Terugblik alternatief (online) programma 2020

13 juli 2020

Agenda

North Sea Round Town kon dit jaar helaas niet doorgaan. Maar met een aangepast programma is het ons toch gelukt om de muziek te laten doorklinken. Door een hechte samenwerking met partners als de Doelen, inJazz (LantarenVenster), House of Knowledge, Kid Dynamite Festival en OPEN Rotterdam FESTIVAL TV hebben we toch iets moois neergezet.

Michelle Wilderom, festivaldirecteur: “De vijftiende editie van North Sea Round Town is vanwege Covid-19 niet geweest zoals we hoopten. Maar we wilden toch betekenisvol zijn voor musici, podia en publiek. We hebben een (online) alternatief programma gepresenteerd, dat nu nog steeds te bekijken is. Hierbij de terugblik. Volgend jaar vieren we ons jubileum alsnog. Hopelijk live op honderden locaties, door de gehele stad. Zoals het publiek van ons gewend is. Want live muziek beleven is het allermooist!’’

north sea round town rotterdam

Clockwise: Online de Doelen Lunchbreak x NSRT: Fuensanta Méndez; Jazz op de Stoep: Efe Erdem; Live @ Nishi’s: Lady Shaynah| © Maarten Laupman

Topmusici in de Doelen
De Doelen en North Sea Round Town maakten een prachtige concertreeks op de plek waar het festival ooit begon. De Doelen x North Sea Round Town Online Lunchbreak bestond uit tien hoogwaardige concerten van jonge topartiesten, variërend van r&b tot geïmproviseerde muziek. De sessies – geprogrammeerd door Raluca Baicu, programma curator van North Sea Round Town – werden tijdens het festival elke werkdag gestreamd en zijn inmiddels al door 10.000 mensen bekeken via YouTube en social media, ook over de grens.

Zo brachten we Sun-Mi Hong (KOR/NL) & Alistair Payne (SCO/NL), Yannick Hiwat, Alessandro Russo & Bill Scott Mookhoek (NL), Tineke Postma & Marc van Roon (NL), Alex Simu Trio (ROEM), Reinier Baas & Ben van Gelder (NL), Fuensanta Méndez (MX/NL), Sanem Kalfa (TUR) & George Dumitriu (ROEM), North Sea String Quartet (NL), Sanne Rambags European Colours Group (NL) en Josimar Gomes & Maria Sanchez naar woonkamers wereldwijd.

Janneke Staarink, directeur de Doelen: “Wij kijken altijd enorm uit naar de samenwerking met North Sea Round Town. Het is fijn dat wij in deze tijd onze Grote Zaal beschikbaar konden stellen, zodat alle Rotterdammers kunnen genieten van de tweede reeks lunchbreaks via ons online podium.”

Kijk de concerten hier terug.

Video: Online Lunchbreak: de Doelen x North Sea Round Town – Reinier Baas en Ben van Gelder

Podium voor jong talent 
Om talentontwikkeling te ondersteunen is House of Knowledge al jaren een belangrijke partner voor North Sea Round Town. Dit jaar brachten we samen Live @ Nishi’s, een gloednieuwe concertreeks die werd opgenomen in de karakteristieke Nishi Market in Rotterdam. Een winkel in Japanse street style met een kleurrijk en cartoonesk interieur, en het perfecte decor voor deze sessies.

De acht sessies van 20 minuten waren geïnspireerd op de Tiny Desk Concerts van NPR Music. Op het programma stonden talenten als Lizzy, Lady Shaynah, Kay Slice, Giefa Sparkle, Gaidaa, Otion, GUILLAUME. en Sammie Sedano.

Ruim 1.250 kijkers genoten via Youtube en social media van de online sessies.

Sam Uittenbogaart en Tasha Slagtand, House of Knowledge: “Ondanks alle limitaties en maatregelen rondom Covid-19 is het ontzettend belangrijk om Rotterdamse talenten een podium te geven. Met North Sea Round Town hebben we een partner die onze visie deelt, en waarmee we soortgelijke projecten in de toekomst graag voortzetten.”

Kijk alle sessies hier terug.

Video: House of Knowledge presents Giefa Sparkle | Live @ Nishi’s | Door Sarina Bax

Muziek voor ouderen en hun verzorgers
Voorgaande jaren bracht het festival live muziek naar honderden ouderen tijdens de traditionele Buurtconcerten. Maar binnen optreden zat er dit jaar helaas niet in. Ondanks COVID-19 hebben we met Jazz op de Stoep tóch een manier gevonden om naar ouderen in verzorgingshuizen en Huizen van de Wijk te gaan voor een concert bij hen op de stoep of in de tuin. De sfeer zat er goed in: de bijzondere en vrolijke concerten werden op veilige afstand bekeken door een enthousiast publiek van tientallen ouderen en hun verzorgers, zonder bezoekers van buitenaf.

Voor deze editie stelden drummer Arend Niks en saxofonist Keimpe de Jong een band samen met de Rotterdamse musici Sven Happel (bas), Andreas Suntrop (gitaar), Efe Erdem (trombone) en Isabella Scholte (zang). De optredens werden aangekleed door danstalenten Lucas Schilperoort en Veronique Post. De sfeer zat er goed in: de bijzondere en vrolijke concerten werden op veilige afstand bekeken door een enthousiast publiek van tientallen ouderen en hun verzorgers, zonder bezoekers van buitenaf.

Bandleider Arend Niks: “North Sea Round Town betekent voor mij ‘jazz’ en ‘verbinding met de Rotterdammers’. De concerten voor ouderen zijn extra bijzonder omdat we daarmee een ongebruikelijk publiek bereiken. Dat ik dit jaar vijftien keer een corona proof versie hebben mogen spelen met fijne musici en dansers maakt voor mij deze anderhalve meter-zomer’ weer goed.”

Bekijk een selectie foto’s van Jazz op de Stoep hier.

Video: Jazz op de Stoep 2020 | Door Rob van Pelt

Samen met OPEN Rotterdam 
Dit jaar gingen we een bijzondere samenwerking met stadszender OPEN Rotterdam. Tijdens het festival zond OPEN Rotterdam FESTIVAL TV elke werkdag een North Sea Round Town special uit met terugblikken en verse reportages. Elke special werd afgesloten met een concert uit de serie Online Lunchbreak: de Doelen x North Sea Round Town. De laatste special stond in het teken van Jazz op de Stoep, waarmee North Sea Round Town met live muziek langs de verzorgingshuizen en de Huizen van de wijk trok.

Bekijk alle afleveringen hier.

OPEN Rotterdam zond ook persoonlijke portretten uit van Rotterdamse vrouwen in de jazz die North Sea Round Town speciaal voor deze editie liet maken, met Lady Shaynah, Ntjam Rosie, Kika Sprangers, H’anau, Lilian Vieira, Tasha Slagtand, Safa Liron, Yanna Pelser en Sanne Rambags. Alle portretten, reportages en terugblikken zijn gemaakt door Rob van Pelt.

Bekijk hier alle portretten.

Zangeres Sanne Rambags: “Ik vind het een grote kracht om op een vooruitstrevende, ruimdenkende, uitdagende, vernieuwende en fantasierijke manier in de huidige tijd te staan. Waar met vertrouwen grenzen worden verrijkt en nieuwe mogelijkheden worden gezocht. North Sea Round Town is een festival dat in mijn beleving op deze manier werkt, het voortouw neemt en verbinding creëert. Ik koester onze samenwerking die sinds een paar jaar tot stand is gekomen, waarin ik mij als jonge vrouwelijke maker kan ontwikkelen, triomferen en stralen.”

Video: Rotterdamse vrouwen in de jazz: Kika Sprangers | OPEN Rotterdam | Door Rob van Pelt

Kid Dynamite Digital Jazz Festival
Dit jaar konden kinderen vanaf vier jaar online kennismaken met het Kid Dynamite Jazz Festival. Vanuit hun woonkamer konden ze samen met hun familie en vriendjes genieten van een speels programma vol muziek en een interactieve workshop van Tin Men and the Telephone. Kinderen in Katendrecht kregen vooraf een kazoo (fluit) in de bus, zodat ze vanuit huis konden meedoen met Ronald Kool & The Magnificent Monster Band. Ook kreeg je een kijkje in de keuken van Verhalenhuis Belvédère, waar wijkbewoners een heerlijke maaltijd bereidden als eerbetoon aan de Surinaamse achtergrond van Kid Dynamite.

Online kick off met inJazz
Als kick off van North Sea Round Town kon het publiek tijdens inJazz gratis online meekijken naar concerten via een livestream vanuit het Rotterdamse LantarenVenster en het Bimhuis in Amsterdam. Met ruim 300 deelnemers aan de online conferentie, ‘uitverkochte’ paneldiscussies en een groot publiek voor de live sessies, is de eerste online editie van inJazz een succes te noemen. Ook de bekendmaking van Ack van Rooyen als winnaar van de Boy Edgar Prijs 2020 werd goed bekeken.

Ikaros van Duppen, BUMA Cultuur: “We hebben als inJazz – het gebruikelijke startschot van twee weken jazz in Rotterdam – al snel moeten besluiten een alternatief voor deze editie te organiseren. En dat is gelukt! Onze conferentie voor jazz professionals werd goed bezocht, en ook de live gestreamde optredens vanuit LantarenVenster en het Bimhuis werden bekeken door een enthousiast publiek. Ondanks deze aangepaste editie zijn we enorm trots op het behaalde resultaat.”

Op naar volgend jaar!
Het ware gekke tijden. We hopen dan ook volgend jaar weer een editie te maken zoals je van ons gewend bent, met geweldige  live optredens voor publiek op honderden locaties in alle delen van de stad. In de tussentijd zitten we niet stil en gaan komende tijd volop aan de slag met het programma.

We kunnen alvast vertellen dat componist/drummer Sun Mi Hong volgend jaar onze Artist in Focus is, en het Jazzschip op zaterdag 26 juni 2021 de woelige baren op gaat met de beste artiesten aan boord. Tickets zijn nu al te koop! Ook de klassieke, muzikale nachttrein Jazz Night Express reist in het weekend van 2 t/m 4 juli 2021 weer naar Berlijn.

We danken alle partners en iedereen die ons blijft steunen. Het is ons gelukt onder de beperkende Covid-19 omstandigheden een klein en divers programma te maken om zo toch muziek te laten weerklinken in deze tijd, musici te laten optreden en ouderen en verzorgers die het moeilijk hebben te verblijden. Volgend jaar zijn we er weer met het 15e jubileum. Dan trekken we de stad in om onze verjaardag te vieren! We wensen iedereen gezondheid toe en een hele mooie zomer!

In 2021 zijn we er weer van 24 juni t/m 11 juli.

Tot dan!
Team North Sea Round Town

Meld je aan voor de nieuwsbrief