Terugblik 2022
Jazzfietsen

11 juli 2022

Agenda

Op zondag 3 juli trokken we met een stoet van 150 man dwars door Rotterdam. Het uitverkochte Jazzfietsen was een (bijna volledig) zonnige tocht van Zuid, naar Oost, naar West. De verschillende locaties vormden eenmalig het toneel waar de top van de Nederlandse jazzscene de fietsers opwachtte met een zinderend concert.

Vanaf het startpunt LantarenVenster was de eerste stop van de tour de Kocatepe Moskee aan het Afrikaanderplein. Het gebedshuis is gevestigd in een rijksmonument, en was vroeger een school voor het voortgezet onderwijs. In de Moskee namen Syrische componist en Ud-speler Nawras Altaky en Afro-Anatolische percussionist Sjahin During je mee in een wereld waar Arabische melodieën en jazz-harmonieën elkaar ontmoeten. Na afloop was het tijd voor een vroege lunch, waar de moskee zich niet had ingehouden en de fietsers tal van heerlijke traditionele gerechten serveerde.

We vervolgden de reis met een bezoek aan het Oostelijk Zwembad in Kralingen. De zeldzame akoestiek van het zwembad verwelkomde onze Artist in Focus gitarist Teis Semey met zijn duo Raw Fish. Raw Fish bestaat uit Italiaanse slagwerker Giovanni Iacovella en Semey. Het duo zette de toon voor de rest van de middag met een duizelingwekkend concert. De mix van elektro avant-garde gitaar en bombastische drumgeluiden stuiterde tussen de betegelde vloer, en muren en werd door het water richting de oren van de luisteraar gedragen.

De staart van het programma vond plaats in het opkomende havengebied van Rotterdam West. De gebroeders Bottasso speelden in duo bij OASE, een oude scheepswerf. De traditionele balfolk, vol emoties en improvisaties met een sausje van jazzy invloeden zorgde voor een meeslepend dan weer opzwepend resultaat.

We sloten de tocht af bij cultuurpodium De Fruitvis met een magische, emotionele voorstelling ‘Miraculous Layers’ van Sanem Kalfa met Sun-Mi Hong, Fuensanta en Marta Warelis. Nog eenmaal werden we volledig in de belevingswereld van de muzikanten getrokken, die geen noot onbenut lieten.

Foto’s door Eric van Nieuwland (alle foto’s)
Video door Rob van Pelt
Jazzfietsen wordt geprogrammeerd door Marjolijn Masselink en komt tot stand i.s.m. LantarenVenster.

Bezetting

Nawras Altaky – ud
Sjahin During – percussie

Raw Fish
Teis Semey – gitaar
Giovanni Iacovella – drums en electronica

Sanem Kalfa: Miraculous Layers
Sanem Kalfa – zang/cello/elektronica
Marta Warelis – piano
Fuensanta Mendez – zang/contrabas
Sun-Mi Hong – drums

Duo Bottasso
Simone Bottasso – accordeon
Nicolo Bottasso – viool en trompet

Meld je aan voor de nieuwsbrief