North Sea Round Town brengt Rotterdammers samen met live muziek en maatschappelijke projecten

1 juli 2021

Agenda

Als voorloper van het NN North Sea Jazz Festival organiseert North Sea Round Town van 24 juni t/m 11 juli concerten door heel de stad. Om cultuur, welzijn en zorg bij elkaar te brengen verzorgt het fringe festival evenementen in het ziekenhuis, zorginstellingen en wordt samengewerkt met scholen, jeugdwerkers en sociaal maatschappelijke organisaties. Met deze op maat gemaakte concertprogramma’s vol jazz, soul, hiphop, pop, wereldmuziek, improvisatie en spoken word is North Sea Round Town er voor iedereen!

Buurtconcerten in dertig wijken
North Sea Round Town bezoekt ook dit jaar mensen die niet snel in aanraking komen met livemuziek. In een reeks Buurtconcerten trekken muzikanten langs dertig Rotterdamse verzorgingshuizen en Huizen in de Wijk, georganiseerd door drummer Arend Niks. Zo hoeven bewoners, mantelzorgers, familieleden en buurtgenoten niet op pad om te genieten van een swingend jazz-concert. Deze zomer is het de beurt aan The Art of Two met Elizabeth Simonian (zang), vibrafonist Vincent Houdijk en jazz-zangeres Maria Mendes, Ruigrok 010 en Edison-winnares Izaline Calister samen met gitarist Ed Verhoeff en trompettist Angelo Verploegen. Saxofonist Benjamin Herman sluit aan als speciale gast.
Donderdag 24 juni t/m zondag 11 juli, verzorgingshuizen en Huizen van de Wijk

Spoken Woordjes in Sophia Kinderziekenhuis
Met Spoken Woordjes werken artiesten Kay Slice en Tyler Koudijzer met kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis en zetten verhalen van patiëntjes en de broertjes en zusjes (‘brusjes’) van zieke kinderen om in spoken word en muziek. Kinderen die opgroeien met een ziekte hebben een behoorlijk grote impact op het gezin. De zorg voor hen gaat boven alles en de gezonde ‘brusjes’ krijgen vaak te weinig aandacht. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd even makkelijk. Met vijf workshop-sessies en een slotconcert op 7 juli wordt met het optreden het hele gezin in het zonnetje gezet. Dit programma is een initiatief van North Sea Round Town in samenwerking met Ronald McDonaldhuis en Sophia Kinderziekenhuis.
Woensdag 7 juli, 15.00 uur, Sophia Kinderziekenhuis (besloten voor patiëntjes, familie, vrienden en ziekenhuispersoneel)

Taaltrip x North Sea Round Town, voor basisschool- en vmbo-leerlingen
Naast Spoken Woordjes verzorgt spoken word artiest Kay Slice met TaalTrip een interactieve rondleiding voor basisschool- en VMBO-leerlingen door de Doelen, met als slot event een interactieve workshop in de Grote Zaal: een project op initiatief van JINC en North Sea Round Town dat focust op beroepsoriëntatie en het verbreden van de woordenschat door middel van een thematisch leertraject. Kinderen uit een wijk met een sociaaleconomische achterstand kunnen namelijk achterlopen met de Nederlandse taal. Voor deze kids organiseert JINC regelmatig Taaltrips op bijzondere locaties om in de praktijk nieuwe woorden te leren en anders met taal om te gaan. In deze North Sea Round Town-editie van Taaltrip in de Doelen staat live muziek maken en het sleutelwoord ‘improviseren’ centraal. Ook worden er woorden binnen de jazzmuziek aangeleerd met een woordenspel in de klas. Als slot-event en kers op de taart geeft woordkunstenaar Kay Slice een rondleiding en interactieve workshop in de Doelen waarbij hij ook vragen van kinderen over het artiestenbestaan beantwoordt.
Maandag 28 juni, 10.00 uur en 12.00 uur, de Doelen (onderwijs, klassikaal)

