Bigi Spikri (optocht)

zaterdag 01 juli 2023

Gratis

Agenda

Wi Ma Sanga

Rauwhoffstraat 39
3022 RL Rotterdam

Bigi Spikri is terug in Rotterdam. “Bigi Spikri?” De optocht roept soms vraagtekens op, omdat het verhaal achter de optocht niet of nauwelijks verteld wordt. Voor Nederlanders van Surinaamse komaf is het een belangrijk deel van de geschiedenis. Vragen het te vergeten, is vragen om een deel van de identiteit op te geven. Vandaar een korte uitleg over het verhaal achter de optocht
.
Op 1 juli 1863 trokken de tot-slaaf-gemaakten die hun vrijheid terug hadden gekregen uitgedost in nieuwe kleren en schoenen, de stad in om zich te bewonderen bij de etalages van de winkels in Paramaribo. De etalages dienden als grote spiegels (Bigi Spikri). Dit was het eerste moment dat de tot-slaaf-gemaakten in vrijheid van zichzelf konden genieten. In parade trokken de mensen naar de kerken en ontmoetingsplekken. Door de optocht na te bootsen wordt er stilgestaan bij dat vrijheidsgevoel.

De deelnemers verzamelen vanaf 10:00 uur bij Wi Ma Sanga (Rauwhoffstraat) en lopen vanaf daar naar het verzamelpunt bij de kruising Vierambachtstraat/Mathenesserlaan. De Bigi Spikri vertrekt om 11:00 uur vanaf het verzamelpunt richting het Wijkpark. Looporkesten en brassbands zorgen onderweg voor swingende muziek. Om 12:00 uur komt de stoet aan bij Wijkpark Oude Westen, ingang West- Kruiskade. De aankomst van de Bigi Spikri gaat naadloos over in de opening van het Keti Koti festival.

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief