Openingsconcert: YOURAN (voormalige margarinefabriek, De Kaai) – UITVERKOCHT

donderdag 22 juni 2023

€12,50 - €18,50 (excl. 1 euro handling)

Agenda

De Kaai (voormalige Margarinefabriek)

Nassaukade 3
3071 JL Rotterdam

Fringe festival North Sea Round Town opent op donderdag 22 juni met een exceptioneel concert onder leiding van klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst in de voormalige Margarinefabriek in het gebied De Kaai, een nieuwe industriële hotspot aan de zuidoever van de Maas. ‘YOURAN’ is een magische improvisatie-performance. Badenhorst speelt samen met Japanse Taiko-percussionist Tsubasa Hori, Oostenrijkse bassiste Beate Wiesinger, Schotse trompettist Alistair Payne, Ierse gitarist Simon Jermyn en Rotterdamse sample-tovenaar Rutger Zuydervelt (a.k.a. Machinefabriek). 

Youran betekent ‘het begin der dingen’ in het Japans, en kan worden vertaald als ‘ongehaast’ in het Chinees, wat verwijst naar de nieuwigheid en het onthaastende karakter van de performance. Nadat Badenhorst de afgelopen twee jaar deel uitmaakte van George Dumitriu’s Hazard Ensemble, heeft North Sea Round Town hem uitgenodigd om de concertserie voort te zetten. Samen met het festival creëert hij een nieuwe en unieke ervaring die zijn artistieke visie en verkenning van de relatie tussen ruimte en geluid volgt, de grenzen tussen improvisatie en compositie verkent en zich opnieuw ontvouwt op een bijzondere locatie.

YOURAN is een must-see voor liefhebbers van een bijzondere muzikale ervaring. Het is een unieke gelegenheid om deze groep muzikanten samen aan het werk te zien in een once-in-a-lifetime concert. In een wereld waar alles vluchtig, kort en snappy moet zijn, is dit speciale openingsconcert van North Sea Round Town een moment om tot rust te komen en je onder te dompelen in een bad van zowel akoestische als elektronische klanken.

Praktische informatie

Programma
Deuren open | 21:00
Aanvang concert | 21:30
Eind | 23:30
Deuren sluiten | 00:00

Route
Dit concert vindt plaats op De Kaai, aan de Nassaukade 3, 3071 JL Rotterdam. Wanneer je naar dit adres navigeert zal een grote North Sea Round Town-vlag je begroeten. De weg wijst zich vanaf daar vanzelf. 

Openbaar vervoer
🚌 Bus 32, halte Roentgenstraat is op 5 minuten loopafstand van de entree. Let op: deze bus komt niet langs Station Rotterdam Centraal, maar wel langs Station Blaak. Meer info via RET.
🚇 Metro D/E naar station Wilhelminaplein, vanaf hier maak je een prachtige wandeling van 20 minuten langs de Maas. Meer info via Meer info via RET.
💧
Neem een watertaxi naar halte 26 Nassaubrug, vanaf daar is de concertlocatie 1 minuut lopen. Let op: watertaxi’s varen niet na middernacht, boek altijd van tevoren je tocht.
🛤️ Let op: dit weekend zijn er veel werkzaamheden op het spoor rondom Rotterdam waardoor Rotterdam Centraal slecht bereikbaar is. Check tijdig de NS Reisplanner om te zien wat dit voor jouw reis betekent.

Parkeren
Fietsen en auto’s kunnen op het terrein geparkeerd worden. We adviseren om met de fiets of het OV te komen.

Over De Kaai (voormalige Margarinefabriek)
De kop van Feijenoord is een bijzondere plek. Meer dan een eeuw lang was het een afgesloten terrein, maar de komende jaren transformeert de voormalige Margarinefabriek in een sfeervolle woon-, werk- en beleefplek aan de zuidoevers van de Maas. In de tussentijd is er ruimte voor cultuur en muziek, waarvan North Sea Round Town als eerste de kans krijgt om te experimenteren met de veelzijdige locatie. Lees hier meer over het project.

Tickets & passe-partouts zijn nu te koop.

(Meer info onder beeld)

Losse tickets
Early Bird (van 30 maart tot 15 mei) — €15,50 
Regular (v.a. 15 mei) — €18,50
Korting (Onder 26, RotterdamPas, CJP) — €12,50

Passe-partout
Dit jaar introduceert North Sea Round Town een passe-partout waarmee je drie exclusieve concerten in het openingsweekend van het festival bezoekt. Het passe-partout is geldig voor YOURAN o.l.v. Joachim Badenhorst op donderdag 22 juni, Sanem Kalfa’s droomproject Invisible Columns op vrijdag 23 juni (Artist in Focus 2023) en de albumrelease van Teis Semey’s Midnight Mess op zaterdag 24 juni (Artist in Focus 2022). Breid je passe-partout uit naar een passe-partout Plus en vaar na Teis Semey’s Midnight Mess ook mee op Het Jazzschip (za 24 juni).

