegaan met AFAS Software. De komende vijf jaar organiseren we samen de AFAS EDISONS in het AFAS Theater Leusden.

Foto: Peter Somuah door Maarten Laupman

Meld je aan voor de nieuwsbrief