Foto door Hielke Grootendorst

Suriname op de Kaap
North Sea Round Town keert in 2021 terug op de Kaap! Dit keer staat Suriname centraal in Verhalenhuis Belvédère. De avond wordt ingericht door fluitist Ronald Snijders, waarbij met heerlijk eten en muziek de Surinaamse cultuur en Keti Koti wordt gevierd. Ronald neemt ons mee op reis naar het mooie Suriname met een zevenkoppige band die Surinaams-creoolse muziekgenres als kawina en kaseko spelen. Tegelijkertijd worden in de keuken van Belvédère en MaiPat Kitchen Surinaamse maaltijden zoals pom en bami bereid. North Sea Round Town heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan en brengt die gastvrijheid ook in de praktijk door publiek dat normaal gesproken niet met het festival in aanraking komt op uitnodiging te ontvangen. Woensdag 30 juni, 18:00 uur, Verhalenhuis Belvédère 

TALK (House of Knowledge)
Speciaal voor North Sea Round Town organiseert House of Knowledge de eerste TALK (Thoughts About Life & Knowledge): een event voor jonge creatievelingen met ‘mental health als overkoepelende thema. In de afgelopen anderhalf jaar is er immers een tendens ontstaan waarbij jongeren binnen het creatieve landschap steeds meer en meer depressieve klachten ontwikkelden. Waar liepen zij tegenaan in deze lockdown? Hoe kwamen ze weer uit hun vicieuze cirkel? En belangrijker: hoe kunnen culturele instanties hun rol als talentontwikkelaar en coach op constructieve wijze inzetten om een nieuwe generatie makers te blijven ondersteunen? Zo is House of Knowledge samen met hun ‘residents’ (de groep talenten die deelnemen aan het begeleidingstraject) vier dagen op Artist Retreat geweest in Zeeland om daar tal van workshops en masterclasses te volgens over mentale gezondheid, fysieke welzijn en spirituele helderheid. Het project wordt afgesloten door een talk en optreden in het HipHopHuis met psychiater en activist drs. Glenn Helberg en zangeres Sabrina Starke. Deze middag wordt ook de documentaire over de Artist Retreat vertoond.
Dinsdag 6 juli, 15:00 uur, Hiphop Huis (op uitnodiging)

SPRAZZZ 
Verbinding tussen wijken, een blind date met woordkunstenaars en jazz en een kennismaking met de bewoners van Rotterdam: dat is de tweede editie van SPRAZZZ. Spoken word-artiesten uit verschillende Rotterdamse wijken vertellen de verhalen die spelen in hun buurt. Onder begeleiding van een live-band, geleid door Alexander van Popta (Ntjam Rosie, Refreshed Orchestra) vertellen zij vanuit hun eigen perspectief over de straten waarin ze zijn opgegroeid. Dit mondt uit in een muzikale voorstelling waarin verhalen in elkaar overvloeien. De artiesten van deze editie zijn Tyler Koudijzer (Centrum), Benzokarim (Schiemond, West) en Siham Amghar (IJsselmonde, Zuid). De avond wordt gehost door Ivan Words en dj MrWinter.
Donderdag 8 juli, 19:00 uur, MONO

Workshop voor jong gedetineerden
North Sea Round Town zocht dit jaar voor het eerst de samenwerking op met rapper, zanger, talent coach en after-prison-coördinator Rivelino Rigters om een muzikale workshopreeks voor jong gedetineerden te organiseren. Samen met zangeres Shirma Rouse gaf Rigters twee workshops in een gevangenis in de regio Rotterdam om een song te schrijven en muziek te maken. Het resultaat is op film vastgelegd en via de website te bekijken.

Foto:  Benjamin Herman, Buurtconcert “The Art of Two” Strevelsweg, door Hielke Grootendorst

Meld je aan voor de nieuwsbrief