De highlights van North Sea Round Town 2023

19 juli 2023

Agenda

De achttiende editie van North Sea Round Town zit erop! We kijken met een warm en blij gevoel terug op de afgelopen weken, want wat hebben we genoten van goede, verrassende, nieuwe, vernieuwende, schurende, ontspannende en – bovenal – mooie muziek.

Met zo’n 350 concerten op meer dan honderd locaties was het voor tweeënhalve week feest in alle wijken van Rotterdam. Van verstillende improvisatie tot feestelijk brass: North Sea Round Town 2023 was een veelzijdig festival voor alle Rotterdammers. Bekijk hieronder de highlights van dit jaar.

Herontdek Rotterdam met je oren

Betoverend openingsconcert in een verlaten margarinefabriek

Fringe festival North Sea Round Town opende donderdag 22 juni met het 2-daagse inJazz – 30 gratis toegankelijke showcases op de Kop van Zuid, met in de avond een exceptioneel North Sea Round Town concert onder leiding van klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst. Het concert vond plaats in de voormalige Margarinefabriek in het gebied De Kaai, een nieuwe industriële hotspot aan de zuidoever van de Maas.

‘YOURAN’ was een magische improvisatie-performance. Badenhorst speelde samen met Japanse Taiko-percussionist Tsubasa Hori, Oostenrijkse bassiste Beate Wiesinger, Schotse trompettist Alistair Payne, Ierse gitarist Simon Jermyn en Rotterdamse sample-tovenaar Rutger Zuydervelt (a.k.a. Machinefabriek).

Video door Oligar da Paz
Lees meer

Sanem Kalfa’s droomproject: Invisible Columns (Artist in Focus 2023)

‘Invisible Columns’, het nieuwe project van Sanem Kalfa (Artist in Focus 2023), is een productie van North Sea Round Town en ging op vrijdag 23 juni in première in de Van Nelle Fabriek. Kalfa nodigde drie internationale artiesten uit voor deze bijzondere performance: trompettist Ambrose Akinmusire (USA), pianist en organist Kit Downes (GB/DE), live electronic artist Jan Bang (NO). De vier musici zag je tijdens Invisible Columns voor de eerste keer samen. De multi-disciplinaire avond werd geopend met een video geproduceerd door Joost Lijbaart en daarna een optreden van danser Alice de Maio.

Video door Oligar da Paz & Danny Cotino
Lees meer over Invisible Columns
Lees meer over Sanem Kalfa

De hemelse album release van Teis Semey’s Midnight Mess

Op een zonnige zaterdagochtend arriveren de eerste mensen bij de Oude Kerk van Charlois. De kerk vormt het middelpunt van een Oudhollands pleintje met pittoreske huizen. De stadse drukte en het lawaai lijkt even ver weg, hoewel we er toch echt middenin staan. Teis Semey’s nieuwe album, Midnight Mess, wordt vroeg in de middag van gelanceerd.

Video door Oligar da Paz
Lees meer

Jazzfietsen: wervelende performances op de mooiste locaties van Rotterdam

Muzikale smaakpaletten werden geprikkeld tijdens de winderige editie van Jazzfietsen 2023. Met een groep van bijna 200 fietsers, reisden we langs Arboretum Trompenburg, de Paradijskerk en Skateland voor concerten van het My Strings Trio (o.l.v. Yanna Pelser), Sanem Kalfa & George Dumitriu en Peter Somuah & Friends.

Video door Hielke Grootendorst
Lees meer

Muziek voor iedereen!

Bloedstollende Stoelendans op Livemuziek met honderden deelnemers op het Dakpark

Wát was het een feestje! De Grootste Stoelendans op Livemuziek op het Dakpark in Rotterdam-West bracht jong en oud samen om te strijden om de felbegeerde titel en prijzen. Vanuit nabijgelegen de wijken Tussendijken en Bospolder, maar ook de rest van Rotterdam, stroomden de deelnemers vanaf 13.00 uur toe. Gezinnen met jonge kids, stelletjes, vrienden en buren kwamen samen voor het muzikale spel op de klanken van Surinaams-Nederlands band De Nazaten. Het commentaar lag in handen van acteur Yorick Heerkens, die gehuld in een kleurrijk paillettenpak over het veld scheerde om de boel in goede banen te leiden.

Video’s: NOS Jeugdjournaal & OPEN Rotterdam
Lees meer    Bekijk foto’s

Feest in de RET en op Rotterdam Centraal

Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juli barstte het NN North Sea Jazz Festival los in Ahoy. Om er zeker van te zijn dat de bezoekers van het festival opgewarmd en in de juiste stemming op het festival aankwamen, vergezelde een feestelijk muziekkaravaan hen in de metro richting het Zuidplein. Ook stapten de musici hier en daar uit om de goede vibes op de stations te verspreiden. Met The Iberian Rotterdam Voices, Bajonet Brass Band en July-Ripa Bloco. Op het podium in de stationshal luisterde je naar de talenten van Music Matters & House of Knowledge, met o.a. LUCIA, Viana Afoumou, 2BLURRY, Tiziana, Daliss en Josimar Gomes.


Bekijk hierboven het videoverslag van OPEN Rotterdam van de feestelijke dag.

Lees meer

Swingende Buurtconcerten op vijfendertig locaties met o.a. Boy Edgarprijs-winnaar Ronald Snijders

North Sea Round Town is een festival voor alle Rotterdammers. Daarom toerde een aantal topbands in de afgelopen weken langs tientallen verzorgingstehuizen en Huizen van de Wijk om de bewoners en het personeel in het zonnetje te zetten. Dit jaar stalen het Ronald Snijders Kwartet, Looking for Lewis, Verbraak en van Bijnen, Marlies & Andreas, het MaDaBa Trio en Nawras Altaky in duo met verschillende musici de harten van het hooggeëerde publiek.

Blik samen met ons terug op de prachtige Buurtconcerten van North Sea Round Town 2023.

Video door Rob van Pelt
Lees meer

Muziek, verhaal & cultuur

NSRT op de Kaap: Shishani’s prachtige dinerconcert

Eind juni keerde North Sea Round Town terug op de Kaap voor een avond in het teken van één van de vele culturen die Rotterdam rijk is. De afgelopen jaren leidden Vernon Chatlein (Curaçao), Ronald Snijders (Suriname) en Paulo Bouwman (Kaapverdië) ons langs verhalen, traditionele muziek en eten. Dit jaar was het de beurt aan vocalist Shishani, die ons meenam op een muziekreis in haar zoektocht als maker met Namibisch-Belgische roots.

Video door Hielke Grootendorst
Lees meer

Dudok Jazz Tour: latin, jazz en pop aan tafel

Ook deze zomer werd weer genoten van de meest smakelijke muziektour van Rotterdam. De Dudok Jazz Tour vond voor de derde keer plaats, en is inmiddels gerust een North Sea Round Town-traditie te noemen. Met Trio Fadel, Latif & Alves + Lilian Vieira, het Marcelo Godoy Trio, Marta Arpini en Tallulah Rose & Friends ontbrak het dit maal niet aan dansbare noten en warme klanken.

Video door Rob van Pelt
Lees meer

Muziek die tentoonstellingen tot leven bracht

Dwars door North Sea Round Town weefde een serie van concerten op de meest kunstzinnige locaties van Rotterdam. Van kleine galeries tot grote kunstinstellingen: wie de Gallery Tour deed, ontdekte wat er speelt in de stad op het gebied van beeldende kunst. Tentoonstellingen kwamen tot leven met performances van Sanem Kalfa (Artist in Focus 2023), Alessandro Fongaro & Gabriel de Oliveira, Lucija Gregov, Beau Zwart & Sykes en Michelle Samba.

Video door Hielke Grootendorst
Lees meer

Nazomers Klankconcert – Dudok in Het Park

Tijdens een zachte nazomeravond in september in een heerlijke ligstoel bij zonsondergang genieten van een virtuoos samenspel van Under The Surface in de tuin van Dudok in Het Park. Terwijl de dag in de nacht veranderde, was het genieten van het concert. Met de ogen gesloten en enkel de muziek en de voelbare afwisseling van de dag naar de nacht door een lichte ‘avondbries’ zorgde Het Klankconcert voor verstilling in de alledaagse drukte van de stad en voor een bijna meditatieve ervaring. Under The Surface: Sanne Rambags (vocals), Joost Lijbaart (percussie), Jeroen van Vliet (keys).

Video door Eric van Nieuwland
Lees meer

Jong talent op North Sea Round Town

Samenwerking Music Matters & House of Knowledge voor Central Station Talent Stage

Tijdens de laatste twee weekenden van North Sea Round Town ontdekten reizigers en bezoekers het nieuwste talent van Rotterdam op de Central Station Talent Stage, dat in het hart van de stationshal stond. Of je nu thuiskwam, vertrok of bezocht: iedereen die het station passeerde, genoot van de beste artiesten uit de Music Matters en House of Knowledge talentpools. Met o.a. LUCIA, Viana Afoumou, 2BLURRY, Tiziana, Daliss en Josimar Gomes.

Foto: Josimar Gomes door Hielke Grootendorst

Concertreeks Batavierhuis met opkomende en gevestigde musici uit de Rotterdamse jazzscene

North Sea Round Town en creatieve broedplaats Batavierhuis sloegen de handen wederom ineen om een reeks van tien concerten te presenteren in het monumentale pand in de Coolhaven. De serie toonde het veelzijdige karakter van de Batavieren en hun nieuwste projecten. De performances liepen uiteen van schurende jazz tot kleine liedjes, van folk tot pop, van neo klassiek tot improv. Met o.a. Julian SchneemannCobogóEscarteen SistersNana M. RoseMarije van Rijn en Philipp Rüttgers met Thomas Pol.

Foto: Escarteen Sisters door Maarten Laupman

Winnaars Erasmus Jazz Prize speelden in Jazzcafé Dizzy & nieuwe Jazz Walk programmeert volop jong talent

Codarts-masterstudent Kim Kamilla Jäger en haar trio Lavish wonnen afgelopen voorjaar de Erasmus Jazz Prijs. Zoals elk jaar staat de winnaar van deze prijs voor aanstormend jazztalent ook op muziekfestival North Sea Round Town. Met de 3000 euro prijzengeld wil de band een album opnemen. Dat vertellen bandleden Kim Kamilla Jäger en Sol Jang in de eerste aflevering van een driedelige serie over North Sea Round Town. In deze aflevering van OPEN Rotterdam maken we ook kennis met singer-songwriter Nona Luca die een optreden gaf in de achtertuin van Wildstube aan de Van Vollenhovenstraat.

Meer reportages OPEN Rotterdam

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief