Première: Hunters in the Snow o.l.v. Alessandro Fongaro (Artist in Focus 2024)

donderdag 27 juni 2024

Voordelig met Early Bird t/m 31 Mei €15 of met passe-partout

Agenda

Cinerama

Westblaak 18
3012 KL Rotterdam

‘Hunters in the Snow’ vertegenwoordigt de eerste vruchten van een jaar van persoonlijke en artistieke ontwikkeling; een jaar waarin Artist in Focus 2024 Alessandro Fongaro zich onder andere onderdompelde in de wereld van fotografie, parallel aan zijn muzikale werk. De lens creëerde voor hem een nieuw venster op de wereld en inspireerde hem om op andere wijze naar zichzelf te kijken en de omgeving waarin hij opgroeide.

Fotografie is een integraal onderdeel geweest van Fongaro’s onderzoek, achter de creatie van zijn droomproject ‘Hunters in the Snow‘. De fotografische praktijk ontrafelde ook een nieuw perspectief op zijn composities in relatie tot het verhaal van een kunstwerk. Deze nieuwe interesse leidde hem naar het werk van meester fotografen zoals Giacomelli, Scianna, Koudelka, Brandt en Silverthorne, evenals het werk van filmregisseurs zoals Andrei Tarkovsky en Béla Tarr, wiens vermogen om fotografische compositie en muziek te gebruiken als elementen om hun verhalen te vormen. Het gebruik van Bach’s thema’s in de films van Tarkovsky inspireerde Alessandro om opnieuw te kijken naar het werk van grote klassieke componisten. Hij richtte zich hierbij op het ontdekken van een persoonlijk perspectief op de kern van hun muzikale vertellingen.

De titel ‘Hunters in the Snow’ is afkomstig van een schilderij van de Nederlandse Renaissance-kunstenaar Pieter Bruegel. Het schilderij toont een groep jagers die het dorp binnenkomen na een jacht, terwijl de bewoners druk bezig zijn met hun dagelijkse taken. De scène speelt zich af in een omgeving die niet echt representatief is voor Nederland, aangezien hoge besneeuwde pieken in de verte worden getoond. Alle elementen die in dit schilderij worden weergegeven (de jagers, de bergen, de dorpelingen enzovoort) doen Fongaro denken aan herinneringen die hij heeft uit zijn kindertijd, en het feit dat het is geschilderd door een Nederlandse kunstenaar lijkt voor hem een perfecte symbolisering van zijn reis om van ver weg, van Nederland, opnieuw een ’thuis’ te ontdekken.

Wat betreft de line-up van zijn droomproject, vertelde Fongaro: ‘Ik heb het grote geluk gehad om een groep musici bij elkaar te kunnen brengen die allemaal ongelooflijk gevoelig zijn en toegewijd aan het maken van muziek op een eerlijke en persoonlijke manier. Deze groep bestaat zowel uit muzikanten met wie ik al lange tijd samenwerk, en uit enkele nieuwe en uiterst inspirerende connecties. Ik zou geen grotere eer kunnen voelen om dit ensemble te verwelkomen’.

‘Hunters in the Snow’ zal op 27 juni in première gaan in Cinerama, met een speciaal geselecteerd ensemble bestaande uit
George Dumitriu (viool) Yanna Pelser (viola), Pablo Rodriguez (viool), Thomas van Geelen (cello), Nicolò Ricci (saxofoon), Marta Warelis (piano), Jim Black (drums) en Fongaro zelf (contrabas & compositie).

Expo
In Cinerama zal rondom het concert een kleine expo zijn van foto’s gemaakt door Fongaro; foto’s die een integraal onderdeel zijn geweest van het onderzoek achter de creatie van het Artist in Focus droomproject ‘Hunters in the Snow‘. De expo is te zien op de avond van de première.

Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin. Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd. Voor meer informatie over de Artist in Focus kun je zijn laatste interview hier lezen.

Het NRC schreef onlangs een reportage over de grenzeloze nederjazz. Hierin wordt ook aandacht besteed aan Alessandro’s benoeming tot ‘Artist in Focus’ bij North Sea Round Town. Lees het artikel hier.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

V.l.n.r. Nicolò Ricci, Jim Black, Marta Warelis, George Dumitriu, Thomas van Geelen, Pablo Rodríguez, Yanna Pelser en Alessandro Fongaro.

Alessandro Fongaro
Alessandro Fongaro (1991, Valdagno, Italië) is een Italiaanse bassist en componist en woont in Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 leidde hij het jonge Alessandro Fongaro 5et dat in 2016 debuteerde met het album ‘Neither More nor less’ (Mainland Records). Alessandro leidt en schreef muziek voor de band Pietre (‘stenen’ in het Italiaans), een kwartet dat hij samenbracht tijdens de lockdown (2021) en waarmee hij momenteel toert en geprezen wordt. De bezetting is bijzonder te noemen met drummer Sun-Mi Hong, saxofonisten NIcolò Ricci, Jesse Schilderink en Fongaro op contrabas. Fongaro creëerde samen met makers zoals o.a. Sun Mi Hong Quintet (winnaar) Dutch Jazz Competition , Tijn Wybenga AM.OK, Nicolò Ricci’s Ambergris (winnaar The Records 2022), Kika Sprangers Large Ensemble and Quintet, Sjoerd van Eijck’s OAK, Koeniverse 3 ft. Joris Roelofs (winnaar The Records 2015), Robert Koemans Trio, BRAIN//CHILD, Allison Philips Trio, Rok Zalokar Trio, ROEST.  In de afgelopen jaren kreeg hij ook de kans om op te treden met muzikanten zoals Ben van Gelder, Reinier Baas, Jasper Blom, Bo van der Werf, Harmen Fraanje, Joris Roelofs, Tineke Postma, Joost Patocka, Mete Erker, Mark Schilders en vele anderen. Sinds 2017 is Fingaro docent aan Codarts (Conservatorium Rotterdam). Fongaro maakt onderdeel uit van het Batavierhuis, een unieke makersplek voor Rotterdamse musici.

Jim Black
Drummer en componist Jim Black is een van de meest gevraagde drummers in avant-garde jazz en experimentele rock sinds hij opkwam als een belangrijk lid van de New Yorkse downtown scene in de jaren ’90.Hij werd in 1967 geboren in Daily City, CA en groeide op in de vruchtbare muziekscene van Seattle, WA. Hij werd in 1967 geboren in Daily City, CA en groeide op in de vruchtbare muziekscene van Seattle, WA.verhuisde naar Boston en studeerde in 1989 af aan het Berklee College of Music. In die verhuisde naar Boston en studeerde in 1989 af aan het Berklee College of Music. In die tijd vormde Black samen met zijn collega’s Chris Speed en Andrew D’Angelo uit Seattle de band Human Feel met gitarist Kurt Rosenwinkel. In 1991 verhuisden Black en de andere leden van Human Feel naar Brooklyn, NY, waar ze een thuis vonden in de Downtown muziekscene die zich toen concentreerde rond de Knitting Factory. Black speelde een hoofdrol in enkele van de meest geprezen bands uit die tijd, zoals Tim Berne’s Bloodcount, Ellery Eskelin’s trio, Pachora, en Dave Douglas’ Tiny Bell Trio. Zo begonnen dertig jaar van bijna-constant toeren en met bovenstaande bands en artiesten als Uri Caine, Dave Liebman, Lee Konitz, Steve Coleman, Tomasz Stanko, Nels Cline en Laurie Anderson. In 2000 richtte Black het op rock geïnspireerde kwartet AlasNoAxis op, waarmee hij zes albums opnam met  het Duitse label Winter & WInter. In 2010 vormde hij het Jim Black Trio met pianist Elias Stemeseder en Thomas Morgan op bas, waarmee hij in totaal vier albums opnam. Hun laatste bekroonde release Reckon is verkrijgbaar op het Zwitserse label Intakt.

Marta Warelis
Pianiste Marta Warelis is een levendige performer met een sterke voorkeur voor improvisatie en experimentatie in alle genres. Ze streeft voortdurend naar het direct componeren op basis van nieuwe geluiden en invloeden. Haar werk haalt inspiratie uit muziek van over de hele wereld, waaronder Angolese dansmuziek, jazz, westerse klassieke muziek en de verschillende stromingen van vrije improvisatie. Marta is regelmatig te zien in het Bimhuis, waar ze in 2017 een Carte Blanche kreeg als erkenning voor haar opmerkelijke talenten. In 2019 werd ze lid van het Doek Collective, waar ze mogelijkheden schept voor experimentatie, onderzoek en performances. Zoals beschreven in Downbeat Magazine (Peter Margasak), is Marta Warelis sinds haar verhuizing naar Amsterdam in 2014 geleidelijk opgekomen als een van de meest veelzijdige, gedurfde en bekwame musici in de Europese geïmproviseerde muziek.

Nicolò Ricci
Nicolo Ricci is een saxofonist uit Milaan, Italië, die sinds 2015 in Amsterdam is gevestigd. Hij is een vast lid van bekende bands in de Nederlandse jazzscene, zoals het Sun-Mi Hong 5tet, Pietre en het Jo Goes Hunting Orchestra. Hij treedt regelmatig op met deze bands en als solist op enkele van de belangrijkste locaties voor geïmproviseerde muziek binnen en buiten Nederland. Met zijn project Ambergris, winnaar van The Records 2022, heeft hij onlangs zijn tweede album Bellissimə uitgebracht. Nicolo is een van de oprichters van Honolulu Records, een onafhankelijk label gevestigd in Milaan.

North Sea String Quartet
Het North Sea String quartet bestaat uit violisten George Dumitriu, Pablo Rodriguez, altvioliste Yanna Pelser en cellist Thomas van Geelen. Hun verlangen naar een akoestische groep die grooves en swingt, vrij beweegt in collectieve improvisaties en ook het klassieke strijkers geluid beheerst, leidde hen ertoe het quartet in 2016 in Rotterdam te vormen. Ze hebben opgetreden in een breed scala aan prestigieuze concertzalen en festivals in heel Europa, zoals het Concertgebouw Amsterdam, Bimhuis, North Sea Jazz Festival, Brosella Festival, Jazz and The City Salzburg en Canarias Jazz & Más.

Over Cinerama
Cinerama, gevestigd in het hart van Rotterdam, opende zijn deuren in 1960 en onderging een renovatie in de jaren 1980. Als onderdeel van de Kinepolis-groep biedt deze bioscoopcomplex zeven zalen en programmeert zowel arthouse- als mainstream films. Bovendien organiseert het verschillende festivals, waaronder Arab Cinema, IFFR en het Wildlife Film Festival. We zijn verheugd om samen te werken aan de wereldpremière van het Dreamproject van Alessandro Fongaro, dat niet alleen geïnspireerd is door componisten, maar ook door fotografie, scenografie en film.

Tickets
Je hebt extra voordeel met een Early Bird: koop je ticket t/m 31 mei voor €15 (excl. €2 euro service  fee) . Of koop een van de twee  festival passe-partouts voor een speciale festivalbeleving. Koop je tickets direct in de ticketshop of ga naar ’tickets’ in het hoofdmenu.

Helaas zijn de bioscoopzalen van Cinerama Filmtheater niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, aangezien rolstoelen niet zijn toegestaan in de zalen en er geen lift beschikbaar is.

Foto: Alessandro Fongaro – no copy rights

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief