Interview: Dit is onze Artist in Focus in 2021!

15 februari 2021

Agenda

De Koreaanse Sun-Mi Hong wilde als tiener maar één ding: drummer worden, en het liefst in de jazz. Om haar droom te laten uitkomen vertrok ze als tiener naar Nederland en ging studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Inmiddels speelde ze op NN North Sea Jazz Festival, werkte ze samen met grote namen uit de Nederlandse scene en werd ze in 2019 uitgeroepen tot Young VIP. Tijdens North Sea Round Town 2021 is Sun-Mi de nieuwe Artist In Focus.

Je hebt al heel wat prijzen op je naam staan, deed de Young Vips Tour en speelt op grote podia met namen als Jesse van Ruller, Jasper Blom en Benjamin Herman. Wat is het geheim van Sun-Mi?
“Haha, als je het zo opnoemt klinkt het best imposant! Ik sta open voor het avontuur en ga graag nieuwe uitdagingen aan. Ik wil mezelf constant blijven uitdagen en uitvinden. Andere muzikanten tillen mij daarbij omhoog.”

Waarom koos je ervoor om als jong meisje naar Nederland te komen?
“Omdat ik jazz wilde spelen, zo simpel is het. Ik sprak geen woord Engels, maar ik trok gewoon de stoute schoenen aan. Een beetje bluffen hielp ook. Gaandeweg heb ik zo veel geleerd. Niet alleen over muziek, maar ook over andere culturen en hoe mensen in het leven staan. Ik ben van nature vrij verlegen, en mede door mijn Koreaanse achtergrond kon ik me niet goed uiten. Op school kwam ik in een compleet andere wereld en begon ik anders te spelen. Veel vrijer. Ik groeide als mens en ik werd als muzikant gewaardeerd.”

Je koos ervoor om je hart te volgen.
“Mijn ouders wilden niet dat ik ging. Ze wilden dat ik een vaste baan kreeg en zou leven in een veilige omgeving. Maar ik wilde drummen, luisterde naar muzikanten als Brian Blade, Ari Hoenig en Roy Haynes. Ik drumde tot ’s avonds laat en sliep overdag in de klas. Maar ik was altijd op tijd op school en deed wat ik moest doen. Daardoor kwam ik er mee weg.”

Wat bedoel je?
“Drums bespelen als meisje in Korea is moeilijk. Ik liep tegen vooroordelen aan. Mijn ouders en familie zeiden dat ik het niet zou kunnen, maar toch bleef ik volhouden. Op het conservatorium in Amsterdam keek men opeens heel anders naar me: ze zagen me als mens, als een jonge vrouw met talent. Niemand zei dat ik niet iets kon, iedereen was er gelijk. Dat gaf me enorm veel zelfvertrouwen. Opeens waren er geen grenzen aan mijn mogelijkheden, niemand hield me tegen.”

Dit jaar ben je Artist in Focus van North Sea Round Town. Hoe voelt dat?
“Ik ben zeer vereerd om gezien te worden door één van mijn favoriete festivals in het land. Voor een muzikant is het belangrijk een podium te krijgen, en support. Het is mooi om een reis te maken waarin ik mijzelf kan ontplooien en kan groeien als een muzikant. Het festival is een kans om elkaar te ontmoeten, wensen te vervullen en ideeën te creëren. Het is de eerste keer dat ik muziek heb geschreven voor anderen; ik ga bijvoorbeeld werken met dansers. Als componist haalt het mij uit mijn comfort zone, dat is spannend en leuk.”

Voor je eigen kwintet componeer en arrangeer je alles zelf. Hoe ga je te werk?
“Als jazzmuzikant schrijf ik mijn muziek niet perse voor mijn publiek. Het is vooral een uiting vanuit mijzelf: ik vertaal mijn gevoel samen met mijn muzikanten. Als het publiek mij ziet is het aan hen hoe ze mijn muziek ervaren en wat ze ervan vinden. Natuurlijk is het fijn als een groot publiek mijn composities te gek vindt, maar ik exploreer een vrije muziekvorm. Daar moet je voor open durven staan.”

Wat inspireert jou?
“Naast spelen en componeren heb ik eigenlijk geen hobby. Ik ga wel vaak naar het museum. Door te kijken en me te verwonderen kom ik op ideeën. Ik ben daardoor zelf ook gaan schilderen. De vrije impro die ik speel heeft veel te maken met mijn manier van waarop ik mij uit in kunst. Ik probeer het op dezelfde manier te benaderen.”

Interview door Cathelijne Beijn.

Bekijk hier alle programma’s waar Sun-Mi zal spelen.

Lees ook: Interview NCR 09/09/20.
Bekijk: NTR, een persoonlijk portret over Sun-Mi Hong.

Meld je aan voor de nieuwsbrief