Jazzfietsen van Zuid naar Noord (Artist in Focus 2024)

zondag 07 juli 2024

Voordelig met Early Bird t/m 31 mei: €27,50 of met passe-partout (excl. € 2 service fee)

Agenda

Nieuwe Luxor Theater - Café Dox

Antoine Platekade 9
3072 ME Rotterdam

Verwen je muzikale zintuigen met een heerlijke zomertocht per fiets door de diverse landschappen van Rotterdam. Blijf actief terwijl je de verborgen pareltjes van de hedendaagse Nederlandse jazz ontdekt op onconventionele concertlocaties. Ervaar drie opmerkelijke concerten op buitengewone, avontuurlijke locaties dwars door de stad. Wat kun je verwachten? Onze programmeurs staan erom bekend je te trakteren op een muzikale proeverij. Wat we alvast kunnen verklappen is dat Artist in Focus Alessandro Fongaro zijn boksschool als locatie heeft verkozen.

Uitgelicht: Gleason’s dance – Boksschool Maaskracht
Het is aan Alessandro Fongaro, North Sea Round Town’s  Artist in Focus 2024, om een wervelende performance neer te zetten in de boksschool waar hij zelf ooit is begonnen met bokslessen. Zijn persoonlijke interesse in boksen bracht hem op het idee om de musici waar hij intensief mee samenwerkt op deze locatie samen te brengen om nieuw werk te creëren: dit is een uniek  kans om Fongaro, samen met Bo van der Werf en Sun-Mi Hong de boksring te laten  betreden. Boksen is iets dat meerdere muzikanten aantrok in de geschiedenis van de jazz, met Miles Davis als de meest beruchte. De essentie is hetzelfde: ritme, improvisatie, flexibiliteit, enzovoort, zijn allemaal kwaliteiten die de sleutel vormen tot beide werelden. Het idee is om de traditie en de liefde voor jazz en boksen, opnieuw te laten herleven door middel van een nieuwe interpretatie van nummers uit het Great American Songbook, improvisatie en originele composities.

Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin. Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd. Voor meer informatie over de Artist in Focus kun je zijn laatste interview hier lezen.

Alessandro Fongaro
Alessandro Fongaro (1991, Valdagno, Italië) is een Italiaanse bassist en componist en woont in Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 leidde hij het jonge Alessandro Fongaro 5et dat in 2016 debuteerde met het album ‘Neither More nor less’ (Mainland Records). Alessandro leidt en schreef muziek voor de band Pietre (‘stenen’ in het Italiaans), een kwartet dat hij samenbracht tijdens de lockdown (2021) en waarmee hij momenteel toert en geprezen wordt. De bezetting is bijzonder te noemen met drummer Sun-Mi Hong, saxofonisten NIcolò Ricci, Jesse Schilderink en Fongaro op contrabas. Fongaro creëerde samen met makers zoals o.a. Sun Mi Hong Quintet (winnaar) Dutch Jazz Competition , Tijn Wybenga AM.OK, Nicolò Ricci’s Ambergris (winnaar The Records 2022), Kika Sprangers Large Ensemble and Quintet, Sjoerd van Eijck’s OAK, Koeniverse 3 ft. Joris Roelofs (winnaar The Records 2015), Robert Koemans Trio, BRAIN//CHILD, Allison Philips Trio, Rok Zalokar Trio, ROEST.  In de afgelopen jaren kreeg hij ook de kans om op te treden met muzikanten zoals Ben van Gelder, Reinier Baas, Jasper Blom, Bo van der Werf, Harmen Fraanje, Joris Roelofs, Tineke Postma, Joost Patocka, Mete Erker, Mark Schilders en vele anderen. Sinds 2017 is Fingaro docent aan Codarts (Conservatorium Rotterdam). Fongaro maakt onderdeel uit van het Batavierhuis, een unieke makersplek voor Rotterdamse musici.

Bo van der Werf
Bo van der Werf (België) is de leider, componist en arrangeur van Octurn, een hedendaags jazzensemble dat fungeert als een opwindend laboratorium met enkele van de meest creatieve Belgisch-Franse improviserende musici. Octurn heeft tot nu toe 15 albums uitgebracht en heeft gespeeld op alle belangrijke festivals wereldwijd. Daarnaast is hij medeoprichter van het Brussels Jazz Orchestra en speelt hij al 29 jaar bij deze internationaal befaamde bigband. Bo is een veelzijdige componist die schrijft voor verschillende media, waaronder films, dansvoorstellingen, theater, multimediaprojecten en hedendaagse klassieke ensembles. Hij heeft samengewerkt met gerenommeerde artiesten en filmmakers, en zijn werk is te zien geweest op grote filmfestivals wereldwijd. Bo geeft ook les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en heeft onlangs een doctoraatsonderzoek afgerond aan de Universiteit van Leuven, waarbij hij zich richtte op het integreren van de compositietechnieken van Messiaen in de jazzcompositie en improvisatie.

Sun-Mi Hong
Sun-Mi Hong (Korea/Nederland), heeft een uniek perspectief op het leven na haar laatste tien jaar in Amsterdam. Met een herkenbare stevige groove gecombineerd met weloverwogen uitbarstingen, heeft ze zich stevig gevestigd in de Nederlandse jazzscene. Door het moment op een meditatieve manier te benaderen, weet ze iets volledig origineels naar het podium te brengen. Haar laatste album ‘A Self-Strewn Portrait’ (ZenneZ Records) heeft de prijs van de Edison Award 2021 gewonnen in de categorie Nationaal. Ze is de winnaar van de Dutch Jazz Competition 2018 en de 2e prijs van de Getxo International Jazz Competition 2017 (Sun-Mi Hong Quintet). Ze bracht in 2022 een nieuw album uit met haar kwintet op Edition Records. Sun-Mi Hong was Artist in Focus NSRT 2021.

Tickets
Je hebt extra voordeel met een Early Bird: koop je ticket t/m 31 mei voor €15 (excl. €2 euro service  fee) . Of koop een van de twee  festival passe-partouts voor een speciale festival beleving. Kijk hier voor meer informatie of koop je tickets direct in de ticketshop.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

Foto credits: Maarten Laupman

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief