5 september 2024
NSRT tip: concert Sun-Mi Hong kwintet in Batavierhuis- 14 september
NSRT tip: Sun-Mi Hong Op zaterdag 14 september speelt Sun-Mi Hong, Artist in Focus van North Sea Round Town 2021, […]
20 juli 2019
In aanloop naar het NN North Sea Jazz Festival zorgt fringe festival North Sea Round Town er al sinds 2006 voor dat iedereen kan meegenieten van dit wereldwijd bekende event. Op meer dan 125 locaties vonden ruim 365 concerten plaats. Rotterdam stond van 27 juni tot en met 14 juli 2019 helemaal in het teken van jazz, met een merendeels gratis en afwisselend programma met blues, soul, funk, hiphop, pop, improvisatie. Bekijk hier de highlights van North Sea Round Town 2019.
Jazzfietsen op Zuid, Joachim Eijlander, Heather Ware, foto: Eric van Nieuwland
Feestelijke opening
We openden North Sea Round Town met de feestelijke kick-off van de reeks Buurtconcerten waarbij alle bands die deelnamen aan de Buurtconcerten acte de presence gaven. We hadden vijf topbands in huis: Jules Deelder en Boris Van der Lek, Marmelade, Pierre et les Optimistes, Trio Brock en My Breath My Music, o.l.v. Keimpe de Jong. De optredens werden aangevuld met dans en special guests en er was een heerlijke aanschuifmaaltijd van de African Queens, dé keukenkoninginnen van de Afrikaanderwijk. Na Buurtconcert XL startte inJazz Conference en inJazz Festival in LantarenVenster; hét tweedaagse, jaarlijkse event voor jazzprofessionals, waar de internationale scene elkaar treft. Voor het publiek zijn er talloze gratis toegankelijke showcases.
Buurtconcert XL, Leo Davelaar, G-Project, foto Hielke Grootendorst
Edison Jazz/World Awards
Edison awards Tijdens North Sea Round Town werden de Edison Jazz/World Music Awards uitgereikt in LantarenVenster, één van de belangrijkste jazzpodia van Rotterdam. Op 7 juli kwamen winnaars Sanne Rambags en Hans Vroomans hun Edisons persoonlijk in ontvangst nemen en gaven vervolgens een spetterend live optreden. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw,winnaar in de categorie ‘jazz nationaal’, gaf een prachtig concert met de Amerikaanse zangeres Patti Austin die de Edison Jazz/World Oeuvreprijs 2020 persoonlijk in ontvangst nam. De avond werd gepresenteerd door Wilfried de Jong. Na afloop was er een gratis toegankelijke jamsessie met nationale en Rotterdamse jazzmusici.
Edison Jazz/World Awards, Hans Vroomans, Patti Austin, The Preacher Men, Sanne Rambags (Mudita), Jazz Orchstra of the Concertgebouw, foto: Eric van Nieuwland
Artist in focus en jonge programmeurs
Pianist, componist en arrangeur Alexander van Popta was de eerste ‘artist in focus’ van het festival. Met Rotterdam als proeftuin trok Alexander de stad door en gaf uiteenlopende concerten met verschillende muzikanten, zoals trompettist Teus Nobel, violist Yannick Hiwat en zangeres Pink Ocolus. Alexander trad met hen op in een skatehal, op het Centraal Station, in Dizzy en begeleidde spoken word artiesten in Mono. Ter afsluiting van zijn concertreeks gaf Alexander samen met het Re:Freshed Orchestra een exclusieve concert in Bird, waarbij de Amerikaanse multi-instrumentalist, componist, arrangeur, producer en Grammy-winnaar Sly5thAve een orkestrale herbewerking maakte van songs van hiphop-ster Dr. Dre. Ook maakte North Sea Round Town de stand op van 100 jaar jazz en gaf vijf jonge, onafhankelijke programmeurs een podium. Met vernieuwende programmaformules gaven de bevlogen programmeurs een kijkje in de toekomst van Rotterdam als jazzstad.
Sly5thAve & Re:Freshed Orchestra, BIRD, foto: Eric van Nieuwland
Muzikale (jazz)reis
Of je nu wandelde, de fiets pakte, mee voer op een schip of de metro in dook: dit jaar maakte het publiek een muzikale reis door Rotterdam die plaats en tijd overschreed. In het kader van 100 jaar jazz-stad verkende muziekliefhebbers tijdens de historische jazzroute ‘Van Pschorr tot BIRD’ vijf verdwenen jazzlocaties die veelbetekenend waren in de Rotterdamse jazzgeschiedenis. Muzikanten Benjamin Herman, Shirma Rouse, Hermine Deurloo, Joost Patocka en Niek de Bruijn cureerden elk een podium samen met eindejaarsstudenten van Codarts. De presentatie was in handen van pianist Mike Boddé en acteur John Buijsman. Een mooi initiatief van Jazz International Rotterdam, i.s.m. Codarts en North Sea Round Town.
Het Jazzschip, Alexander van Popta, Pink Oculus, Jamie Peet, foto: Eric van Nieuwland
Tijdens de derde editie van het Jazzschip speelden CaboCubaJazz, Gerri Jägers en Benjamin Herman op een prachtige boot van de Spido dat over de Maas voer. Op de fiets, in samenwerking met City Safari, ging men op ontdekkingsreis door Rotterdam-Zuid en waren er concerten in o.a. een boksschool, een moskee en op het Eiland van Brienenoord. Nieuw dit jaar was de Jazz Night Express: een nachttrein naar Berlijn waar speciaal voor North Sea Round Town onderweg live werd gespeeld door onder anderen Ntjam Rosie, Jesse van Ruller, Oene van Geel en Thijs Nissen. DJ Meastro draaide plaatjes en Arnon Grunberg besprak zijn eigen boeken in een speciale coupé.
Jazzfietsen op Zuid, Under The Surface met Dervish dansers, foto: Eric van Nieuwland
Sociaal maatschappelijk
Om iedereen te laten genieten van muziek trok North Sea Round Town naar verschillend verzorgingshuizen, het Sophia Kinderziekenhuis en revalidatie Rijndam. Daar gaf niemand minder dan saxofonist Candy Dulfer een workshop aan mensen met een zware lichamelijke beperking, in samenwerking met stichting My Breath My Music. Jules Deelder gaf samen met vijfenveertig andere musici in Verzamelgebouw het Klooster de aftrap voor de Buurtconcerten XL, een reeks van dertig concerten voor ouderen in Rotterdamse verzorgingshuizen. De optredens van Deelder, Boris Van der Lek, Marmelade, Pierre et les Optimistes en Trio Brock werden aangevuld met dans en special guests.
Speciaal voor de broertjes en zusjes van zieke kinderen (‘brusjes’) organiseerden spoken word artiesten Kay Slice en Elten Kiene Spoken Woordjes in het Sophia Kinderziekenhuis. De brusjes, die met hun familie dichtbij in het aangelegen Ronald McDonaldhuis verblijven, werkten onder muzikale begeleiding toe naar een eindperformance. Nieuw was de workshop ‘Luisteren met je handen’, een workshop voor dove-, slecht horende en horende kinderen in Villa Zebra. Al deze concerten waren gratis toegankelijk voor ouderen, professionals uit de zorg, verzorgers, familie, vrienden en belangstellenden.
Spoken Woordjes, Ronald McDonaldhuis, Sophia Kinderziekenhuis, foto Maarten Laupman
Meer dan 170 culturen: één Rotterdam
Rotterdam kent meer dan 170 verschillende nationaliteiten die samen één stad vormen. Onder de grote jazzparaplu van North Sea Round Town komen al deze culturen samen in muziek: van salsa tot Syrische klanken, van Cabo-jazz tot Afrobeat. Tijdens ‘Cabo Verde op de Kaap’ in Verhalenhuis Belvédère vertelde gitarist Paulo Bouwman het verhaal van de trans-Atlantische Verbinding tussen West-Afrika, Brazilië, Portugal en Cabo Verde. Een verhaal over Afrikaanse ritmes, Arabische klanken, het geluid van heimwee, fado, samba en bossa nova die de basis legden voor de Kaapverdiaanse morna en funana. Tijdens Jazzfietsen op Zuid gaf de band Under the Surface met de Haqqani Mevlevi Derwisjen een klankconcert in de Kocatepe Moskee. De reizigers die onderweg waren naar NN North Sea Jazz werden op hun reis, in de Metrotoestellen, verblijd door gospel.
Cabo Verde op de Kaap, Paulo Bouwman, foto Hielke Grootendorst
Hiphophoofdstad
Rotterdam heeft een grote hiphop-scène die gestaag blijft groeien door de aanwas van nieuw talent. Tijdens de tweede editie van de hiphopshowcase Know the Ledge in LantarenVenster gaven acht getalenteerde mc’s en vocalisten een high energy optreden met een live band. Om deze talenten te inspireren, te ontwikkelen en hun songs te mixen met jazz classics werkte de groep met artist producer TY, één van de grondleggers van de Britse Hiphopscène, en award winning toetsenist Jamal Peoples (USA). Ook keerde dit jaar de All Good Block Party terug op het Middellandplein en was er bij een gezellige barbecue live muziek van de Brand New Guys. De Rotterdamse ster-rapper Winne trapte de reeks Live op Zondag af in de Kunsthal. Op verschillende momenten werden buiten op straat dancebattles georganiseerd.
Rotterdam stad van de Avantgarde
Waar performance art en jazz samenkomen! Op North Sea Round Town kwamen hedendaagse jazz en kunst meer dan ooit samen. Het Nederlands Fotomuseum bood de perfecte setting om aan de hand van de tentoonstelling Lust for Life van Ed van der Elsken te improviseren en bestaande stukken te spelen. Drummer Sun-Mi Hong, benoemd tot Young VIP 2019 en pianist Robert Koemans lieten zich beiden inspireren door de foto’s uit de collectie. Verder was er een samenwerking met Witte de With Center for Contemporary Art (Melly), Kunsthal Rotterdam, Museum Rotterdam, de Garage en kunstenfestival Sacre du Nord.
Sacre du Nord, foto Hielke Grootendorst
Wat cijfers op een rij
Met 365 programma’s breidde North Sea Round Town 2018 uit met 65 concerten ten opzichte van 300 optredens vorig jaar. Daarvan waren 325 concerten gratis toegankelijk. Ook de betaalde concerten werden druk bezocht. Het fringe festival telde dit jaar 135.000 bezoekers – 10.000 meer dan vorig jaar – en ruim 1.500 musici speelden dit jaar samen op het fringe festival.
Dawn: A Trilogy of Sound at De Rotterdam, foto Hielke Grootendorst
Ondanks de vele locatie’s, programma’s, speelbeurten en grote publieksaantallen voelt het festival als intiem en kleinschalig, met aandacht voor kwaliteit, vernieuwing en het experiment. Centraal staat de (speel)ruimte die gecreerd wordt voor verrassing, verwondering en niet onbelangrijk, de stilte achter de muziek. De vijftiende editie van het North Sea Jazz Fringe Festival is van 25 juni t/m 12 juli 2020. Wees welkom, graag tot dan!
“Sea You Round Town”
Michelle Wilderom, festivaldirecteur
foto’s: Eric van Nieuwland, Hielke Grootendorst, Maarten Laupman
video’s: Rob van Pelt