Première: Invisible Columns o.l.v. Artist in Focus Sanem Kalfa (Van Nelle Fabriek)

vrijdag 23 juni 2023

€15,00 - €22,50

Agenda

Van Nelle Fabriek

Van Nelleweg 1
3044BC Rotterdam

‘Invisible Columns’, het nieuwe project van Sanem Kalfa (Artist in Focus 2023), is een productie van North Sea Round Town en gaat op vrijdag 23 juni in première in de Van Nelle Fabriek. Kalfa heeft drie internationale artiesten uitgenodigd voor deze bijzondere performance: trompettist Ambrose Akinmusire (USA), pianist en organist Kit Downes (GB/DE), live electronic artist Jan Bang (NO). De vier musici zie je tijdens Invisible Columns voor de eerste keer samen.

Het Rotterdamse UNESCO werelderfgoed icoon Van Nelle Fabriek zal zich vullen met het samenspel van de artiesten, waarvan Kalfa’s stem en verhalen de basis vormen. All About Jazz beschrijft haar gelaagde vocale technieken als “the most convincing testimony to the power of the musical voice” (Jakob Baekgaard). Kalfa’s stem wordt ingepakt met de soundscapes van de Noorse live sampling mastermind Jan Bang en de betoverende piano- en hammond-klanken van Kit Downes, die wordt omschreven als “een van de beste pianisten van zijn generatie” (BBC Jazz Award, ECM Records), en de gedurfde en poëtische storytelling van Ambrose Akinmusire (Blue Note Records). Akinmusire wordt door NPR Music omgeschreven als “een “trompettist met diepe expressieve middelen en een componist met caleidoscopische visie.”

De multidisciplinaire performance introduceert tevens het geschreven woord van Gozde Turkmen, Kalfa’s mentor en gids, en een samenwerking met Rotterdams-Italiaanse danser Alice de Maio. Met beelden van videograaf Joost Ruigrok en de stem van Teis Semey.

Kalfa’s ‘Invisible Columns’ is een positieve manifestatie die het thema van confrontaties verkent. Confrontaties openen deuren naar ons diepste zelf, maken het onzichtbare tastbaar en helpen ons om nieuwe hoofdstukken in het leven in te luiden. De bijzondere performance nodigt je uit op een reis in Kalfa’s wereld van emoties waar muziek, dans en beeldende kunst een verhaal vormen. De voorstelling is een gelaagd stuk dat met haar onverwachte wendingen zowel muzikant als toeschouwer uitdaagt om in hun diepere zelf te duiken.

‘Invisible Columns’ wordt in aanloop naar- en in samenwerking met North Sea Round Town ontwikkeld en gaat op het festival in première in het voornaamste industriële monument van Nederland, de Van Nelle Fabriek. Kalfa presenteert tijdens North Sea Round Town 2023 verschillende concerten, klik hier om de programma’s te bekijken.

Tickets & passe-partouts zijn nu te koop.

Praktische informatie

Programma
Deuren open | 20:30
Pre-programma | 21:10 – 21:30
Hoofdprogramma |  21:30 – 23:00

Route
Dit concert vindt plaats in de Van Nelle Fabriek, aan de Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam. Je komt het terrein op via de hoofdingang, en volgt de borden naar Ingang 12. Bij ingang 12 zal een grote North Sea Round Town-vlag je begroeten. De weg wijst zich vanaf daar vanzelf. 

Openbaar vervoer
🚌 Bus 38, halte Beukelsbrug / Van Nellefabriek is op 3 minuten loopafstand van de hoofdingang van het Van Nelle terrein. Deze bus komt langs zowel Schiedam Centrum als Rotterdam Centraal. Meer info via RET.
🚇 Station Marconiplein met Metrolijnen A/B/C vormt de dichtstbijzijnde metrohalte. Vanaf daar is het een kwartier lopen naar de Van Nelle Fabriek. Meer info via RET.
🛤️ Let op: dit weekend zijn er veel werkzaamheden op het spoor rondom Rotterdam waardoor Rotterdam Centraal slecht bereikbaar is. Check tijdig de NS Reisplanner om te zien wat dit voor jouw reis betekent.   

