Terugblik 2023
Openingsconcert North Sea Round Town YOURAN, o.l.v. Joachim Badenhorst

13 juli 2023

Agenda

Fringe festival North Sea Round Town opende op donderdag 22 juni met een exceptioneel concert onder leiding van klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst in de voormalige Margarinefabriek in het gebied De Kaai, een nieuwe industriële hotspot aan de zuidoever van de Maas. ‘YOURAN’ was een magische improvisatie-performance. Badenhorst speelde samen met Japanse Taiko-percussionist Tsubasa Hori, Oostenrijkse bassiste Beate Wiesinger, Schotse trompettist Alistair Payne, Ierse gitarist Simon Jermyn en Rotterdamse sample-tovenaar Rutger Zuydervelt (a.k.a. Machinefabriek).

Youran betekent ‘het begin der dingen’ in het Japans, en kan worden vertaald als ‘ongehaast’ in het Chinees, wat verwijst naar de nieuwigheid en het onthaastende karakter van de performance. Nadat Badenhorst de afgelopen twee jaar deel uitmaakte van George Dumitriu’s Hazard Ensemble, nodigde North Sea Round Town hem uit om de concertserie voort te zetten. Samen met het festival creëerde hij een nieuwe en unieke ervaring die zijn artistieke visie en verkenning van de relatie tussen ruimte en geluid volgde, de grenzen tussen improvisatie en compositie verkende en zich ontvouwde op een bijzondere locatie.

Mattieu Jouen van het Franse Citizen Jazz was aanwezig en onder de indruk:

Het publiek is ontspannen en de muziek komt overal vandaan. Klarinettist Joachim Badenhorst heeft carte blanche gekregen om deze creatie, Youran, te organiseren en hij heeft zich omringd met een aantal goede improvisatoren: Tsubasa Hori, een Japanse percussionist, bedreven op de koto en de taiko, die grote indruk maakt met een solo op deze bijzonder strak gewonden voettrommel. De Oostenrijkse Beate Wiesinger is de contrabassiste, bedreven in improvisatie en met een prachtige solo.

Op trompet, oogverblindend en precies, Alistair Payne uit Groot-Brittannië, en op elektrische gitaar, Simon Jermyn uit Ierland. Rutger Zuydervelt staat aan de machines en gebruikt audiocassettesamplers om een industrieel geluid te produceren dat alles omhult. De voorstelling strekt zich uit in golven, met momenten van intense spanning en regelmatige releases. De zaal geeft de illusie van een toneelstuk zonder woorden, met als enige bewegingen de bewegingen van de muzikanten door de ruimte.

(vertaald uit het Frans)

Ook Belgisch jazz-platform Jazz&Mo’ was erbij, en schreef over de avond:

Het orgelpunt van deze eerste – zoals je kan lezen overvolle – dag was YOURAN, het gelegenheidsproject waarvoor Joachim Badenhorst enkele even straffe muzikanten rond zich verzamelde. Hiervoor dienden we ons een paar kilometers te verplaatsen, naar de voormalige Margarinefabriek, waar oude reclamepanelen van onder andere Becel en Blue Band nog stille getuigen zijn van de toenmalige bedrijvigheid in het gebouw. De performance werd geopend door de Japanse Taiko-percussionist Tsubasa Hori, die ijle klanken doorheen de hal liet klinken. Iets verderop in haar set kreeg ze gezelschap van Joachim op klarinet en de Schotse trompetspeler Alistair Payne.

De laatste klanken van dit eerste deel gingen naadloos over in de gitaarklanken van de Ierse gitarist Simon Jermyn, die zich aan de andere kant van de hal bevond, waarop het publiek zich in die richting diende te verplaatsen. Knap hoe de muzikanten de ruimte wisten te benutten, niet in het minst doordat ze zich zelf meermaals verplaatsten. Wat daarna volgde was een veellagige soundscape, die voortdurend van vorm veranderde en waarvoor bassist Beate Wiesinger en eerdergenoemde muzikanten ook nog werden bijgestaan en door de mangel gehaald door elektronica- en effectenwizard Machinefabriek, echte naam Rutger Zuydervelt. Ruim twee uur later verlieten we moe maar voldaan de fabriek en ging het linea recta richting mijn bed.

YOURAN was een must-see voor liefhebbers van een bijzondere muzikale ervaring en vormde een unieke gelegenheid om deze groep muzikanten samen aan het werk te zien in een once-in-a-lifetime concert. Tot rust komen in een wereld waar alles vluchtig, kort en snappy moet zijn.

Header: still Oligar Da Paz
Video door Oligar da Paz / Geluid door Aleksandar Obradovic
Foto’s door Maarten Laupman

Meld je aan voor de nieuwsbrief