Terugblik 2022: Dit waren de makers en gastprogrammeurs van North Sea Round Town

1 augustus 2022

Agenda

North Sea Round Town is hét jaarlijkse fringe festival van NN North Sea Jazz, dat met meer dan 325 concerten op 125 locaties van 23 juni t/m 10 juli door Rotterdam trekt. Voor de  programmering in het centrum en in de wijk werkt het festival samen met gastprogrammeurs. Met plezier kijken we terug op de mooie programma’s die een aantal van hen hebben samengesteld. 

Ontroerende verhalen, muziek en eten in Verhalenhuis Belvédère

Traditiegetrouw keerde North Sea Round Town terug op De Kaap voor een avond in het teken van één de vele culturen die Rotterdam rijk is. Dit jaar nam percussionist en componist Vernon Chatlein je er mee naar zijn Curaçaose roots. “Belvédère is een echte buurtkeuken waar het draait om verhalen die ontstaan wanneer je samen aan tafel eet en drinkt”, vertelde Vernon. “Dit maakt het de perfecte locatie voor mijn concert Imershón. Hier laat ik composities horen die zijn ontstaan tijdens mijn onderzoek naar ‘Zikinza’, het geluidsarchief van de Nederlandse pater Paul Brenneker en Curaçaose antropoloog en kunstenaar Elis Juliana.”

“Het archief bestaat uit 1.400 opnames die zij maakten van Afro-Curaçaoënaars die liederen zongen en verhalen vertelden. Tien van de opnames verwerk ik in mijn muziek. Imershón is een ode aan onze voorouders, onze taal en al haar magie. Dankzij het archief bestaan hun verhalen nog en kunnen wij er wijsheden uit halen.” De avond werd compleet gemaakt met traditionele gerechten van Vernons vrouw Daya en hun eigen cateringbedrijf Dushi Matters.

Foto: Vernon Chatlein door Maarten Laupman
Lees meer

Nieuw talent ontmoette elkaar op Rotterdam CS en AMPLIFIED XL

Tijdens North Sea Round Town werden in de hal van Rotterdam Centraal Station upcoming muzikanten geshowcased op het Young Talent Stage, een programma dat werd samengesteld door talentontwikkelaar en scout Sam Uittenbogaart. “Twee weekenden werd (red.) een podium geboden aan jong autodidact toptalent: studenten van de Albeda Muzikant/Producer-opleiding en de Herman Brood Academie. Deze optredens waren (red.) voor de talenten een opwarmer voor Know the Ledge – The Prototypes (vrijdag 9 september 2022, red.) in de Grote Zaal van de Doelen, waar ze gaan samenwerken met DJ Trauma (dj van o.a. Dave Chapelle, red.), een grote naam in Amerika. Met dit concert openen we samen met North Sea Round Town het culturele seizoen in september.”

Ook bracht Sam AMPLIFIED XL naar North Sea Round Town: een tweedaagse showcase-festival van de opleiding Muzikant/Producer van het Albeda College, vol live performances van studenten en alumni en een inspirerend programma met talks, speeddates en meer netwerkmogelijkheden.

Foto boven: Sam Uittenbogaart
Foto beneden: GUILLAUME. door Maarten Laupman
Bekijk programmering

Laat je betoveren op Boerderij Driebergen

North Sea Round Town is altijd op zoek naar bijzondere locaties, zoals Boerderij Driebergen: een sprookjesachtige locatie midden in natuurgebied Midden-Delfland aan de Schie waar je tijdens het festival bijzondere concerten beleeft. “We zoeken naar muzikanten die passen bij onze omgeving”, vertelde Paula Hoorn, die de concerten op de boerderij samen met Wibbine Kien organiseert. “Je zit hier niet op pluche theaterstoelen, maar in the middle of nowhere tussen de weilanden. Door de vrije sfeer kan iedereen zich overgeven aan wat er gebeurt. De gasten zitten dicht op de band, wat de concerten een intieme sfeer geeft. Als de muzikanten zich hier relaxed voelen, slaat er een vonk over op het publiek.”

