SITP X WORM X NSRT: Pietre (Artist in Focus 2024)

vrijdag 05 juli 2024

€13

Agenda

WORM

Boomgaardsstraat 69-71
3012 XA Rotterdam

Op vrijdag 5 juli bundelt North Sea Round Town (NSRT) voor de tweede keer op rij de krachten met Space is the Place (SITP) en WORM voor een indrukwekkende performance. Zowel SITP als WORM hebben inmiddels een veelvoud aan progressieve en avontuurlijke concerten georganiseerd met een focus op geïmproviseerde muziek en experimentele en jazz. De avond kent dan ook een spannende eclectische line up met een drieluik waarin Alessandro Fongaro’s (Artist in Focus) ‘Pietre’ een belangrijk aandeel heeft. Dit concert viert de release van hun nieuwe album voor Honolulu Records (IT/UK label).

‘Pietre’ is het nieuwste project van bassist en componist Alessandro Fongaro (Artist in Focus 2024). ‘Pietre’ is het Italiaanse woord voor stenen, wat door Fongaro bedoeld is als ‘gevoelens’. De thema’s van de composities portretteren specifieke beelden en momenten, allemaal enigszins gerelateerd aan liefde en vriendschap, die Fongaro zorgvuldig verzamelde als een soort persoonlijk dagboek. De muziek is een combinatie van haperende ritmes, improvisatie en melodieën. Op een rauwe en toch romantische manier voert het ensemble dergelijke thema’s uit, waarbij een dialoog wordt gecreëerd die intensiteit, gevoeligheid en kwetsbaarheid in het spel laat zien, waarbij kansen en risico’s worden benut om hun verhaal vorm te geven.

“Alessandro Fongaro’s ‘Pietre’ is een van de mooiste nieuwe jonge jazzgroepen (…) Met zijn rijke toon heeft hij een verhaal te vertellen waarop de anderen hun commentaar geven. De rol van drummer Sun-Mi Hong is daarbij niet te onderschatten. Hong kan heftig drummen en de muziek naar haar hand zetten, maar hier hoorden we een andere Hong, die met subtiele accenten steeds kleine verrassingen aanbracht en daarmee de muziek op een hoger plan tilde.” Tom Beetz, jazznu.com

‘Pietre’ bestaat uit Alessandro Fongaro op contrabas, Sun-Mi Hong op drums, Jesse Schilderink op bariton- en tenorsaxofoon en Nicolò Ricci op tenorsaxofoon. “First time (a)live.” is het debuutalbum van de band, dat in 2022 onafhankelijk werd uitgebracht. Het album werd zeer goed ontvangen door het publiek en de pers en het ensemble kreeg de kans om de muziek te presenteren, onder andere op: North Sea Jazz Festival, BIMHUIS, De Doelen, Injazz, Ham Sessions Gent, Stadtgarten Köln, De Ruimte etc. “[…] with his project ‘Pietre’, he proves to be one of the most prominent musicians of the current jazz generation in The Netherlands” (Benjamin Herman op NPO Radio2)

En het verdere programma van de avond: 

Saturno Santos’ Something
Een 9-koppig ensemble, geleid door Gabriel de Oliveira, brengt multiculturele uitingen samen van jonge stemmen die bedreven zijn in de talen van jazz, pop en folktradities – allemaal met een collectief punk-ethos. Met hun creatieve denkwijze en de wens om nieuwe muzikale terreinen te verkennen, mengen ze krachtige ritmes en zachte melodieën in een levendige muziekervaring.

Hydra
Het Hydra Ensemble is een elektro-akoestisch kwartet gevestigd in Rotterdam. Ze combineren verschillende muziekstijlen tot een uniek geheel. Tijdens hun optredens ontstaat er een boeiende mix van melodieën, texturen en geluiden. De muziek van het kwartet beweegt zich tussen spontane improvisaties, eenvoudige melodieën en experimentele geluiden. Het geluid van het Hydra Ensemble is net zo mysterieus en indrukwekkend als het Griekse mythische dier waar ze naar vernoemd zijn.

Tatsuya Yoshida x Risa Takeda
Dit is het meest opmerkelijke improvduo van Tokio op dit moment. Het duo, met Tatsuya Yoshida, een geweldige drummer in de alternatieve muziekscene, en Risa Takeda, de populaire toetsenist in de muziekwereld van Tokio, gaat voor het eerst op tournee door Europa. Ze brengen een uniek perspectief met zich mee, vol snelle veranderingen en een mix van verschillende muziekstijlen, van klassiek tot rock. Hun optredens, hoewel slechts met z’n tweeën, zijn zo krachtig en meeslepend dat het lijkt alsof er een hele band op het podium staat.

Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin. Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd. Voor meer informatie over de Artist in Focus kun je zijn laatste interview hier lezen.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

Over SITP
Space is the Place vormt een creatieve broedplaats die de lokale, internationaal georiënteerde improvisatiescene stimuleert, altijd gericht op het overschrijden van genres en disciplines en het uitdagen van artiesten om in nieuwe formaties op te treden – zowel via SIT-Productions als door het aanmoedigen van nieuwe concepten.

Over WORM
WORM is een onafhankelijke en vooruitstrevende kunstlocatie die een unieke, tegendraadse en inspirerende aanwezigheid heeft in Rotterdam, Nederland en de wereld. Ze bevinden zich in een kenmerkende positie in de culturele wereld dankzij hun hybride en gedecentraliseerde aanpak, en de ruimte die ze geven aan multidisciplinaire kunstenaars. WORM heeft een sterke reputatie als een experimenteel cultuurhuis voor muziek, film, club, kunst, gesprekken, gemeenschap en uitvoeringsprogramma’s.

Foto credits: no copy rights

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief