Highlights North Sea Round Town 2022

21 juli 2022

Agenda

De zeventiende editie van North Sea Round Town zit erop! We kijken met een warm en blij gevoel terug op de afgelopen weken, want wat hebben we genoten van goede, verrassende, nieuwe, vernieuwende, schurende, ontspannende en – bovenal – mooie muziek.

Met meer dan 325 concerten op 125 verschillende locaties in Rotterdam was het vanaf 23 juni een muziekfeest als vanouds. Terwijl we door alle foto’s en video’s gaan van de afgelopen weken, genieten we volop na. Houd onze socials en website in de gaten voor mooie herinneringen van het festival.

FACEBOOK  TWITTER  INSTAGRAM  YOUTUBE

Herontdek Rotterdam met je oren

Een buitenaards George Dumitriu Hazard Ensemble in Tropicana

Donderdag 23 juni was één van de warmste dagen van het jaar en uitgerekend op die dag opende North Sea Round Town in een oud zwemparadijs met een enorme glazen koepel. Wat was het warm, maar wat was het mooi. Voor één keer werd het ooit iconische Rotterdamse zwembad omgetoverd voor een unieke, state-of-the art muziekbeleving.

Waar je vroeger het water hoorde stromen, hoorde je nu het improvisatiespel van een internationale groep onder leiding van George Dumitriu met Fuensanta, Joachim Badenhorst, Lennart Heyndels, Frank Rosaly en Raphael Vanoli. Het ensemble creëerde een buitenaardse dimensie waar klanken ontwaken in de ruimte, onder de enorme glazen koepel en uiteindelijk de fonkelende sterren. De muzikanten doken op onverwachte plekken op, en bewogen langzaam door de ruimte. Als je dacht dat je ze doorhad, was alles weer anders. Uiteindelijk kwam het zestal samen in het midden van de ruimte om de slotsectie te spelen.

Video door Rob van Pelt
Lees meer

Teis Semey’s droomproject: Midnight Mess

Op vrijdag 1 juli ging Midnight Mess in première, een gloednieuw werk van onze Artist in Focus 2022, gitarist Teis Semey. De performance bestond uit diverse lagen. In de aanloop naar het concert vertelde hij erover: “de nacht staat voor de donkere wereld waarin we leven, maar als een nieuwe ochtend zich aandient is er weer licht en hoop”. Semey liet zich hierbij inspireren door de verstilde klanken en spirituele koralen van componist Arvo Pärt. Midnight Mess was een vrijzinnige duik in etherische schoonheid waar jazz-, pop- en kerk invloeden elkaar treffen. Met Kit Downes (orgel), Sanem Kalfa, Marta Arpini, Fuensanta en Liva Dumpe (vox).

Lees meer over Midnight Mess
Lees meer over Teis Semey

Jazzfietsen: meeslepende performances op unieke concertlocaties

Op zondag 3 juli trokken we met een stoet van 150 man dwars door Rotterdam. Het uitverkochte Jazzfietsen was een tocht van Zuid, naar Oost, naar West. Met concerten in De Kocatepe Moskee, Het Oostelijk Zwembad, OASE en De Fruitvis.

Op het programma stonden Syrische componist en Ud-speler Nawras Altaky en Afro-Anatolische percussionist Sjahin During, onze Artist in Focus gitarist Teis Semey met slagwerker Giovanni Iacovella (Raw Fish), Simone & Nicolo Bottasso, en gloednieuwe performance Miraculous Layers van Sanem Kalfa met Sun-Mi Hong, Fuensanta en Marta Warelis.

Video door Rob van Pelt
Lees meer

Het Jazzschip: een muzikale tocht door de Rotterdamse havens

In 2022 mochten we weer op jazzavontuur ter water. Schip ahoy! Op zaterdag 25 juni stapten we aan boord van één van de kopstukken van de Spido-vloot voor een muzikale rondvaart langs de Rotterdamse havens. Met trio Onoda en trompettist Peter Somuah, het nieuwe trio Saba van oud-speler Jawa Manla, het improviserend trio van slagwerker Sun-Mi Hong, trompettist Alistair Payne en klarinettist Michael Moore, en tot slot het sterrenteam van drummer Guy Salamon.

Video door Rob van Pelt
Lees meer

Muziek voor iedereen!

Zinderende Stoelendans met honderden deelnemers

North Sea Round Town ging weer los! Samen met recreatieoord Hoek van Holland luidden we op zaterdag 16 juli de zomervakantie in met een grootse Stoelendans op Livemuziek. Met maar liefst 560 deelnemers deden we een gooi naar het het onofficiële record en sloot North Sea Round Town haar jaarlijkse muziekfestival af. De muziek werd verzorgt door De Nazaten, onder leiding van Keimpe de Jong en Arend Niks. Het spel werd geleid onder streng toezicht van John Buijsman, ook wel bekend als sheriff010.

Lees meer

Yanna Pelser Trio met Karin van Dijk (i.s.m. Stichting my Breath My Music)

Stichting My Breath My Music laat zien dat muziek maken geen grenzen kent en met een ernstig lichamelijke beperking vorm kan worden gegeven aan de liefde en de passie voor muziek. Yanna Pelser (alt violist, vocalist, componist) verzorgde op verzoek van North Sea Round Town een coachingstraject voor Karin van Dijk (Magic Flute) en Florine Joosse (zang).

Speciaal voor dit concert, dat volgt na een prachtig eerste concert in het Maaspodium eind 2021, stelde Yanna een kwintet samen van interessante musici met een liefde voor vrije improvisatie. De ongewone instrumentatie van deze groep (Magic Flute, zang, altviool, elektrische gitaar en percussie) maakte het mogelijk om een magische klankwereld te scheppen, omarmd door de prachtige akoestiek van de Doopsgezinde kerk.

Foto’s door Hielke Grootendorst (links Karin van Dijk)

Lees meer

Afro & Caribbean in the City: achttien concerten, zes bands, vijf verschillende locaties in de Rotterdamse binnenstad

Het tweede weekend van North Sea Round Town startte in het centrum met een special van concerten op de straten van de binnenstad. Maker en muzikant Rajiv Bhagwanbali nodigde zo’n dertig muzikanten en dansers uit om met Afrikaanse tunes en Caribische muziek het weekend af te trappen. In totaal waren er tussen 15:00 en 17:00 achttien concerten te bij te wonen. Er klonk muziek bij de Markthal, op het Stadspodium, Stationsplein, Schouwburgplein en Binnenwegplein. De dag begon regenachtig, maar gelukkig brak net op tijd de zon door. Het was een klein feestje op de straten van Rotterdam met o.a. Kay Slice, Melissa Fortes, Remses Rafaela, Dimoh en Tamara Nivellac.

Bekijk hierboven het videoverslag van OPEN Rotterdam van de feestelijke dag.
Lees meer

Verstillend Klankconcert in de binnentuin van Het Oogziekenhuis

Trio Under The Surface gaf op de laatste dag van North Sea Round Town een uniek, geïmproviseerd Klankconcert in de tuin van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Bij dit originele North Sea Round Town-concept ervaarden bezoekers met de ogen gesloten– met en zonder visuele beperking – als gelijkgestemden de muziek, zonder daarbij iets te kunnen zien.  Heerlijk vanuit een comfortabele ligstoel luisterden we in de open lucht naar een virtuoos spel van geïmproviseerde muzikale klanken en omgevingsgeluiden van de stad; een zomerse bries en het geritsel van bladeren in de bomen, een klokkenspel van een nabijgelegen kerk, krijsende meeuwen en passerende voorbijgangers in de verte. Met enkel en alleen aandacht voor hetgeen we hoorden.

Op zondag 25 september keert het Klankconcert terug in Hoek van Holland om de zomer af te sluiten. Het concert is gratis bij te wonen.

Meer Klankconcert

Swingende Buurtconcerten op dertig locaties

Tijdens North Sea Round Town proberen we niemand over te slaan, en al helemaal de Huizen van de Wijk en verzorgingstehuizen niet. In 2022 toerde een aantal topbands opnieuw langs zo’n dertig locaties in Rotterdam om haar bewoners in het zonnetje te zetten. Hiervoor werd aan een fantastische verzameling muzikanten de opdracht gegeven om een fijn jazzconcert samen te stellen. Net (in Rotterdam) afgestudeerde musici, oudgedienden, musici uit diverse windstreken: het werd een spannende en swingende serie.

De bewoners en het personeel mochten genieten van het jonge jazzkwartet van Laura Drion (foto’s), een nieuw ensemble van trompettist Peter Somuah met zangeres Jorien Zeevaart (foto’s), de ‘Dutch Queen of Soul’ Shirma Rouse met Jan van Duikeren (foto’s) en ‘Buurtconcert-veteranen’ Trio Brock en Ruigrok 010 (met Marlies Ruigrok en Efe Erdem).

