Know the Ledge ‘The Awakening,’ terugblik 2019

19 juli 2019

Agenda

Live hiphop overgoten met Jazz

Na een succesvolle editie met lovende recensies organiseerde House of Knowledge op donderdag 4 juli 2019 de live Hiphopshowcase Know the Ledge wederom in samenwerking met LantarenVenster en North Sea Round Town. Hiervoor programmeerden zij acht zeer getalenteerde MC’s en vocalisten onder begeleiding van een eveneens zeer getalenteerde live band. Om deze talenten te inspireren, te ontwikkelen en de songs van de rappers en vocalisten te mixen met ‘Jazz classics’, werd er gewerkt met één van de grondleggers van de Britse Hiphopscène; artist producer TY (UK) en opnieuw met ‘Award winning’ toetsenist Jamal Peoples (USA).

Ben Chijioke, beter bekend als de Britse rapper/producer Ty is vooral bekend om zijn lyrische openhartigheid en eerlijke weergaven van het dagelijks leven die hem opzij zetten van velen mainstream Hiphop acts. Dit heeft geleid tot de release van vijf succesvolle albums en een nominatie voor de Mercury Award. De Londoner heeft door de jaren heen samengewerkt met artiesten als Scratch Perverts en Talib Kweli. Ty staat ook bekend om zijn werk als spoken word artist. Dit leverde performances op bij The Big Chill Festival en The Royal Albert Hall. Vanaf het begin van dit jaar maakt hij samen met UK heavy weights Rodney P. en Blak Twang deel uit van de Hiphopformatie ‘Kingdem’.

Jamal Peoples, geboren en getogen in the Bronx New York, begint zijn professionele muzikale carrière op negenjarige leeftijd. Hij wordt geïntroduceerd bij het grote publiek als hij op 15 jarige leeftijd met Angie Stone begint te touren. Als musical director speelt hij jarenlang over de hele wereld en produceert hij verschillende tracks voor haar albums. In de jaren die daarop volgen maakt hij onder andere deel uit van de band van Jazz legend Roy Ayers en tourt wereldwijd met Lauryn Hill.

Middels een voorselectie werd er een begeleidingsband samengesteld, bestaande uit talentvolle instrumentalisten. Deze werden tijdens de repetities door ‘Peoples’ worden gecoacht en klaargestoomd voor de showcase. Daarnaast werden er acht aanstormende rappers en vocalisten geselecteerd, die tijdens Know the Ledge hun skills zullen lieten zien. Tijdens het repetitieproces kregen de acht een 1 op 1 masterclasses op het gebied van stage presence, tekstbeleving en microfoontechniek van TY (UK) en Tasha’s World (NL). Voor deze upcoming vocalisten was dit een unieke kans om met een ‘top’ live band te spelen, 1 op 1 te connecten met ‘de masters’ en daarmee onderdeel te zijn van de North Sea Round Town programmering. Dit alles in de karakteristieke populaire locatie LantarenVenster wat hen een unieke ervaring en brede exposure opleverde.

Know the Ledge is een initiatief van House of Knowledge in samenwerking met LantarenVenster, North Sea Round Town, de Cultuurbuur, Music Matters en Grounds.

Omslagfoto: Imani Selina door Eric van Nieuwland
Foto’s
: Eric van Nieuwland
Video: Rob van Pelt

Meld je aan voor de nieuwsbrief