Dit zijn de winnaars van Edison Jazz 2021!

4 oktober 2021

Agenda

Update 03-10-2021

In het radioprogramma ‘Co Live!’ op NPO 2 zijn de winnaars van Edison Jazz 2021 bekendgemaakt. We zijn trots om te melden dat Sun-Mi Hong met haar quintet de Edison voor het beste nationale album ‘A Self-Strewn Portrait’ in de wacht heeft gesleept. Sun-Mi was tijdens North Sea Round Town 2021 onze Artist in Focus. De jury schreef over de plaat:

Op haar tweede album A Self-Strewn Portrait klinkt de rijzende ster Sun-Mi Hong zelfbewust. Met haar eigen goed op elkaar ingespeelde band verkent drummer Mi Hong op dit album de mogelijkheden van zowel freejazz als modern acoustic jazz, met doorgecomponeerde stukken en vrijere passages in de traditie van het Wayne Shorter Quartet. Het ene moment subtiel en aftastend, dan weer met stuwend slagwerk. Wereldklasse.

Ook andere bekenden van het fringe mochten een beeldje mee naar huis nemen, waaronder Sanne Rambags in de categorie Vocaal Nationaal en Benjamin Hermans’ New Cool Collective ft. Tony Allen waar op ‘Trippin’ Redux’ clubjazz en afro-beat elkaar ontmoeten. Het album ontving de Edison voor World album. Het Document is gewonnen door ‘Then and Now (The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen 1975-2020)’ van het Metropole Orkest en Ack van Rooyen. Margriet Sjoerdsma mocht de Edison Jazzism Publieksprijs 2021 op haar naam schrijven.

In de internationale categorieën wonnen Nubya Garcia (album: Source) en Kurt Elling & Danilo Pérez (beste internationale vocalen).

___________
Vorige berichtgeving:
Vandaag heeft de Edison Stichting de nominaties Edison Jazz 2021 bekendgemaakt. Deze worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury aan nationale en internationale albums van bijzondere kwaliteit. De Edisons voor Jazz konden vanwege de coronacrisis niet uitgereikt worden te midden van North Sea Round Town, desalniettemin zal de Edison Stichting dit najaar de winnaars van Edison Jazz 2021 bekendmaken op gepaste wijze.

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. Ook in deze lijst zien we een hoop bekenden van het festival dus lees snel verder.

Van eigen bodem zijn de kanshebbers voor een Edison Fay Claassen, K.O.Brass, New Cool Collective, Sanne Rambags, het Sun-Mi Hong Quintet (North Sea Round Town, Artist in Focus 2021), Tineke Postma en de Yaşam Hancilar Band. In de categorie ‘het Document’ ook twee Nederlandse nominaties, hier maken Early Blue met  opnamen van Ann Burton en Then and Now van het Metropole Orkest & Ack van Rooyen kans om te winnen, maar ook de Blue Note Re:imagined uitgave met verschillende internationale artiesten. De andere internationale genomineerden zijn Ambrose Akinmusire, Black Pumas, Dino Saluzzi, Gregory Porter, Joshua Redman, Kurt Elling & Danilo Perez, Lianne La Havas, Nubya Garcia, Rema, SAULT en Tom Misch & Yussef Dayes.

Uitreiking Edison Jazz 2021
De andere winnaars van Edison Jazz 2021 worden op zaterdagavond 2 oktober bekendgemaakt in het NPO Radio2 programma ‘Co Live!’. De jury van Edison Jazz 2021 bestaat uit Andrew Makkinga, Angelique Houtveen, Annie van der Velde, Co de Kloet, Michelle Kuypers en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Foto: Sun-Mi Hong, de Doelen door Maarten Laupman

Meld je aan voor de nieuwsbrief