Bekijk OPEN-reportage

NSRT x RET: livemuziek in de metro

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli barstte NN North Sea Jazz Festival los in Ahoy. Om er zeker van te zijn dat de bezoekers van het festival opgewarmd en in de juiste stemming arriveerden, vergezelde een feestelijk muziekkaravaan hen in de metro en op de stations richting het Zuidplein. Het werd een enorm feest met dans, percussie en gitaren.

North Sea Round Town-Debuut: De Buurtcamping BoTu

North Sea Round Town trok voor het eerst op met De Buurtcamping BoTu (Bospolder Tussendijk) waar mensen uit Rotterdam-West vakantie vierden in hun eigen wijk. Hiervoor ontwikkelde het festival een driedaags muziekprogramma op Dakpark Rotterdam met acts die zich richten op de tradities van verschillende culturen in de wijk. Zoals livemuziek ter ere van het offerfeest met Nawras Altaky, acts van Omar Ka en Damaris, een Young Talent Stage en muziekworkshops voor kids. De toegang was gratis en voor eten en drinken werd gezorgd. De Buurtcamping BoTu is bedoeld om buurtbewoners in de grote stad dichter bij elkaar te brengen en ze vakantie te laten vieren in eigen omgeving. Buurtbewoners, lokale initiatieven en ondernemers organiseren allerlei activiteiten op het gebied van natuur, cultuur, sport en ontspanning voor drie dagen lang op het Dakpark in BoTu.

North Sea Round Town op de podia

Curaçao op de Kaap met Vernon Chatlein

Traditiegetrouw keerde North Sea Round Town terug op Kaap voor een avond in het teken van één de vele culturen die Rotterdam rijk is. Na onder andere Kaapverdië en Suriname, is het de beurt aan Curaçao. De locatie heet niet voor niets Verhalenhuis Belvédère, dus deze avond was meer dan alleen een concert. Componist en percussionist Vernon Chatlein nam je met zijn concert ‘Imershón’ mee in zijn persoonlijke verhaal met roots op Curaçao. Het werd een meeslepend muziekavontuur door het Curaçao van de jaren ’50.

Lees meer

Veelzijdige concertreeks in makershub Batavierhuis

Fringe festival North Sea Round Town en creatieve broedplaats Batavierhuis sloegen in 2022 opnieuw de handen ineen om een reeks concerten van de musici en makers te presenteren. De serie toonde het veelzijdige karakter van de Batavieren, met performances die lopen van schurende jazz tot kleine liedjes, en van latin tot improvisatie. In de video zie je CROSS, een trio van pianist Robert Koemans. Hij zocht meer vrijheid in een kleinere bezetting, met een grotere rol voor de piano. Bassist Alessandro Fongaro en drummer Willem Romers bleken van meet af aan de ultieme medespelers om zijn muzikale breedte en ideeën uit te werken. De muziek van het trio is een onderzoek naar muzikale interactie waarin alle instrumenten een gelijkwaardige rol hebben. 

Bekijk in ons agenda archief alle concerten uit de serie.

BoogieBall: de afterparty van je dromen

Na twee jaar afwezigheid door COVID-19 was NN North Sea Jazz terug in Rotterdam, en dat betekende maar één ding: het was eindelijk weer tijd voor BoogieBall! Deze inmiddels legendarische afterparty van ’s Neerlands bekendste jazzfestival zorgde al meerdere malen voor memorabele taferelen. Jouw favoriete artiesten, zoals Macy Gray, Usher, Anderson.Paak en Typhoon, kwamen in het verleden al even buurten in de Hofboog om te jammen met collega-muzikanten of om een setje te draaien in de booth. Dit jaar waren niemand minder dan Kassa Overall (+ band), Theo Croker, Gaidaa, Jesse Schilderink, Brenn Luiten en Robert Glasper van de partij.

Bekijk hierboven een videoverslag van OPEN Rotterdam van de twee mooie nachten in jazzpodium BIRD.
Lees meer

SPRAZZZ: Rotterdamse spoken word artiesten over de ervaring en connectie met hun buurt

SPRAZZZ is een ontmoeting tussen spoken word en jazz. Programmeur Elten Kiene vertelde: “Deze editie zijn dichter Dean BowenAmara van der Elst en Chery Salinas te gast. Zij vertellen verhalen van hun buurt en snijden onderwerpen aan als gentrificatie en discriminatie, of praten over lokale helden.”. Met toetsenist Alexander van Popta (Artist in Focus 2019).

Bekijk hierboven het videoverslag van OPEN Rotterdam van de avond in MONO.
Lees meer

Volg ons op social media voor meer terugblikken van North Sea Round Town 2022!
FACEBOOK  TWITTER  INSTAGRAM  YOUTUBE

Meld je aan voor de nieuwsbrief