Festijn van Internationale Levensliederen uit het Oude Westen – Concert I

zaterdag 03 juli 2021

Agenda

Leeszaal Rotterdam West

Rijnhoutplein
3014 TZ Rotterdam

Voor zolang de Covid-19 pandemie heerst, houdt North Sea Round Town zich aan de adviezen van het RIVM en regels vanuit Rijksoverheid. Dit vragen wij ook van onze locatie-partners. De veiligheidsmaatregelen veranderen constant, wat gevolgen kan hebben voor dit evenement. Check regelmatig onze agenda of website voor de laatste updates, of bekijk hier de algemene regelgeving rondom culturele evenementen vanuit de Nederlandse overheid.

Ballads over verlangen, verlies en verlaten uit Suriname, Syrië, Eritrea, China, Kaapverdië, Roemenië, Griekenland, Turkije, Colombia, Nederland, Bosnië. De 11 artiesten worden begeleid door de Dopegezinde Gemeente met arrangementen van Marcel Cuypers. Als welkom zingt Oude Westen jongerenkoor Singphony: 3014. Om de middag af te sluiten zingen alle vocalisten en het publiek een compilatie van alle gezongen levensliederen. Iedereen gaat naar huis met een boekje met liedteksten in oorspronkelijke taal en in het Nederlands. Dit programma is gratis te bezoeken.

Dit concert vindt plaats in Leeszaal Rotterdam West. Hou de website van Leeszaal West goed in de gaten en kijk nog een keertje extra voordat je een bezoek brengt, als het gaat over de (versoepelende) corona-maatregelen en de vorm waarop het event plaats vindt.

Meer over de artiesten:

Singphony

Singphony is niet zomaar een jongerenzanggroep uit het Oude Westen. Daniela Leito, de drijvende kracht achter Singphony, zegt: ‘Het ontwikkelen van zangtalent gaat bij Singphony nauw gepaard met de vorming van het karakter. Het karakter dat je hebt en verder met jouw talent ontwikkelt, bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je leven en de wijze waarop je deelneemt aan deze maatschappij. Een paar jaar geleden maakte Singphony in een workshop van zangeres/spokenwordartiest Neusa Gomes voor een ander PuntKomma Muziekevent van de Leeszaal het nummer 3014 (= de postcode van het Oude Westen). Het is een welkomstlied, dus daar begint het festival mee.

Haris Sefer

Haris Sefer (28) is geboren in Nederland en is als zoon van ouders die vanwege de oorlog uit Bosnië-Herzegovina gevlucht zijn, heel betrokken bij de Bosnische gemeenschap hier en daar. Zijn bijdrage aan het onderlinge contact in Nederland en in Bosnië-Herzegovina loopt onder andere via de muziek. Naast optredens hier en daar nam hij verschillende nummers en videoclips op en werkt daarmee aan een carrière als professionele zanger.

Dana Alexe

Dana Alexe groeide op in Roemenië. Ze was als kind solist in het schoolkoor en ontwikkelde haar muzikale en acteertalenten verder aan de Kunstacademie van Cluj. In Roemenië zong ze in party- en coverbands (pop, balkan, combo) en daar ging ze na haar komst in Nederland (2007) mee door; onder andere in de Marconi Sound Machine. Maar ze nam ook een cd op met (deels zelfgemaakte) Roemeense Christmas Carols en ze heeft een eigen muziekschool.

Lico Lee

Lico Lee is geboren in Guangzhou in China. Na haar studie rechten emigreerde ze met haar ouders naar Nederland, waar ze verder ging met een studie internationaal recht en wetgeving rondom immigratie. Ze is al haar hele leven een groot bewonderaar van Teresa Teng, een Chinese zangeres en superster in heel Oost Azië. Naast haar praktijk als advocaat vertolkt Lico Lee de songs van haar idool op feesten en in kleine dansproducties. Ze won er al verschillende prijzen mee.

Adam Warrak

Adam Warrak groeide op in Aleppo, Syrië, studeerde daar voor architect, maar vluchtte in 2015 weg uit de oorlog naar Nederland. Eenmaal hier moest hij nog heel vaak verhuizen, van het ene AZC naar het andere huis, voordat hij enige rust kreeg om zijn droom te realiseren: van singer-songwriter zijn professie maken. Hij deed een tournee met het Nederlands Blazersensemble en gaat met een muziekopleiding beginnen. Zijn grote doel is om – in navolging van zijn grote idool Amr Diab – een ster te worden in Egypte. Hij heeft voor het festival een traditioneel Arabisch/Iraks lied gekozen. Fb insta Adam Warrak

Duygu Alkan

Duygu Alkan (30) is een zangeres en ud-speler gespecialiseerd in klassiek-Turkse, Ottomaanse en Anatolische volksmuziek. Ze studeerde Turkse muziek en vocale training aan het conservatorium in Izmir en volgde een masterstudie aan CodArts Rotterdam, waar ze muzikanten uit alle windstreken van de wereld trof. Ze trad op in Turkije, Irak, Nederland, België, Duitsland, Zweden en Cyprus. Onlangs bracht ze haar nieuwe EP ‘My Garden’s Perennials’ met slaapliedjes uit Klein Azië uit.

