Terugblik 2022
Teis Semey’s
Midnight Mess
(Artist in Focus Droomproject)

11 juli 2022

Agenda

Op vrijdag 1 juli ging Midnight Mess in première, een gloednieuw werk van onze Artist in Focus 2022, gitarist Teis Semey. De performance bestond uit diverse lagen. In de aanloop naar het concert vertelde hij erover: “de nacht staat voor de donkere wereld waarin we leven, maar als een nieuwe ochtend zich aandient is er weer licht en hoop”. Semey liet zich hierbij inspireren door de verstilde klanken en spirituele koralen van componist Arvo Pärt. Midnight Mess was een vrijzinnige duik in etherische schoonheid waar jazz-, pop- en kerk invloeden elkaar treffen.

De avond opende met een duo performance van Semey en spoken word artiest Damaris. JazzRadar schreef over de aangrijpende opener:

Damaris speelde uitdagend met woorden en koketteerde met gevoelens en gedachten en betrok de om haar heen verzamelde schare bij de performance. Soms lag zij met haar rug op de vloer en zo nu en dan mengde zij zich tussen de bezoekers en riep op om improviserend mee te klappen.

Daarna begon het hoofdconcert:

Met I Østen Stiger Solen Op of wel “in het Oosten komt de zon op” opent organist Kit Downes op het koororgel van de kerk. Later zal hij ook het vlaggenschip, de 7500 orgelpijpen en 85 registers tellende ‘Rooie Reus’ bespelen (dat overigens vanaf 2024 grondig zal worden gerenoveerd). Het ‘gitaarstuk’ van Semey is geschreven voor orgel en vier internationale kerkengelen. Marta Arpini uit Italië, Fuensanta Mendez uit Mexico, Sanem Kalfa uit Turkije en Līva Dumpe uit Letland bleken uitstekend op elkaar ingespeeld en flankeerden hogepriester Semey.

De mix van alle elementen, in combinatie met Semey’s Deense folkroots en improvisatie met nadruk op emotionele beleving, maakten Midnight Mess een uniek concert.

Kijk hier voor het mediadossier en een videocompilatie van Teis Semey als Artist in Focus 2022, met o.a. Midnight Mess.

Foto’s door Maarten Laupman en Eric van Nieuwland.

Bezetting

Kit Downes – orgel [GB]
Teis Semey – gitaar [DK]
Marta Arpini – vocals [IT]
Fuensanta – vocals [MEX]
Sanem Kalfa – vocals [TR]
Liva Dumpe – vocals [LV]
Damaris – vocals & spoken word [NL]

Meld je aan voor de nieuwsbrief