Terugblik & Highlights North Sea Round Town 2021

12 juli 2021

Agenda

Na tweeënhalve week zit het erop: ons vijftienjarige jubileum. Ondanks de nog geldende coronamaatregelen zijn we erin geslaagd een spetterende jazzfeest neer te zetten op bijzondere en onverwachte locaties door heel Rotterdam. Met veel uitverkochte concerten en spannende samenwerkingen kijkt North Sea Round Town terug op een prachtige, veilige verjaardag. Graag blikken we met onze bezoekers en partners terug op een paar highlights van festival-editie 2021. 


Video door Rob van Pelt

Artist in Focus Sun-Mi Hong trekt door RotterdamFoto: “Dance In Four Colours” met Sun-Mi Hong door Maarten Laupman

Dit jaar was drummer Sun-Mi Hong de Artist in Focus van het festival, in navolging van toetsenist Alexander van Popta (2019). Speciaal voor North Sea Round Town ontwikkelde Sun-Mi haar droomproject “Dance in Four Colours” en geeft ze gedurende het hele festival in verschillende bezettingen concerten door de stad. In het haar droomproject “Dance In Four Colours”, een co-productie met Dansateliers en de Doelen, vangt Sun-Mi de energie van Rotterdamse dansers. De performance is speciaal ontwikkeld voor North Sea Round Town: een deels geïmproviseerd samenspel tussen Sun-Mi en pianist Philipp Rüttgers dat wordt aangevuld met strijkers, blazers, synths en bas. Vanuit de muziek wordt een brug geslagen naar moderne dans, uitgevoerd door vier dansers onder leiding van choreograaf Joseph Simon. Verwacht hedendaagse dansimprovisatie, breaking, hip-hop en house waarbij elke danser een eigen taal spreekt. Op woensdag 7 juli ging de show in de Doelen in première.

Lees meer

Een magisch George Dumitriu Hazard Ensemble in de Laurenskerk

North Sea Round Town’s artistiek curator en programmeur Raluca Baicu nodigde violist George Dumitriu uit om een bijzonder programma samen te stellen in de Laurenskerk. Met een vijftal van de meest sensitieve en veelzijdige improvisatie musici in de Lage Landen betrad Dumitriu de centraal gelegen kerk om de ruimte te ontdekken met muziek.

De hoge hal werd gevuld met de rijke klanken van viool, electronica, synths, vocals, drums, bas en klarinet, die een feilloos samengaan van akoestisch en elektronisch tot stand brachten. De musici lieten hun instrumenten interageren met de ruimte, wat de basis van deze eigenzinnige show vormde. Bezoekers dompelden zich twee uur lang onder in een rustgevende, meditatieve ervaring waardoor ze voor even afstand konden doen van het leven van alledag.

Lees meer

Suriname op de Kaap

North Sea Round Town keerde in 2021 terug op de Kaap! Op woensdag 30 juni stond Suriname centraal in Verhalenhuis Belvédère. Tijdens de avond, die werd ingericht door muzikant Ronald Snijders, werd met heerlijk eten en muziek de Surinaamse cultuur en Keti Koti gevierd. Fluitist Snijders nam ons mee op reis naar het mooie Suriname met een bezetting van tenor saxofoon, gitaar, bas en percussie. Surinaams-creoolse muziekgenres als Kawina en Kaseko werden door de zevenkoppige band onberispelijk ten gehore gebracht.

De 70-jarige Ronald vertelde openhartig over alle foto’s uit het verleden, die voorbij kwamen in een diavoorstelling achter hem. Het ging over shows die hij had gespeeld, grootheden waarmee hij samen op het programma mocht staan, zijn bands van vroeger en natuurlijk over de geschiedenis van Kawina en Kaseko. De fluitist was de gangmaker van de avond, waarbij de bastrom voor het hoofdgerecht al door de zaal werd getild (foto beneden). Naast de muziek genoot ook iedereen van het heerlijke driegangenmenu dat door Ronalds zus en zwager was bereid.

Lees meer

Dudok en North Sea Round Town toeren door de MaasstadFoto: The Legends in Dudok Aan De Maas door Hielke Grootendorst

Drie dagen lang verrasten we gezamenlijk Rotterdam met spetterende pop-up optredens bij de diverse Dudok locaties. Wie in het eerste weekend van juli Dudok Rotterdam (aan de Meent) of Dudok In Het Park bezocht, kon zomaar verrast worden door een live performance van een topmuzikant uit de Nederlandse jazz. Daarnaast konden jazzliefhebbers tijdens de Dudok Jazz Tour drie concerten op drie locaties bezoeken. Op vrijdag 2 juli speelden The Legends een swingend concert tussen de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid bij Dudok Aan De Maas, op zaterdagochtend bracht het Simon Rigter Trio een heerlijk ochtendshow bij Dudok Rotterdam en op de zondag werd de Tour afgesloten met een middagconcert Olaiá Music in het Park. Het slotconcert werd geopend door Wethouder Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Toerisme. Uiteraard werden de shows begeleid met passende happen en dranken door de chefs van Dudok.

Lees meer

De Buurtconcerten vrolijken Rotterdamse ouderen op na coronajaar

De bitterballen werden gefrituurd en de drankjes stonden klaar; sommige verzorgingstehuizen gingen all out om er een compleet feestje van te maken. Met de diverse line-up konden de bewoners en het personeel de prachtigste ballads treffen of juist lekker rock ’n rollen. Er is uit volle borst meegezongen en af en toe stiekem een beetje gedanst.

De toerende bands waren The Art of Two met Elizabeth Simonian, Vincent Houdijk & Maria Mendes, Ruigrok 010 met Marlies Ruigrok (zang), Sven Happel (bas), Efe Erdem (trombone), Andreas Suntrop (gitaar) en Arend Niks (drums), Izaline Calister & Ed Verhoeff ft. Angelo Verploegen en Rotterdams kwintet CALL ME JO. Saxofonist Benjamin Herman was bij vier Buurtconcerten aanwezig als special guest.

Lees meer

Het Jazzschip werd jazzscheepjes 

Vanwege corona lag ons vlaggenschip, Het Jazzschip, dit jaar op de helling. Als alternatief voor het grote schip verplaatsten we ons dit jaar met meerdere watertaxi’s naar een aantal bijzondere locaties in de Rotterdamse haven. Eerst voeren we naar het industriële RDM Rotterdam, een voormalige scheepswerf. Daarna monsterden we aan bij het iconische schip SS Rotterdam dat ligt afgemeerd aan de Zuidelijkste oever van Katendrecht. Wij hebben ontzettend genoten van de unieke tour met prachtige muziek langs verschillende locaties.

Lees meer

Jazzfietsen van Zuid naar Noord, een flinke fietstocht met vier prachtige optredensFoto: Perselí door Hielke Grootendorst

Speciaal voor de avontuurlijke jazzliefhebber hadden North Sea Round Town en City Safari een bijzonder programma in petto: Het Jazzfietsen. Op 4 juli fietste 90 man in drie groepen dwars door de stad, van Zuid naar Noord. Tijdens deze reis speelden muzikanten op bijzondere locaties. De voormalige school in Charlois van stichting B.a.d. bood Han Bennink en Joris Roelofs een podium, Under the Surface maakte van Van Leeuwen Recycling een eigenwijs en eigentijds sprookje, in de Mevlana Moskee in Delfshaven was het de beurt aan Joachim Eijlander (cello) en Kadir Sonuk (duduk) en tot slot ging de tocht naar Natuurtalent. Op de Picknickweide speelde het trio Perselí, bestaande uit Fuensanta Méndez (vocals & double bass), José Soares (alto saxophone), en Alistair Payne (trompet).

Lees meer

Drie midzomeravonden op Boerderij Driebergen
Foto: FKR in Boerderij Driebergen door Don Crusio

In het tweede weekend van North Sea Round Town konden muziekliefhebbers hun hart ophalen op het platteland. Drie midzomeravonden werden gevuld met een breed scala aan muziek met onder andere rapper Dox, Artist In Focus Sun-Mi Hong met José Soares en Harmen Fraanje, en FKR met Rory Ronde. Op de sprookjesachtige locatie midden in natuurgebied Midden-Delfland aan de Schie, op steenworp afstand van Rotterdam organiseerde Wibbine Kien voor de derde keer, dit jaar in samenwerking met dochter Paula Hoorn, een muzikaal weekend onder de vlag van North Sea Round Town.

Lees meer

Ontspannen met Yoga & Surround Music in het Park bij de Euromast

Op zaterdag 10 juli sloegen North Sea Round Town en Dudok de handen ineen om een bijzonder evenement in de buitenlucht te organiseren: een yogasessie bij zonsopgang op live muziek in Surround. De sessie werd muzikaal begeleid door topmuzikant Bram Stadhouders, die meespeelde met de ontwikkelingen van natuur&stad en improviseerde op geluiden rondom. De sessie vond plaats in het Park mét adembenemend uitzicht op de Euromast.

Lees meer

Alle video’s zijn gemaakt door Rob van Pelt. Fotografen voor North Sea Round Town 2021 waren Maarten Laupman, Hielke Grootendorst en Don Crusio.

Omslagfoto: Sun-Mi Hong, Artist in Focus 2021, Goethe-Institut door Maarten Laupman

Meld je aan voor de nieuwsbrief