North Sea Round Town en NN North Sea Jazz Festival brengen live jazz naar de Rotterdamse podia

8 juni 2021

Agenda

North Sea Round Town – het fringe festival van het NN North Sea Jazz Festival – is van 24 juni t/m 11 juli jouw muzikale gids door de Maasstad met jazz, blues, soul, funk, hiphop, pop, improvisatie en crossovers door heel de stad. Dit alles in aanloop naar NN North Sea Jazz, want er is goed nieuws! Door de versoepelde coronamaatregelen zijn beide organisaties optimistisch om deze zomer een aangepast programma neer te zetten. Natuurlijk altijd binnen de geldende veiligheidsmaatregelen. We noemen vast een paar hoogtepunten.

NN North Sea Jazz Festival trekt eenmalig de stad in!
Onder de noemer ‘NN North Sea Jazz Downtown’ organiseert het North Sea Jazz Festival in het weekend van 9 t/m 11 juli concerten in BIRD, de Doelen, LantarenVenster en RTM Stage, de nieuwe concertzaal in Rotterdam Ahoy. Op het programma staan onder meer Cécile McLorin Salvant/Sullivan Fortner Duo, GAIDAA, José James & Metropole Orkest conducted by Miho Hazama, Michel Portal, Montis, Goudsmit & Directie, Niels Broos X Jamie Peet, Richard Bona and Alfredo Rodriguez Trio en Rik van den Bergh Kwartet. De concerten zijn voor publiek toegankelijk volgens de dan geldende regels en worden gelijktijdig gestreamd via de North Sea Jazz website.

George Dumitriu Hazard Ensemble: avontuurlijke improvisatie op de late avond
Na het nachtelijke succes van ‘DAWN: A Trilogy of Sound’ (2019) in De Rotterdam, heeft artistiek curator en programmeur van North Sea Round Town Raluca Baicu violist George Dumitriu uitgenodigd om een programma samen te stellen in de Laurenskerk. Met vijf sensitieve en veelzijdige musici betreedt Dumitriu de kerk om de ruimte te ontdekken met muziek. De hoge hal wordt gevuld met de geïmproviseerde klanken van viool, elektronica, synths, zang, drums, bas en klarinet. Als bezoeker krijg je twee uur lang een rustgevende, meditatieve ervaring waardoor je voor even afstand doet van het leven van alledag.
Vr 2 juli, 19:30 en 22:30 uur, Laurenskerk

Sun-Mi Hong (Artist in Focus 2021) vangt energie van Rotterdamse dansers
Drummer Sun-Mi Hong is dit jaar Artist in Focus. Haar droomproject ‘Dance in Four Colours’ – speciaal ontwikkeld voor North Sea Round Town – is een deels geïmproviseerd samenspel tussen Sun-Mi en pianist Philipp Rüttgers dat wordt aangevuld met strijkers, blazers, synths en bas. Vanuit de muziek wordt een brug geslagen naar moderne dans, uitgevoerd door vier dansers, onder leiding van choreograaf Joseph Simon. Verwacht hedendaagse dansimprovisatie, breaking, hip-hop en house waarbij elke danser een eigen taal spreekt. Klik hier voor alle concerten van Sun-Mi.
Try-out: 4 juli, 20:00 uur, Dansateliers || Première: 7 juli, 20:30 uur, de Doelen

Suriname op de Kaap
North Sea Round Town keert in 2021 terug op de Kaap! Dit keer staat Suriname centraal in Verhalenhuis Belvédère. Deze avond wordt ingericht door fluitist Ronald Snijders, waarbij met heerlijk eten en muziek de Surinaamse cultuur en Keti Koti worden gevierd. Ronald neemt ons mee op reis naar het mooie Suriname met een zevenkoppige band die Surinaams-creoolse muziekgenres als kawina en kaseko speelt. Tegelijkertijd worden in de keuken van Belvédère en MaiPat Kitchen Surinaamse maaltijden zoals pom en bami bereid.
Wo 30 juni, 18:00 uur, Verhalenhuis Belvédère 

Drie midzomeravonden @ Boerderij Driebergen
In het eerste weekend van juli zijn drie midzomeravonden gevuld met uiteenlopende concerten op een sprookjesachtige locatie, midden in natuurgebied Midden-Delfland aan de Schie. Vrijdag 2 juli staat in het teken van spoken word met rapper Unorthadox (Dox), bassist Bruno Ferro Xavier da Silva en dj Eni-Less. Op zaterdag 3 juli staat Artist In Focus 2021 drummer Sun-Mi Hong op het programma. In deze prachtig setting speelt ze in trio-formatie met topmuzikanten Harmen Fraanje (piano) en Jose Soares (saxofoon). Op zondag 4 juli tref je een deel van New Cool Collective aan en spelen Willem Friede (piano), Joost Kroon (drums) en Rory Ronde (gitaar) onder de naam FKR een daverende set.
Vr 2 t/m zo 4 juli, 16:00 uur (deur open), Boerderij Driebergen

Nederlands toptalent in de spotlights op Rotterdamse jazzpodia
North Sea Round Town en de Rotterdamse podia zetten een concertreeks neer van hoog niveau, vol toptalenten uit de Nederlandse jazzscene. Zo staat op donderdag 25 juni de Ghanese trompettist Peter Somuah, winnaar van de Erasmus Jazz Prijs 2021, met zijn kwintet in de spotlights bij jazzpodium Dizzy. In LantarenVenster komt componist, dirigent en artistiek leider Tijn Wybenga langs voor een optreden i.s.m. BIMHUIS Productions. Zijn 14-koppige band AM.OK (Amsterdams Modern Orkest) met strijkers, blazers en live electronics spelen op het kruispunt van modern klassiek, jazz en elektronisch. In hetzelfde LantarenVenster gaat het New Rotterdam Jazz Orchestra een gewaagde samenwerking aan met tabla-meester Niti Ranjan Biswas en de Rotterdamse-Iraanse muzikant/vocalist Reza Mirjalali. Voor nieuwkomers GIAN (Good Intentions Always Needed) ga je 1 juli naar BIRD. Deze band van producer, muzikant en vocalist Johnny Ray en vocalist Eddie Dukan staat bekend om dromerige lyrics met trap beats en live instrumenten.

Op de eerste vrijdag van North Sea Round Town presenteert Studio de Bakkerij een ‘JA! Toch’-editie met de beste jazz, soul en hiphop met Rotterdams talent als HVNLY, Matt Bonilla en Sabina Lukovic. In De Machinist krijg je jazz van de bovenste plank en geven op zondag 4 juli trombonist Ilja Reijngoud en gitarist Ed Verhoeff een middagconcert, met saxofoniste Tineke Postma als special guest. Op 11 juli heeft soul- en hiphop artiest Kay Slice de try-out van zijn nieuwe show in WORM. Kay wisselt soepele flows moeiteloos af met aanstekelijke melodielijnen, waarbij hij wordt bijgestaan door een solide liveband. Eén van de concerten in het Batavierhuis wordt verzorgd bassist Alessandra Fongaro. In zijn nieuwe project ‘Pietre’ zie je Artist In Focus Sun-Mi Hong terug op drums. Het kwartet wordt afgemaakt door saxofonisten Jesse Schilderink en Nicolò Ricci.

Kijk voor meer informatie en tickets voor North Sea Round Town op www.northsearoundtown.nl en voor tickets voor NN North Sea Jazz Festival www.northseajazz.nl

Foto: Winnaar Erasmus Jazz Prijs 2021: Peter Somuah Group

Meld je aan voor de nieuwsbrief