Dit zijn de winnaars van Edison Jazz/World 2020

3 december 2020

Agenda

De meest prestigieuze en oudste muziekawards van Nederland gaan naar…

Normaliter worden de Edison Jazz/World awards in de zomer, tijdens North Sea Round Town, uitgereikt. Helaas gaat in 2020 niks zoals het zou moeten gaan. Gelukkig heeft Edison Stichting ervoor gekozen om de prestigieuze muziekprijzen alsnog toe te wijzen aan hun virtuoze winnaars. De prijzen zijn opgedeeld in één publieksprijs en negen juryprijzen, met zowel nationale als internationale categorieën. De jury van 2020 bestaat uit Michelle Kuypers, Angelique Houtveen, Co de Kloet, Paul Bruger en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Op vrijdag 4 december vond een livestream plaats met optredens van- en interviews met de nationale winnaars. De show werd opgenomen in de oudste radiostudio van Nederland. De uitzending vanuit Studio 2, die ruim een uur zal duren, werd gepresenteerd door Wilfried de Jong. Kijk de show hieronder terug.

De winnaars van Edison Jazz/World 2020.

Edison Jazzism Publieksprijs: Dennis van Aarssen – Forever You
De Edison Jazzism Publieksprijs is een initiatief van de Edison Stichting en het magazine Jazzism. Het publiek stemt op één van de tien geselecteerde albums. Het album Forever You van Dennis van Aarssen kreeg 22% van de ruim 6.000 stemmen.

Jazz Oeuvreprijs (postuum): Louis van Dijk
Louis van Dijk geldt als één van de meest markante pianisten van zijn generatie. Al in 1961 maakte Van Dijk naam, toen hij het iconische Loosdrecht Jazz Concours won. Op dat moment was hij pas 19 jaar oud. In de loop van zijn leven heeft de pianist negentien gouden platen, drie platina platen en vier Edisons vergaard. Een postuum onderscheiding is dus niks anders dan terecht.

Jazz Oeuvreprijs: Eric Vloeimans
Het wordt dringen in de prijzenkast van Eric Vloeimans. De buitengewone trompettist laat genres als jazz, pop en wereldmuziek moeiteloos samensmelten. Naast zijn unieke eigen geluid, stijl, techniek en composities, zijn ook Vloeimans bijzondere samenwerkingen befaamd.

Jazz Nationaal: Teus Nobel – Saudade (WedgeView Music)
Teus Nobel is één van de topspelers in het Nederlandse Trompettisten Team. Opmerkelijk is zijn artistieke veelzijdigheid. In 2019 trad Nobel op tijdens North Sea Round Town met Alexander Popta en op inJazz.

Jazz Internationaal: Joel Ross – Kingmaker (Blue Note/Universal Music BV)
Het betoverende KingMaker is een prachtige akoestische jazzplaat van jonge jazzheld Joel Ross. Het regende lovende kritieken nadat het album werd uitgebracht op legendarisch label Blue Note.

Jazz Vocaal Nationaal: Maria Mendes feat. Metropole Orkest & John Beasley – Close To Me (Justin Time Records Inc./ADA/Warner Music Group)
Close To Me is een feilloze samensmelting van Portugese Fado en eigentijdse kamerjazz. ‘Asas Fechedas’, een stuk op dit album, is tevens genomineerd voor een Latin Grammy, fingers crossed dus.

Jazz Vocaal Internationaal: Terri Lyne Carrington & Social Science – Waiting Game (Motema/[PIAS])
Waiting Game is een spannende, geïmproviseerde plaat met tal van features, spoken word en sterke vocalen. Jazzdrummer Carrington had haar sporen in de jazzscene reeds ruimschoots verdiend, maar dit zeer persoonlijke en spirituele album is wederom grensverleggend.

World: Burna Boy – African Giant (Atlantic Recording Corporation/Warner Music Group
Al een paar jaar staat Burna Boy in menig hitlijst. Zijn roots in Nigeria zijn duidelijk te horen in zijn muziek. De fusie met rap, R&B en reggae maken het onmiskenbaar. African Giant is dit jaar ook genomineerd voor twee Grammy’s, in de categorieën Best Global Music Album en Best World Music Album.

Soul, Funk, R&B: Brittany Howard – Jaime (Columbia Records/Sony Music Entertainment)
Haar expressieve stem is de rode draad die je meeneemt naar zoete R&B vibes, indringende synthesizers, funk en hartverwarmende soul. Brittany Howard weet te raken met een creatief, divers en compleet album dat je kan blijven aanzetten.

Het document: Barrelhouse – 45 Years On The Road (Munich Records/V2 Records B.V.)
Om het 45-jarig jubileum van Barrelhouse te vieren, werden de twaalf albums van Tineke Schoemaker en ‘haar mannen’ gebundeld en als box uitgebracht. In 2017 won de band nog de Edison Jazzism Publieksprijs voor het album Almost There.

Omslagfoto: Maria Mendes, Boijmans 2017 door Eric van Nieuwland

Meld je aan voor de nieuwsbrief