Dossier: Artist In Focus 2022
Teis Semey

Elk jaar presenteert North Sea Round Town (NSRT) een Artist in Focus. In 2022 was dat gitarist en componist Teis Semey. De muzikant kreeg de kans om diverse (droom)projecten te presenteren en zijn artistieke visie te delen. Samen met NSRT presenteerde Semey nieuwe samenwerkingen met aanstormend en onbekend talent, waarbij Rotterdam als ​​grote muzikale speeltuin dient. “Ik ben een magneet, op zoek naar geweldige muziek”. Ontdek in dit dossier hoe Semey’s muzikale tocht door Rotterdam eruit zag.

Omslagfoto door Maarten Laupman

Introducing Teis Semey

Video door Oligar Da Paz / Geluid door Romario Sumter

Video door Danny Cotino / Edit door Oligar Da Paz

Twee verrassende concerten in de natuur

Het allereerste North Sea Round Town Lab met Farmhouse Express

Begin juni was Artist in Focus Teis Semey het middelpunt van het allereerste North Sea Round Town Lab op de kunstzinnige Boerderij Driebergen, net buiten de stad. Op deze rustgevende locatie aan de oever van de Schie kwam de gitarist samen met Rotterdamse musici om drie dagen lang te schrijven, musiceren en creëren voor een kersverse set.

Samen met violiste Yanna Pelser, multi-instrumentalist Alicia Breton Ferrer en spoken word artiest en vocaliste Damaris dompelde Semey zich onder in de rust van het platteland.

Een ode aan Billie Holiday met Benjamin Herman

Een van Semey’s grootste idolen is Billie Holiday, de Amerikaanse jazzvocaliste uit het midden van de eeuw vorige eeuw. De harmonische gevoeligheid en melodische intensiteit die Semey nastreeft, is een duidelijke link naar Billie Holiday. “Billies muziek behoort voor mij tot de meest perfecte muziek die ik ooit gehoord heb,” zegt Teis.

Samen met saxofonist Benjamin Herman, contrabassist Alessandro Fongaro en drummer Roberto Pistolesi speelde hij een instrumentale tribute aan Billie Holiday.

Droomproject Midnight Mess

Op vrijdag 1 juli ging Midnight Mess in première, het ‘droomproject’ van Semey. De performance bestond uit diverse lagen. In de aanloop naar het concert vertelde hij erover: “de nacht staat voor de donkere wereld waarin we leven, maar als een nieuwe ochtend zich aandient is er weer licht en hoop”. Semey liet zich hierbij inspireren door de verstilde klanken en spirituele koralen van componist Arvo Pärt. Midnight Mess was een vrijzinnige duik in etherische schoonheid waar jazz-, pop- en kerk invloeden elkaar treffen.

Met Kit Downes (orgel), Liva Dumpe (vocals), Fuensanta (vocals), Sanem Kalfa (vocals) en Marta Arpini (vocals).

Avantgardistische wervelwind in een zwembad

Op zondag 3 juli trokken we met een stoet van 150 man dwars door Rotterdam. Verschillende locaties vormden eenmalig het toneel voor een zinderend concert.

De Jazzfietsen-tour ging ook naar het Oostelijk Zwembad in Kralingen. De zeldzame akoestiek van het zwembad verwelkomde onze Semey met zijn duo Raw Fish. De tweede helft van Raw Fish bestaat uit Italiaanse slagwerker Giovanni Iacovella. De mix van elektro avant-garde gitaar en bombastische drumgeluiden stuiterde tussen de betegelde vloer, en muren en werd door het water richting de oren van de luisteraar gedragen.