Parkeren
Fietsen kunnen op het terrein geparkeerd worden. Auto’s kunnen op het terrein tegen betaling geparkeerd worden. Echter adviseren we met de fiets of het OV te komen.

(Meer info onder beeld)

Tickets
Early Bird (van 30 maart tot 15 mei) — €17,50
Regular (v.a. 15 mei) — €22,50
Korting (Onder 26, RotterdamPas, CJP) — €15

Passe-partout
Dit jaar introduceert North Sea Round Town een passe-partout waarmee je drie exclusieve concerten in het openingsweekend van het festival bezoekt. Het passe-partout is geldig voor YOURAN o.l.v. Joachim Badenhorst op donderdag 22 juni, Sanem Kalfa’s droomproject Invisible Columns op vrijdag 23 juni (Artist in Focus 2023) en de albumrelease van Teis Semey’s Midnight Mess op zaterdag 24 juni (Artist in Focus 2022). Breid je passe-partout uit naar een passe-partout Plus en vaar na Teis Semey’s Midnight Mess ook mee op Het Jazzschip (za 24 juni).

North Sea Round Town creëert een inspiratievol weekend dat het nieuwste uit de contemporary jazzscene presenteert op boeiende Rotterdamse locaties, met overdag het gratis showcase- en professionalsprogramma van inJazz. 

Early passe-partout €25  Early passe-partout Plus €65 (van 30 maart tot 15 mei)
Regular passe-partout €35  Regular passe-partout Plus €85 (v.a. 15 mei)
Korting passe-partout €25  Korting passe-partout Plus €65 (onder 26, RotterdamPas, CJP)

Meer info passe-partout Naar ticketshop

Over de musici
Sanem Kalfa is een Turkse vocaliste, celliste en componiste gevestigd in Nederland. Kalfa werkt samen met Harmen Fraanje, Tineke Postma, Louis Cole, Alexis Blake, George Dumitriu en vele anderen. In haar zangcarrière won ze verschillende prijzen, waaronder de 1e Prijs Shure Montreux Jazz Vocal Competition voorgezeten door Quincy Jones. In All About Jazz werd Kalfa omschreven als “the most convincing testimony to the power of the musical voice” (Jakob Baekgaard). In 2023 is Kalfa North Sea Round Town ‘Artist in Focus’, klik hier voor een diepte interview met de vocaliste. 

Beschreven door NPR Music als “een trompettist met diepe expressieve middelen en een componist met een caleidoscopische visie”, heeft Ambrose Akinmusire zich gevestigd op het kruispunt van verschillende muzikale vormen en talen, van post-bop en avant-garde jazz tot hedendaagse kamermuziek en hiphop tot singer-songwriter esthetiek. Hij begon in 2011 op te nemen voor Blue Note en oogstte alom lof voor zijn albums. Ambrose heeft twee Grammy nominaties op zijn naam, speelde mee op muziek van o.a. Kendrick Lamar en Joni Mitchell en begeleidde o.a. Chaka Khan en James Taylor.

Kit Downes is een BBC Jazz Award winnende, Mercury Music Award genomineerde solo artiest en recording artist voor ECM Records. Hij heeft de wereld rondgereisd op piano, kerkorgel en harmonium met zijn eigen bands (‘ENEMY’, ‘Troyka’ en ‘Elt’) en met artiesten als Squarepusher, Bill Frisell, ‘Empirical’, Andrew Cyrille, Sofia Jernberg, Benny Greb, Mica Levi en Sam Amidon.

Jan Bang is een van de meest bekwame en invloedrijke producers van Noorwegen en is het soort muzikale vernieuwer en bruggenbouwer die er consequent in slaagt een evenwicht te vinden tussen progressief denken en populaire aantrekkingskracht. Bang heeft samengewerkt met Sidsel Endresen, David Sylvian, Jon Hassel, Tigran Hamasyan, Dai Fujikura, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Arve Henriksen en Erik Honoré. In 2005 richtte hij samen met partner Honoré Punkt Festival op. 

Alice de Maio is geboren in Salerno, Italië (1996) en woont sinds 2016 in Rotterdam. In 2019 maakte haar ze haar professionele carrière als danser een vliegende start met optredens en tournees in Nederland, Duitsland en Spanje in stukken van Maura Morales, Alexis Blake, Amenti Theatre Company en anderen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief