Terugblik 2022
Openingsconcert: George Dumitriu Hazard Ensemble in Tropicana/BlueCity

18 juli 2022

Agenda

Donderdag 23 juni was één van de warmste dagen van het jaar en uitgerekend op die dag opende North Sea Round Town in een oud zwemparadijs met een enorme glazen koepel. Wat was het warm, maar wat was het mooi. Voor één keer werd het ooit iconische Rotterdamse zwembad omgetoverd voor een unieke, state-of-the art muziekbeleving.

Waar je vroeger het water hoorde stromen, hoorde je nu het improvisatiespel van een internationale groep onder leiding van George Dumitriu met Fuensanta, Joachim Badenhorst, Lennart Heyndels, Sun-Mi Hong (vervanging Frank Rosaly) en Raphael Vanoli. Het ensemble creëerde een buitenaardse dimensie waar klanken ontwaken in de ruimte, onder de enorme glazen koepel en uiteindelijk de fonkelende sterren. De muzikanten doken op onverwachte plekken op, en bewogen langzaam door de ruimte. Als je dacht dat je ze doorhad, was alles weer anders. Uiteindelijk kwam het zestal samen in het midden van de ruimte om de slotsectie te spelen.

Fuensanta (MX) speelde contrabas, reciteerde en zong, terwijl Raphael Vanoli (PR) zijn gitaargeluid transformeerde met elektronica. Bassist Lennart Heyndels (BE) kon moeiteloos schakelen tussen bas en analoge synths (zelf een gebroken pols), toen Joachim Badenhorst (BE) zijn tenorsaxofoon melodieën verboog richting lo-fi keyboardsounds en spacey vocalen neerlegde. Helaas kon drummer Frank Rosaly er niet bij zijn wegens ziekte, maar zijn vervanging was een cadeautje: voormalig Artist in Focus (2021) Sun-Mi Hong betrad het zwembad met haar uitdagende ritmische texturen. Dumitriu vervulde zelf een subtiele hoofdrol in de performance met zijn gesamplede altviool.

Jazz & Mo’ was erbij en schreef:

Terwijl we ons vergaapten aan de indrukwekkende glazen koepel van de oude Tropicana bedachten we ons dat de akoestiek eerder een vijand dan een vriend zou worden. Maar dat was buiten de band gerekend. George Dumitriu (viool), Fuensanta Méndez (zang), Raphael Vanoli (gitaar), Sun-Mi Hong (drums), de ons bekende Lennart Heyndels (contrabas en modulaire synth) en opnieuw Joachim Badenhorst (sax) posteerden zich – nee, verscholen zich – in de uithoeken van het zwembad. Een langzame call & response golfde doorheen de voormalige Tropicana alsof de band een school walvissen was in een melancholische bui. In het uur dat volgde, terwijl de zon onderging en het blauwe kunstlicht van de spots steeds meer de sfeer bepaalde, werden we ondergedompeld in een bad van geluiden dat bleef verrassen.

De muzikanten wisselden ongemerkt van plaats en zelfs van instrument. Zo kwam het dat de zangeres plots achter je stond of je een bas hoorde uit de hoek waar daarnet de viool nog klonk. Onder leiding van de modulaire synths van Heyndels belandde dit ambient ‘concert’ uiteindelijk in een nieuwe stroom. Alle muzikanten verzamelden zich alsnog op een eiland om er samen een uur uit te bollen, in golven. Eerlijk: hier hadden we onze ogen al lang gesloten en lieten we ons gewoonweg meeslepen. Of hoe unieke muzikanten in een unieke plek voor een unieke avond zorgden. Het openingsconcert van North Sea Round Town legde de lat meteen hoog voor wat nog volgt. En wij konden licht zinderend weer naar België.

Tekst: Jordi De Beule


Tip: Klik op dit icoontje, dat verschijnt wanneer je op ‘afspelen’ drukt om Nederlands- of Engelstalige ondertiteling aan te zetten.

 

Foto’s door Hielke Grootendorst
Video door Rob van Pelt

Bezetting
George Dumitriu – viool, electronica [RO]
Raphael Vanoli – gitaar, electronica [DE/FR]
Fuensanta – vocals, contrabas [MX]
Lennart Heyndels – contrabas, modulaire synth [BE]
Joachim Badenhorst – klarinet, saxofoon electronica, vocals [BE]
Frank Rosaly – drums, percussie [PR]
Sun-Mi Hong – drums, percussie [KR] (vervanging Frank Rosaly)

Meld je aan voor de nieuwsbrief