Henning Bolte tekende North Sea Round Town 2021

16 september 2021

Agenda

Tijdens North Sea Round Town 2021 reisde kunstenaar en muziekrecensent Henning Bolte over het festival om in beeld en in schrift verslag te doen van een aantal unieke shows. Onder de concerten ging Henning aan de slag met zijn tekengerij om zijn luisterervaring op papier te krijgen. Daarnaast verbleef Bolte als artist in residence in Goethe-Institut. Zijn verblijf daar was verweven met dat van onze Artist In Focus 2021, drummer Sun-Mi Hong. De twee ontmoetten elkaar meerdere malen op het festival, met als hoogtepunt een unieke duo performance in het Goethe-Institut geven, de artiesten improviseerden met ritme en beeld. Samen gingen ze een eigenzinnige dialoog aan, Hong achter de drums, Bolte gewapend met tekenmateriaal.

Bolte heeft honderden tekeningen gemaakt van concerten op festivals door heel Europa. Hierover vertelt hij: “Luisteren speelt een sleutelrol in jazz en geïmproviseerde muziek. Live Drawing is een manier om zichtbaar vorm en uitdrukking te geven aan persoonlijke luisterbelevenissen van muziek. Het tekenen vindt gelijktijdig met het live creëren van muziek plaats en wordt gedreven door de dynamiek, door beweging en ritme van dit proces, door temperament, temperaturen, stemmingen en kleuren van de voortschrijdende, zich ontwikkelende klanken. Het tekenen stopt steeds samen met de muziek.“. In zijn live drawings worden de muziek en de luisterervaring samengesmolten tot beeldende kunst, een mooie toevoeging aan het vijftienjarig jubileum van North Sea Round Town.

Naast zijn live drawings, recenseerde Bolte North Sea Round Town 2021 ook met tekst. Zo schreef hij:

North Sea Round Town is a strongly community-based city festival in Rotterdam, deep in the Dutch delta. Founded 15 years ago, it takes place in June/July in the run-up to the gigantic commercial indoor North Sea Jazz Festival. During a three-week period, the festival with its more than 300 activities spreads all over Rotterdam and its neighborhoods. Meanwhile, it has acquired its very own identity and approach. It is anchored in manifold formats from the sources of the urban heterogeneity and ‘vari-cultural’ dynamics of Rotterdam. It increases cultural blood circulation, instigates liveliness, communion, good coexistence and openness.

Bekijk alle prachtige live drawings via deze link. Welke is jouw favoriet?
Lees Hennings volledige recensie via deze link.

Foto Sun-Mi Hong x Henning Bolte, Goethe-Institut door Maarten Laupman
Omslagfoto Fraanje/Soares/Hong Trio, Boerderij Driebergen door Hielke Grootendorst

Henning Bolte heeft als kunstenaar en journalist een behoorlijk CV in de cultuur. Zo is hij schrijver (All About Jazz, London Jazz News, Written In Music, Jazzism, Jazzthetik), beeldend kunstenaar, docent/onderzoeker (Universiteit Utrecht/University College), adviseur (Raad voor Cultuur, Fonds Podiumkunsten), jurywerk (o.a. Boy Edgar Price, Danish Music Awards, Belgian Jazz Meeting) en presentator presentator (o.a. Pianolab.Amsterdam).

Meld je aan voor de nieuwsbrief