North Sea Round Town creëert een inspiratievol weekend dat het nieuwste uit de contemporary jazzscene presenteert op boeiende Rotterdamse locaties, met overdag het gratis showcase- en professionalsprogramma van inJazz. 

Early passe-partout €25  Early passe-partout Plus €65 (tot 15 mei)
Regular passe-partout €35  Regular passe-partout Plus €85 (v.a. 15 mei)
Korting passe-partout €25  Korting passe-partout Plus €65 (onder 26, RotterdamPas, CJP)

Meer info passe-partout Naar ticketshop

Over de musici
De performance staat onder leiding van Joachim Badenhorst, één van de meest invloedrijke muzikanten uit de Belgische jazzscene. Als instrumentalist werd hij meermaals verkozen tot Rising Star Artist klarinettist in de jaarlijkse Downbeat en Intruso Critics poll. Badenhorst werkt internationaal, van New York, Europa tot Azië, met een sterke band met de Nederlandse Jazz scene, spelend in o.a. het Han Bennink trio en Black Sea Songs. In de winter van 2023 ging Badenhorst op een lang retraite in Japan, om te studeren bij een Noh-theatermeester en te componeren voor YOURAN.

Tsubasa Hori studeerde 14 jaar Taiko drums op het Japanse Sado eiland bij de beroemde ‘Kodo’ groep, waarna ze naar Europa verhuisde. Tsubasa Hori is een buitengewone improvisator, met een voorliefde voor site-specifieke performances. Naast percussie speelt ze Koto (Japanse Harp), Kyujo-orin en zingt ze.

Beate Wiesinger is een van de toonaangevende bassisten van Wenen en een meesterlijke improvisator. Met haar eigen projecten Echo Boomer en Duo 4675 laat ze zien dat ze zowel op de voorgrond als een volleerde comper kan zijn. In YOURAN speelt Wiesinger contrabas, elektrische bas en zingt ze.

De Schotse trompettist Alistair Payne is een vaste component in de jonge Amsterdamse creatieve jazzscene. Hij is onderdeel van Sun-Mi Hong’s Quintet, Perselí, Teis Semey’s kwintet en de Guy Salomon Group. Daarnaast ging dit jaar zijn eigen ‘This Thread Walks’ Project in première in het Amsterdamse BIMHUIS. Alistair heeft een prachtige toon en gevoel voor dynamiek, waardoor hij de ideale melodieuze sparringpartner van Joachim is.

De Ierse gitarist Simon Jermyn woonde elf jaar in New York, waar hij veel eigen bands leidde en lid werd van het gitaarkwartet van Jim Black en speelde met o.a. John Zorn, Aaron Parks, Chris Speed en Gerald Cleaver. Twee jaar geleden verhuisde hij naar Berlijn, waar hij direct zijn plek veroverde in de Berlijnse hedendaagse jazzscene. Ook stichtte hij er zijn eigen band Obsany. Jermyn, die zowel bas als gitaar beheerst, is een meester in smaakvolle improvisaties als in gitaarheld-shreddery

Rutger Zuydervelt is misschien beter bekend als Machinefabriek, de moniker waaronder de Rotterdamse elektronicatovenaar honderden albums heeft uitgebracht, solo of in samenwerking met anderen. Zuydervelt componeerde muziek voor films, dans en podcasts.

Eerdere iteraties in deze concertserie
Trilogy of Dawn (2019)
George Dumitriu Hazard Ensemble in de Laurenskerk (2021)
George Dumitriu Hazard Ensemble in Tropicana/BlueCity010 (2022)

Zomer op Zuid
North Sea Round Town sluit zich aan bij Zomer op Zuid. Deze zomer zet Rotterdam alle schijnwerpers op Rotterdam Zuid. Ruim vier maanden lang is daar, voor iedereen, heel veel te beleven. Met een programmering van grote en kleine evenementen laat Zomer op Zuid zien wat Zuid echt is: krachtig, eigenzinnig, verrassend en niet te stoppen.

Recommended

Check hier onze gerelateerde opkomende programma onderdelen

Meld je aan voor de nieuwsbrief