Het New Rotterdam Jazz Orchestra bestaat 20 jaar!

7 juni 2023

Agenda

Het New Rotterdam Jazz Orchestra bestaat 20 jaar! Dat wordt op vrijdag 30 juni tijdens North Sea Round Town gevierd met een jubileumconcert in LantarenVenster. Behalve de pareltjes uit het enorme NRJO-oeuvre speelt het orkest ook kersverse, nooit eerder opgevoerde composities. Het concert belooft een doldwaze muzikale rit te worden. 

Gezien de unieke bezetting kan het NRJO nadrukkelijk niet gezien worden als big band, hoewel het orkest wel in die hoedanigheid werd opgericht. Het orkest kent een inspirerende geschiedenis. In 2003 slaan Codarts-studenten Louk Boudesteijn (trombone) en Rob van der Wouw (trompet) de handen ineen; het Rotterdam Jazz Orchestra is een feit. Al heel snel wordt de meer ervaren arrangeur en bigbandleider Johan Plomp (contrabas) erbij gehaald “Een echt jazzorkest bestond er niet in Rotterdam” zegt Louk Boudesteijn over de oprichting. “We wilden iets nieuws, een orkest dat nog niet bestond. Een orkest met een eigen geluid, dat ook eigen composities speelt en op een open en creatieve manier met muziek omgaat.” 

Met het Rotterdam Jazz Orchestra staat er een orkest van formaat, inclusief stichtingsbestuur en management. Het muziekavontuur begint met maandelijkse optredens in Café Prachtig aan de voet van de Erasmusbrug, en al snel krijgt het orkest financiële steun van de Gemeente Rotterdam. “Daar waren we zo blij mee” zegt Louk. “Want een concertante setting is wat we wilden.” Een vaste serie in De Doelen volgt en goede relaties in de stad met o.a. Stichting Jazz International Rotterdam en LantarenVenster groeien.

Een nieuw jasje
Na acht jaar maakt het orkest een doorstart. Het orkest is artistiek zo snel gegroeid met steeds vernieuwender en gewaagdere muziek, dat het consequenties heeft voor de bezetting. Het format bigband sluit niet meer aan bij de artistieke ambitie en er is een sterke drang naar meer collectieve artistieke inbreng en een vrijer en flexibelere sound en aanpak. In 2012 krijgt de bigband een rigoureuze facelift, met een nieuwe stijl en een grotendeels nieuwe bezetting. De muziek van het orkest is immers eigentijds en bij dit orkest staan creativiteit en open-mindness voorop. Vanaf dat moment gaat het dan 13-koppige collectief verder onder de naam ‘New Rotterdam Jazz Orchestra’.

In de afgelopen twintig jaar werkte het NRJO samen met tal van bijzondere gezelschappen, acteurs en musici waaronder Jeroen Spitzenberger, Stadsdichter Derek Otte, het Scapino Ballet, solisten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Anton Goudsmit, Ernst Reiziger, Eric Vloeimans, Niti Biswas, Reza Mirjalali, Jason Lindner, Mark de Clive Lowe, Frank Möbus en Carla Bley.

Bekijk concert

Meld je aan voor de nieuwsbrief