Op het North Sea Round Town-programma stonden verschillende Farm Sessies, waaronder met Dox (Unorthadox) & Friends. Ook Artist in Focus Teis Semey geeft er concerten, zoals een ode aan Billie Holiday en een concert als uitkomst van de eerste editie van North Sea Round Town Lab, waarbij Semey drie dagen op de boerderij verblijft om stukken te maken met gastmuzikanten.

Foto: Wibbine Kien en Paula Hoorn door Maarten Laupman

SPRAZZZ vertelde het verhaal van de stad

elten kiene north sea round town wint cultuurprijs
Elten Kiene, spoken word-artiest en medeoprichter van het platform Woorden Worden Zinnen, organiseerde de derde editie van SPRAZZZ: een avond waar spoken word-artiesten actuele verhalen vertellen over wat zich afspeelt in hun wijk, onder begeleiding van de band van toetsenist en componist  Alexander van Popta (Artist in Focus NSRT 2019). “Deze editie stonden (red.) dichter Dean Bowen, Amara van der Elst en Chery Salinas te gast. Zij vertelden (red.) verhalen van hun buurt en snijden onderwerpen aan als gentrificatie en discriminatie, of praten over lokale helden. Het idee is om zo in te zoomen op de wijken die samen Rotterdam vormen en het verhaal van de stad te vertellen. Door middel van woordkunst wil ik mensen met elkaar verbinden. Want door naar elkaar te luisteren en kennis te maken, kun je je eigen wereldbeeld en dat van een ander veranderen.”

Foto: Elten Kiene door Flores de Kraker
Bekijk terugblik

Samen vierden we Keti Koti en swingden in de metro

North Sea Round Town organiseerde concerten door heel de stad, zodat iedereen kennis kan maken met ‘de bak aan talent’ die we hier hebben, vertelde Rajiv Bhagwanbali. “Rotterdam zit vol artiesten met verschillende achtergronden die samen de muzikale verhalen van de stad vertellen. Voor het festival bracht (red.) ik deze mensen samen.” Het tweede weekend van North Sea Round Town startte in het centrum Afro & Caribbean in the City: een special van zes straatacts, waarbij Rajiv met zo’n dertig muzikanten en dansers Afrikaanse tunes met Caribische muziek mixte. “Om dat te cureren heb ik zanger en rapper Kay Slice en bassist Stanley Clementina gevraagd om hun muzikale achtergrond te vertegenwoordigen. Dat wordt dus een feestje van Afro beats vs Caribbean music. Een spannende cross over waarmee ik een brug wil slaan tussen traditionele en hedendaagse muziekstijlen.” Aan het einde van de dag trekken de acts in een stoet naar het Keti Koti Festival voor een grootse slotact in Wijkpark Rotterdam West. “Het weekend erna, tijdens NN North Sea Jazz Festival, blijven we in dit thema. Dan wordt er live Afrikaanse en Caraïbische muziek gespeeld in de metro van en naar Ahoy. We spelen ook op de perrons, dus dat wordt dansen!”

Foto boven: Rajiv Bhagwanbali
Foto onder: Tamara Nivellac & Remses Rafaela door Eric van Nieuwland

Jazz bij Dudok

Er was natuurlijk nog veel meer te zien en te horen tijdens North Sea Round Town, zoals de Dudok Jazz Tour, samengesteld door saxofonist Thijs Nissen. “Dudok is inmiddels net zo met Rotterdam verweven als de jazzmuziek die in Europa als eerste via de Rotterdamse havens voet aan wal zette. De Dudok Jazz Tour is een ode aan deze swingende muziek, met een uitdagende mix van jong talent en gevestigde namen uit de (inter)nationale jazztop. De iconische locaties van Dudok bieden bij uitstek de passende entourage. Ik ben heel bij met het programma dat we dit jaar weer hebben kunnen neerzetten.”

Foto: Thijs Nissen door Maarten Laupman

Tekst: Cathelijne Beijn
Edit: Laurèn ter Horst

Meld je aan voor de nieuwsbrief