Terugblik 2023
Invisible Columns o.l.v. Sanem Kalfa, Artist in Focus-droomproject

13 juli 2023

Agenda

‘Invisible Columns’, het nieuwe project van Sanem Kalfa (Artist in Focus 2023), is een productie van North Sea Round Town en ging op vrijdag 23 juni in première in de Van Nelle Fabriek. Kalfa nodigde drie internationale artiesten uit voor deze bijzondere performance: trompettist Ambrose Akinmusire (USA), pianist en organist Kit Downes (GB/DE), live electronic artist Jan Bang (NO). De vier musici zag je tijdens Invisible Columns voor de eerste keer samen. De multi-disciplinaire avond werd geopend met een video geproduceerd door Joost Ruigrok en daarna een optreden van danser Alice de Maio.

Het Rotterdamse UNESCO werelderfgoed icoon Van Nelle Fabriek vulde zich met het samenspel van de artiesten, waarvan Kalfa’s stem en verhalen de basis vormden. All About Jazz beschrijft haar gelaagde vocale technieken als “the most convincing testimony to the power of the musical voice” (Jakob Baekgaard). Kalfa’s stem werd ingepakt met de soundscapes van de Noorse live sampling mastermind Jan Bang, de betoverende piano- en hammond-klanken van Kit Downes, die wordt omschreven als “een van de beste pianisten van zijn generatie” (BBC Jazz Award, ECM Records), en de gedurfde en poëtische storytelling van Ambrose Akinmusire (Blue Note Records). Akinmusire wordt door NPR Music omgeschreven als “een “trompettist met diepe expressieve middelen en een componist met caleidoscopische visie.”

Amanda Kuypers van NRC was bij de première, en omschreef de performance als:

Gaandeweg werd het optreden ‘muzikaler’ met vollere orgelakkoorden, korte trompetstoten, bliebjes, computergedreven sounds. De soundscapes kregen zwaardere bassen en Kalfa zong de melodielijnen mee. Maar onheilspellend bleef de tekst: „Ben je ooit doodgegaan? Het is oké.” […] De performance was nu op zijn minst een ‘trip’, onbewust meevoerend naar plaatsen waar je nooit dacht te komen. Wat vooral over bleef is het gevoel meer van Kalfa’s zangkunst vol ongeremde klanken te willen ontdekken.

Ook Jo Frost van Jazzwise kroop in de pen na het zien van Invisible Columns:

Afterwards Downes remarked it had been a high-wire experience, akin to jumping off a cliff for a living. It certainly felt thrilling and kaleidoscopic. But the overriding sense was that Kalfa is a powerhouse vocalist who joins the ranks of audacious and bold artists such as Polat and Akihary who are very much doing their own thing in their unique style.

En ook Matthieu Jouan van het Franse platform Citizen Jazz was erbij (vertaald uit het Frans):

Soms verenigen de drie stemmen (trompet, elektronica en zang) zich in één kleur die de zaal vult, die anders baadt in een paarse halo. De cadensen vinden hun oplossing in een paar engelachtige akkoorden die de fabriek doen lijken op een kathedraal en de creatie op een oratorium. Aan de piano laat Kit Downes het regenen, de tijd strekt zich uit en het is moeilijk voor te stellen dat de muzikanten maar een uur hadden om te repeteren en op te stellen.

Foto’s door Eric van Nieuwland
Video door Oligar da Paz & Danny Cotino
Geluid door Aleksandar Obradović

Meld je aan voor de nieuwsbrief