Louis Windzak

Louis is naast alle twintigers en dertigers de onbetwiste senior van het Levensliederenfestival. Zijn artistieke bijnaam is ‘de Rotterdamse Otis Redding’. Zijn liefde voor deze Amerikaanse soulzanger begon al tijdens zijn tienertijd en zijn eerste bandjes in Paramaribo, Suriname. Ook na zijn verhuizing naar Nederland in de jaren ‘70 bleef hij zijn jeugdidool trouw. Op tv haalde hij er onder andere de Sound Mix Show, Rayman is laat en jaren later The Voice Senior mee. Maar op het Levensliederenfestival zingt hij op verzoek het beroemde afscheidslied Adjossie van de Surinaamse zanger/tekstschrijver Max Nijman.

Lizete da Cruz & Nando Silva

Lizete da Cruz (38) verhuisde op vierjarige leeftijd van het eiland San Vincente in Kaapverdië naar Nederland. Haar muzikale carrière begon in de kerk en ging verder in gospelkoren, waarmee ze op allerlei soorten plekken in binnen- en buitenland speelde. Totdat ze zich meer ging verdiepen in de Kaapverdische cultuur en muziek. En dan kom je vanzelf terecht bij het repertoire van Cesaria Evora, Queen of the Morna. Op het festival zingt ze haar heimweelied ‘Sodade’. Lizete neemt een extra begeleider mee: Nando Silva, een gitarist met een lange staat van dienst in de Kaapverdische muziek.

Victor Jarzagaray & Louise de Lune

Victor Jarzagaray is een Colombiaanse Arubaan en hij zingt op het festival een Mexicaans levenslied: ‘Eenzaamheid en de zee’. Victor is van de internationale betrekkingen. Dat studeerde hij, daar werkt hij in en zo maakt hij zijn muzikale keuzes: de songs en de medemuzikanten. Zo neemt hij ‘voor de harmony’ Louise de Lune mee, een wereldburger met Duitse roots. Wij van de Leeszaal noemen Victor ‘de jonge vriendelijke Pavarotti’.

Abiel Kiflay vervangt Ghirmay Bereket

Net als Ghirmay zingt Abiel Kiflay verhalen, waarbij hij zichzelf begeleidt op de krar, een traditioneel snaarinstrument, een soort kleine harp. Zijn muzikale aanpak is een mix van traditie en pop. ‘Adunia’, de titel van het lied dat hij tijdens het festival zingt, betekent zowel ‘wereld’ als ‘baaaalen’, ‘stress’, pffff. Het is een lied van de straat, een echt levenslied dus.

Pierre van Duijl

De vader van Pierre van Duijl (62) zat op de grote vaart en nam vanuit de hele wereld muziek mee. Zo is het begonnen. Pierre speelt het hele concert mee als accordeonist/gitarist van De Dopegezinde Gemeente, de begeleidingsband van het festival. Normaal is hij in deze wereldband de leadzanger. Spaans, Engels, Frans, Jiddisch, het lukt hem allemaal. Maar natuurlijk vroegen we hem als vertolker van het Nederlandse ofwel Rotterdamse levenslied. Keuze genoeg, het werd ‘Ketelbinkie’. Een hit uit 1942 die onder andere door de vertolkingen van Pierre bekend bleef bij het jongere publiek.

Marcel Cuypers

Marcel Cuypers over zichzelf: ‘speelt klarinet, piano, accordeon, en zingt, in de meest uiteenlopende stijlen. Stijlen? Daar hang je een deur in, en daar ga je dan doorheen. Soms laat je de deur wagenwijd openstaan, soms sla je ‘m dicht, en alles ertussenin. Als ’t je vingers maar niet zijn…’ En dan vergeet hij nog te zeggen dat hij componist en arrangeur is. Hij arrangeerde alle 11 nummers van het festival voor de 8 koppige band De Dopegezinde Gemeente

De Dopegezinde Gemeente

Uit een muziekencyclopedie: De Dopegezinde Gemeente slaagt er sinds de jaren tachtig in om de passie van het levenslied te combineren met de energie en rauwheid van Rock & Roll. Zelf schrijven ze: ‘We maken muziek uit het hart. Vaak volksmuziek: jiddische liedjes, smartlappen, chansons… De muziek is nooit ‘campy’, altijd oprecht. Voor het Levensliederenfestival studeerden ze 10 nieuwe nummers in. Vaste samenstelling van de Dopegezinde Gemeente is: Pierre van Duijl/gitaar-accordeon-zang, Marcel Cuypers/piano-klarinet, Patrick Votrian/trombone-tuba, Rick Witlox/gitaar, Marcel Koster/drums, Pieter Ubbels/tenor-altsax, Peter Wassenaar/bas. Voor het festival uitgebreid met Klaas Hekman/dwarsfluit.

Foto: Louis Windzak

Meld je aan voor de nieuwsbrief