Batavierhuis x NSRT – Laboratorio de Suono (Artist in Focus 2024)

woensdag 10 juli 2024

€10

Agenda

Batavierhuis

Pieter de Hoochweg 108
3024 BH Rotterdam

In dit eendaagse laboratorium ontmoeten Lucija Gregov, Artist in Focus 2024 Alessandro Fongaro en Mark Schilders elkaar in deze samenstelling voor het eerst om nieuwe geluidstexturen te onderzoeken. Met een minimale benadering van het geschreven materiaal zal hun focus liggen op een speelse verkenning van geluid en improvisatie.

Kleine melodieën zullen een subtiele verhaallijn vormen die de luisteraars net genoeg geeft om hun eigen route door het verhaal van het concert te creëren. Met het gebruik van akoestische, elektrische en elektronische instrumenten. Van gedurfde jazz tot intieme nummers, van folk tot pop, van neo-klassiek tot improvisatie.

Expo
Rondom het concert zal er een kleine expo zijn van foto’s gemaakt door Fongaro; foto’s die een integraal onderdeel zijn geweest van het onderzoek achter de creatie van het Artist in Focus droomproject ‘Hunters in the Snow’. ‘Hunters in The Snow’ zal op 27 juni in première gaan, met een speciaal geselecteerd ensemble in Cinerama. De expo is te zien op de avond van het concert.

Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin. Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd. Voor meer informatie over de Artist in Focus kun je zijn laatste interview hier lezen.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

Alessandro Fongaro
Alessandro Fongaro (1991, Valdagno, Italië) is een Italiaanse bassist en componist en woont in Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 leidde hij het jonge Alessandro Fongaro 5et dat in 2016 debuteerde met het album ‘Neither More nor less’ (Mainland Records). Alessandro leidt en schreef muziek voor de band Pietre (‘stenen’ in het Italiaans), een kwartet dat hij samenbracht tijdens de lockdown (2021) en waarmee hij momenteel toert en geprezen wordt. De bezetting is bijzonder te noemen met drummer Sun-Mi Hong, saxofonisten NIcolò Ricci, Jesse Schilderink en Fongaro op contrabas. Fongaro creëerde samen met makers zoals o.a. Sun Mi Hong Quintet (winnaar) Dutch Jazz Competition , Tijn Wybenga AM.OK, Nicolò Ricci’s Ambergris (winnaar The Records 2022), Kika Sprangers Large Ensemble and Quintet, Sjoerd van Eijck’s OAK, Koeniverse 3 ft. Joris Roelofs (winnaar The Records 2015), Robert Koemans Trio, BRAIN//CHILD, Allison Philips Trio, Rok Zalokar Trio, ROEST.  In de afgelopen jaren kreeg hij ook de kans om op te treden met muzikanten zoals Ben van Gelder, Reinier Baas, Jasper Blom, Bo van der Werf, Harmen Fraanje, Joris Roelofs, Tineke Postma, Joost Patocka, Mete Erker, Mark Schilders en vele anderen. Sinds 2017 is Fingaro docent aan Codarts (Conservatorium Rotterdam). Fongaro maakt onderdeel uit van het Batavierhuis, een unieke makersplek voor Rotterdamse musici.

Lucija Gregov
Lucija is een celliste, improvisator, componist en programmeur van muziekevenementen. Ze ontwikkelt projecten en doet onderzoek op het gebied van klassieke muziek, elektro-akoestische muziek, improvisatie, experimentele muziek, radio en geluidskunst. Door vele interdisciplinaire samenwerkingen streeft Lucija ernaar de grenzen van traditioneel cellospel te verleggen, wat haar interpretatie, techniek en ideeën verder uitbreidt. Haar instrumentale cellopraktijk is een vertrekpunt van de sonische verkenning waarbij ze in de loop van de tijd traditionele muzikale technieken ontbond als een manier om een meer oprechte en persoonlijke esthetiek te ontdekken.

Mark Schilders
Mark Schilders is een drummer, componist en multi-instrumentalist-producer uit Rotterdam. Hij maakte zijn debuut in de Nederlandse jazzscene op achttienjarige leeftijd. In 2011 studeerde hij cum laude af aan Codarts in Rotterdam. Tijdens zijn studie won hij het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours (2008) en de Erasmus Jazz Prijs (2011). In 2012 ontving hij drie beurzen om zijn opleiding voort te zetten aan The New School for Jazz and Contemporary Music in New York, waar hij studeerde bij Amir Ziv, Jim Black, Reggie Workman en Ben Street. In 2014 werd Mark Schilders geselecteerd als ‘New Maker’ door het Fonds Podiumkunsten, in samenwerking met de Jazz International Rotterdam Foundation.

Over Batavierhuis
North Sea Round Town (NSRT) en creatieve broedplaats Batavierhuis slaan de handen ineen om een reeks concerten te presenteren. De serie toont het veelzijdige karakter van de Batavieren en hun nieuwste projecten. Van schurende jazz tot kleine liedjes, van folk tot pop, van neo klassiek tot improv.
Hier vind je alle Batavierhuis concerten in één overzicht in de agenda. Kijk ook op www.batavierhuis.nl

Foto credit: Eric van Nieuwland

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief