Lunchconcert: Hayo Boerema x Alessandro Fongaro (Artist in Focus 2024)

dinsdag 02 juli 2024

Gratis, donatie mogelijk

Agenda

Laurenskerk

Grotekerkplein 27
3011 GC Rotterdam

Op dinsdag 2 juli 2024 ontmoeten Alessandro Fongaro (Artist in Focus 2024) en organist Hayo Boerema elkaar voor het eerst in de historische Laurenskerk, waar het imposante orgel van de kerk regelmatig weerklinkt. De Laurenskerk is de perfecte locatie voor een alternatieve lunch ervaring. Laat je meeslepen tijdens deze muzikale ontmoeting van deze musici.

Tijdens dit bijzondere evenement sluit Fongaro zich aan bij organist Boerema van de Laurenskerk voor een concert waarbij de ontmoeting tussen contrabas en pijporgel wordt verkend. Tijdens het concert zal het publiek een gesprek tussen de twee instrumenten kunnen ervaren, variërend van grootschalige crescendo’s tot delicate en zachtere texturen.

De twee zullen enkele composities die Fongaro schreef op de thema’s van ‘Hunters in the Snow’ herinterpreteren, evenals enkele ongepubliceerde stukken. ‘Hunters in The Snow’ zal op 27 juni in première gaan, met een speciaal geselecteerd ensemble in Cinerama.

Over de Artist in Focus 2024
Bassist en componist Alessandro Fongaro is Artist in Focus 2024 van North Sea Round Town (NSRT). Van 27 juni tot 14 juli 2024 zal Fongaro door Rotterdam toeren met o.a. zijn ‘droomproject’ en optredens waarbij hij diverse samenwerkingen aangaat. NSRT verbindt kunstenaars, makers, publiek en gemeenschappen binnen Rotterdam. Jaarlijks nodigt het festival een buitengewoon talent uit als hun Artist in Focus, waarbij ondersteuning en begeleiding wordt geboden op hun reis van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe creaties, met Rotterdam als hun speeltuin. Het ‘droomproject’ is een speciale productie die vanaf nul wordt gecreëerd en tijdens het festival in een onconventionele setting wordt gepresenteerd. Voor meer informatie over de Artist in Focus kun je zijn laatste interview hier lezen.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

Alessandro Fongaro
Alessandro Fongaro (1991, Valdagno, Italië) is een Italiaanse bassist en componist en woont in Rotterdam. Tussen 2014 en 2017 leidde hij het jonge Alessandro Fongaro 5et dat in 2016 debuteerde met het album ‘Neither More nor less’ (Mainland Records). Alessandro leidt en schreef muziek voor de band Pietre (‘stenen’ in het Italiaans), een kwartet dat hij samenbracht tijdens de lockdown (2021) en waarmee hij momenteel toert en geprezen wordt. De bezetting is bijzonder te noemen met drummer Sun-Mi Hong, saxofonisten NIcolò Ricci, Jesse Schilderink en Fongaro op contrabas. Fongaro creëerde samen met makers zoals o.a. Sun Mi Hong Quintet (winnaar) Dutch Jazz Competition , Tijn Wybenga AM.OK, Nicolò Ricci’s Ambergris (winnaar The Records 2022), Kika Sprangers Large Ensemble and Quintet, Sjoerd van Eijck’s OAK, Koeniverse 3 ft. Joris Roelofs (winnaar The Records 2015), Robert Koemans Trio, BRAIN//CHILD, Allison Philips Trio, Rok Zalokar Trio, ROEST.  In de afgelopen jaren kreeg hij ook de kans om op te treden met muzikanten zoals Ben van Gelder, Reinier Baas, Jasper Blom, Bo van der Werf, Harmen Fraanje, Joris Roelofs, Tineke Postma, Joost Patocka, Mete Erker, Mark Schilders en vele anderen. Sinds 2017 is Fingaro docent aan Codarts (Conservatorium Rotterdam). Fongaro maakt onderdeel uit van het Batavierhuis, een unieke makersplek voor Rotterdamse musici.

Hayo Boerema
Hayo Boerema is sinds 2005 de organist-titulair van de Laurenskerk. Met zijn eigen geluid en nieuwsgierigheid differentieert Boerema zich als een toonaangevende muzikant in de creatieve Rotterdamse muziekscene. De organist is regelmatig met een award onderscheiden en weet samenwerkingen met verschillende musici in uiteenlopende genres feilloos uit te voeren.

Over de Laurenskerk
Het oorspronkelijk middeleeuwse gebouw verwijst naar de tijd waarin Rotterdam nog omringd was door wallen, en waterwegen de belangrijkste handelsroutes waren. De Laurenskerk was destijds zowel letterlijk als figuurlijk het centrum van de stad, en onder zijn gigantische dak vonden diverse activiteiten plaats. Ook vandaag de dag blijft de Laurenskerk een plek van ontmoeting, reflectie en inspiratie, bijvoorbeeld tijdens een concert, lezing, conferentie of diner. In de Laurenskerk gaan verleden, heden en toekomst hand in hand. “Wij zijn slechts passanten in deze eeuwenoude kerk, die geschiedenis tegenkomen, maar we zullen ook altijd de inspiratie vinden om de toekomst te creëren.”

Over de serie
In de Laurenskerk is van mei tot en met september 2024 bijna elke dinsdag een gratis orgelpauzeconcert te bezoeken. De concerten worden gegeven door zowel orgelstudenten als organisten uit Rotterdam en omstreken. Elke dinsdag van 12:45-13:15. Collecte na afloop.

Hier vind je alle concerten van de Artist in Focus 2024 in één overzicht in de agenda.

De toegang voor dit concert is gratis, maar met uw steun kan de Laurenskerk deze concerten blijven organiseren. Een donatie van minimaal €3 wordt op prijs gesteld. Dankjewel!

Foto credit: Alessandro Fongaro – Eric van Nieuwland
Hayo Boerema – Hielke Grootendorst

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief